17-03-2020 11:27 PM
Witam.
W kupionej przeze mnie lodówce drzwi otwierały się na lewo, a ja potrzebuje na prawo. Podjąłem się samodzielnej próby zmiany kierunku otwierania. Wszystko szło w miarę płynie i zgodnie z instrukcją, drzwi zamrażarki szybko i bezproblemowo, aż do momentu ponownego założenia drzwi lodówki na zawiasy i sprawdzenia jak się otwiera i zamyka. Drzwi nie zamykają się płynnie, tylko przy końcowej fazie zamykania występuje pewien opór i dopiero domknięcie.
Mam wrażenie, że coś jest nie tak z tą dzwignią automatycznego zamknięcia - ogranicznikiem otwarcia drzwi.
Ogólnie to drzwi lekko puszczone, aby je zamknąć zatrzymują się w tej pozycji delikatnie uchylonej i nie zamykają się. Dopiero mocniejsze pchnięcie domyka je całkiem, tak jakby ten ogranicznik (lub dzwignia automatycznego zamknięcia jak mówi instrukcja) opierała się o część zawiasu i nie przechodziła płynnie dalej.
Mieliście może taką sytuację? Co może pomóc bo próbowałem już odkręcać wszystko kilka razy i zakładać ponownie i nadal tak samo nie chcę się same płynnie zamykać.
18-03-2020 03:15 PM
Cześć @MyKeey. Uszczelki dobrze dolegają? Fajnie by było, gdybyś wstawił jakiś filmik czy nagranie tego, co opisujesz
28-03-2020 07:02 PM — edytowano 28-03-2020 07:19 PM
Witajcie mam ten sam problem w swojej lodówce z czarnym szkłem tj. RB37K63602C . Po przełożeniu drzwi nie domykają się do końca same, "stają" w położeniu powiedzmy 1/4 zamknięcia. Jak rozwiązać ten problem?
Poniżej film
29-03-2020 08:58 AM
@damianmlo nie pisz w paru wątkach. Odpowiedź masz TU
30-03-2020 12:02 AM
Ja skonsultowałem się ze znajomym "fachowcem" od AGD, który po oględzinach stwierdził, że tak musi jednak być, bo tak wyprofilowana jest ta plastikowa dzwignia automatycznego zamknięcia (w Instrukcji obsługi jest to strona 51 - KROK 3 Przekładanie automatycznych zamknięć).
@damianmlo zwróć uwagę, że pchniecie drzwi z tej pozycji "ćwierćotwartej" powinno powodować, że już ładnie się same zamykają.
30-03-2020 06:35 AM
No tak, zamykają się ładnie, ale w drugim mieszkaniu mam RL58GPGIH i w niej to drzwi się można powiedzieć same zamykają 🤣 także to chyba nie jest rozwiązanie, tym bardziej, że z przyzwyczajenia lodówka to chyba ze 100 razy będzie otwarta po odejściu od niej..
30-03-2020 10:41 PM
Podejrzewam, że co model to inne rozwiązanie do otwierania (i zmiany kierunku) drzwi. A te ze szklanymi drzwiami jeszcze inaczej mają stąd takie różnice. Gdybym wcześniej w sklepie się przyjrzał i przetestował otwieranie to bym był pewien co i jak, wiec jak masz gdzieś możliwość "dotknięcia" takiego samego modelu w sklepie to zrób to i napisz jakie efekty
25-06-2020 09:41 AM
Mogę tylko potwierdzić, że ten model tak ma. U mnie stoi właśnie nowa, świeżo rozpakowana RB37 i też drzwi nie domykają się automatycznie, a kierunku otwierania nie zmieniałem. Może ktoś z #samsung #lodówki odpowie jaki jest cel takiego rozwiązania?
26-06-2020 01:42 PM
Cześć @adasb82,
śpieszę z odpowiedziami! Nasze lodówki, do automatycznego zamykania (i prawidłowej pracy), powinny być delikatnie pochylone do tyłu. Żeby takie drzwi nie uderzały o korpus, na przykład dla bezpieczeństwa produktów na balkonikach drzwi, stosuje się hamulec spowalniający ich pęd.