Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak podłączyć dźwięk z tv do amplitunera

(Temat utworzony: 28-02-2025 02:28 PM)
339 Wyświetlenia
krzysiek68
Pathfinder
Opcje

Tv Samsung do amplituner Sony STR DH 850. 

Których użyć gniazd HDMI w tych sprzętach ? (TV i480803496_644725258032616_8781942710210085308_n.jpg ampli)

0 Like
26 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Wszystkie gniazda są wejściami czyli IN pierwsze dwa gniazda które Pan podłączy będą przepuszczały sygnał wideo i dźwięk. Ostatnie HDMI od prawej strony ma dodatkowo zasilanie i MHL do podłączenia telefonu, jeśli taką opcje posiada.
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

@krzysiek68, Obstawiam, że w amplitunerze optymalne będą te złącza oznaczone: "BD/DVD", "SA-CD/CD". Z kolei w telewizorze użyj złącza HDMI ARC.

0 Like
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, ale dźwięku z TV (np.Youtube) już to HDMI nie puści do Amplitunera? Według mnie trzeba użyć optyka.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Pierwsze dwa HDMI mają For Audio( czyli dla dźwięku) ostatnie jest MHL czyli już tylko do obrazu przez telefon.
0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

@_Technik_, oraz  @JasiuTV, Dzięki za sprostowanie. Faktycznie wszystkie złącza są wejściami, więc @krzysiek68  zostaje jedynie podłączenie amplitunera do złącza optycznego.

0 Like
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
To którego złącza użyć, aby amplituner odtwarzał dźwięk z TV? Np. Z Anteny naziemnej? Bo te HDMI się raczej nie sprawdzą bo TV ma tylko wyjście ARC.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Skoro tv ma wejście ARC to sygnał audio/wideo jest dwukierunkowy, więc jeśli podłączymy kabel HDMI z tego wyjścia na wejście HDMI amplitunera uzyskamy głos.
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Ok, dzięki za wyjaśnienie. Zawsze myślałem, że TV I Amplituner muszą obsługiwać ARC
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Źle ci wyjaśniłem, bo rozumiem że amplituner nie ma ARC? Jeśli tak to pozostaje nam albo.zrodlo zewnętrze, albo jak już wspomniałeś optyk. Jeśli amplituner oczywiście posiada.
0 Like