Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Soundbar Q90R gdzie najlepiej postawic subwoofer (prawo/lewo od tv)

(Temat utworzony: 27-04-2020 10:37 PM)
1963 Wyświetlenia
roszu
Journeyman
Opcje

Cześć,

dość laickie pytane, ale jestem ciekawy po której stronie najlepiej postawić soundbar od Q90r. Ma on głośnik niskotonowy z prawej strony i generalnie stoi u mnie na prawo od TV. Ale na niektórych wizualizacjach od Samsunga postawiony jest dość blisko szafki pod TV z lewej strony, podobnie jest w instrukcji... Zawsze posiadałem suba z basowym skierowanym w podłogę, więc zacząłem się zastanawiać czy ma to znaczenie. Salon jest kwadratowy, wszsytko jest dość blisko siebie.

0 Like
7 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@roszu  Spróbuj postawić go w tym miejscu w którym Ci pasuje najbardziej i zobaczysz jak będzie rozchodził się dzwięk, jeżeli nie będzie zadowalająco to możesz przemieścić głosnik w inne miejsce :smiling-face:

roszu
Journeyman
Opcje

Czyli klasycznie "na czuja". Myslalem, że mają jakieś zalecenie :smiling-face:

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@roszu  To jak dźwięk będzie się roznosił po pomieszczeniu zależy od wielu czynników nie tylko ustawienia sprzętu ale też od tego jakie mamy ściany, sufit, podłoga, meble. Ktoś kto jest bardzo wymagający w  tej kwestii musiałby całe pomieszczenie specjalnie zaprojektować żeby było idealnie 😀😀🎧🎧

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@roszu @PrzemekM niskie tony nie są dźwiękami kierunkowymi, stąd nie ma znaczenia gdzie ustawimy subwoofer. 

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
roszu
Journeyman
Opcje

Nie zgodzie się z tym. W subie jaki mialem (glosnik w podloge) najlepsze dzialanie odczuwalne bylo z prawej strony od szafki pod tv. Z lewej dzwiek byl slabszy pomimo ustawienia filtra i fazy w taki sposob ze ciezko bylo zdefiniowac gdzie stoi sub i skad idzie "bas". Ustawienie ma zanczenie jednak.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Szewcu72  Muszę powiedzieć że jednak ma zanczanie.  U mnie w zależności gdzie go postawiłem to różnica w basie była znaczna i premieszczałem go po pokoju aż w końcu znalazłem idealne miejsce.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@PrzemekM @roszu nie musicie się zgadzać. Powtórzę, dźwięki niskotonowe nie są kierunkowe. Człowiek nie jest w stanie zidentyfikować położenia źródła dźwięk o częstotliwość 60 Hz, większość osób ma z tym problemy przy 80 Hz. Jeżeli identyfikujecie położenie głośników nisko tonowych to oznacza złą regulację tonalną.

Ale powtarzam, nie musicie się z tym zgadzać. :smiling-face-with-sunglasses:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like