Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Brak możliwości instalacji sterownika NVMe Samsung dla 2 dysków M.2: 970 EVO 500GB i 970 EVO PLUS 250GB

(Temat utworzony: 24-02-2021 04:50 PM)
2978 Wyświetlenia
lord_soth
Student
Opcje

Dzień dobry,

mam problem z instalacją sterowników NVMe Samsunga dla 2 dysków M.2, o których mowa w temacie.

Problem prawdopodobnie bierze się stąd, że poprzednio w slocie M.2 był zainstalowany dysk SSD intel optane, który wymagał instalacji swojego sterownika intel RST. Ten sterownik nadal jest zainstalowany w systemie, a dyski 970 evo korzystają z niego jako kontrolera. Jakakolwiek próba odinstalowania sterownika intela, kończy się trybem awaryjnym po restarcie i koniecznością przywracania systemu. Zmiany w BIOSIE w Sata Configuration powodują wejście w tryb awaryjny. Prawdopodobnie jedyne co udało mi się zmienić to zmiana SATA MODE z RAID/Optane Mode na AHCI, nic ponadto.

Próby instalacji sterownika NVMe kończą się komunikatem o braku podłączenia urządzenia, czyli tak jakby dysków w ogóle nie było. Tymczasem są, jeden z nich jest dyskiem systemowym, drugi jest magazynem danych i oba są widoczne exploratorze Windows i w Samsung Magician, ale z komunikatem błędu sterownika.

Jak poprawnie zainstalować sterownik NVMe w takiej sytuacji. Proszę o pomoc.

Korzystam z płyty głównej MSI Z370 Tomahawk, system Windows 10

Magician.pngintel driver.pngNVMe_driver.pngPXL_20210224_145505955.jpgPXL_20210224_145750535.jpg

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
lord_soth
Student
Opcje

Dzięki za odzew. BIOS mam najnowszy. I właśnie odwrotnie - ja nie chcę RAID. Chciałbym by oba EVO działały jako osobne dyski (jeden systemowy) w trybie AHCI na dedykowanym sterowniku Samsunga NVMe.

Zasadniczo nie udało się podmienić sterownika intela RST na NVMe Samsunga. Grzebanie w BIOS zakończyło się utratą danych na partycji systemowej. Nowa instalacja systemu jest już z odpowiednim sterownikiem. Zamykam temat.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
2 Odpowiedzi
PatrykZ
Explorer
Opcje
Kolego, zaktualizuj bios do najnowszej wersji lub wgrać na nowo musisz oprogramowanie bios. W firmie mieliśmy podobny problem czy chcesz stworzyć RAID 0 ? Jeśli tak kontroler RAID musisz dobrze ustawić i zainicjalizować
0 Like
Rozwiązanie
lord_soth
Student
Opcje

Dzięki za odzew. BIOS mam najnowszy. I właśnie odwrotnie - ja nie chcę RAID. Chciałbym by oba EVO działały jako osobne dyski (jeden systemowy) w trybie AHCI na dedykowanym sterowniku Samsunga NVMe.

Zasadniczo nie udało się podmienić sterownika intela RST na NVMe Samsunga. Grzebanie w BIOS zakończyło się utratą danych na partycji systemowej. Nowa instalacja systemu jest już z odpowiednim sterownikiem. Zamykam temat.

0 Like