18-05-2018 12:55 PM – ostatnio edytowany 28-06-2018 12:40 PM przez KrzysiekK
W jaki sposób zaktualizować BIOS w laptopie Samsung
W pierwszej kolejności należy sprawdzić jaką wersje posiadamy obecnie na laptopie za pomocą polecenia „msinfo32.exe”
Należy wejść w opcje wyszukiwania za pomocą ( windows + R ) oraz wpisać „msinfo32.exe”
Otworzy nam się okno z wszystkimi potrzebnymi informacjami(wersja/data BIOS znajduje się pod nazwą procesora ).
Następnie należy sprawdzić na stronie www.samsung.pl czy jest dostępna nowa wersja BIOSu do naszego modelu.
Aby to sprawdzić należy:
-Wejść na stronę www.samsung.pl a następnie wyszukać swój model laptopa
-wybrać swój model (pełny modelcode można sprawdzić na tabliczce znamionowej laptopa )
-Bios będzie znajdował się w plikach do pobrania.
Gdy już upewniliśmy się, że jest dostępna nowsza wersja BIOS do naszego urządzenia, należy pobrać plik, uruchomić go i postępować dalej według instrukcji. Należy upewnić się również, że laptop znajduje się pod stałym źródłem zasilania - jeśli twój komputer wyłączy się nagle podczas trwającej aktualizacji BIOSu, prawdopodobnie uniemożliwi to dalsze korzystanie z niego.
Po aktualizacji należy uruchomić laptop ponownie.
Bios można pobrać również za pomocą programu Samsung update do którego instrukcję zamieścił na forum Mateusz : https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Komputerowy/Aktualizacje-sterownikow-za-pomoc%C4%85-... .
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
18-05-2020 05:21 AM
@maniek260 Mam NP300V5A-S06PL i działa na Windows 10, ale bios już dawno został zaktualizowany w tym laptopie.
25-05-2020 12:09 PM
Potrzebuję zaktualizować bios w samsung np300e5c-a02pl. Ale niestety. Nie mogę zrobić tego w Windows 10. Proszę o pomoc.
25-05-2020 12:11 PM
02-12-2020 12:23 AM
Witam.
Próbował ktoś na wirtualnej maszynie puścić ten upgrade??
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.