Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Po włączeniu TV znika obraz i dźwięk stacji. H6400

(Temat utworzony: 17-11-2017 02:06 PM)
3770 Wyświetlenia
bartosz4
Apprentice
Opcje
Od 2-3 dni pojawił się taki problem.
Po włączeniu TV po jakichś 30-90 sekundach (różnie) znika obraz i dźwięk programu TV. Z początku myślałem, że to TV się wyłącza.
Ale nie, to tylko stacja. TV jest wciąż włączony, co widać po braku zapalonej czerwonej diody STAND BY.
Poza tym działa np. przycisk MENU. Można wejść w SMART HUB.

W związku z tym zaobserwowałem i załączam na zdjęciach:

po tym zdarzeniu nie jest aktywna opcja NADAWANIE w MENU:

po tym zdarzeniu nie jest aktywna opcja DIAGNOSTYKA w MENU/Pomoc techniczna

po wejściu w SMART HUB w przeglądarkę internetową i skorzystaniu z opcji podglądu kanału, w małym okienku od razu pojawia się obraz i dźwięk stacji, która zniknęła na ekranie. I UWAGA po wyjściu z przeglądarki znów jest czarny ekran. Obraz i dźwięk można przywrócić zmieniając kanał (można oczywiście wrócić na ten sam).

Wydaje się, że kilkukrotna zmiana programów (stacji) na początku zapobiega tej wadzie (na konkretny czas włączenia telewizora).
0 Like
8 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Tak dzieje się z jednym programem/stacją, czy dotyczy to wszystkich kanałów?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
bartosz4
Apprentice
Opcje

Różnych (z różnych multipleksów, to TV naziemna). Wziąłem to pod uwagę. Ale wszystkich stacji oczywiście nie sprawdzałem.

0 Like
MateuszS
Navigator
Opcje

Cześć bartosz4

Niedostępność niektórych funkcji menu wynika z wybranego źródła sygnału. Ustaw źródło na TV i wspomniane funkcje będą dostępne.

Jeśli chodzi o sytuację ze znikającym obrazem i dźwiękiem sprawdź w pierwszej kolejności jakie masz oprogramowanie i porównaj z dostępnym na stronie Samsunga. Jeśli będzie nowsze to zaktualizuj, a następnie zaleciłbym reset TV.

Pozdrawiam
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Dostrajałeś ponownie kanały? Masz w menu informację o zmianach sygnału. Sprawdź, czy nie zapisały się komunikaty o spadku lub jego braku.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
bartosz4
Apprentice
Opcje
Nie ma błędów. Programy odbierają się dobrze. Tylko się wyłączają.

Niedostępność niektórych funkcji menu wynika z tego, że program się wyłączył. Wystarczy go przywrócić i funkcje wracają. Ta niedostępność jest objawem, skutkiem wyłączenia się programu. Zrobiłem zdjęcia, żeby to pokazać.
Oprogramowanie mam 2880. Nowszego nie chce aktualizować. Na stronie jest 2880.2. Spróbuję, co mi szkodzi. W skutek wątpię. TV zdaje się jeszcze 2 miesiące na gwarancji.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Po to są aktualizacje aby usuwać wykryte błędy w starszej wersji softu i po to je stosować. Czyli pendrive i do przodu.
Mała podpowiedź, gdy twój model obsługuje archiwizację listy kanałów, proponuję ją zrobić i wrzucić sobie gdzieś na kompa.
Po aktualizacji softu, możesz ponownie wyszukać programy a po wszystkim podpiąć pendraka z plikiem kopii listy kanałów aby przywrócić ich kolejność i nie bawić się w ręczną zmianę ich kolejności, gdy wcześniej taką robiłeś pod siebie.

0 Like
bartosz4
Apprentice
Opcje

Ta aktualizacja nie została uznana za nowszą albo był inny problem. Szkoda mi było czasu na dociekanie. Zrobiłem reset TV i problem zniknął.

O skopiowaniu listy kanałów przypomniałem sobie później. Ale w tym wszystkim to drobiazg.

0 Like