Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

uszkodzony zawias lodówki BRB260131WW/EF

(Temat utworzony: 11-09-2020 09:05 PM)
953 Wyświetlenia
resortowiec
Student
Opcje

Cześć

Dziś ze względu na ignoranckie zachowanie zgłaszanej awarii straciłem cierpliwość i jakiekolwiek zaufanie do firmy Samsung, a miałem takowe o czym świadczą zakupione produkty (telewizory, amplituner, telefony, tablet, lodówka, radio, głośniki, słuchawki, pralka, odkurzacz, monitor). Zgłosiłem awarię lodówki, a dokładnie mówiąc rozpadły się plastikowe elementy wewnątrz zawiasu drzwi, przez co dochodzi do jego zablokowania i braku możliwości domknięcia drzwi. Lodówkę użytkuję dopiero od roku i jest na gwarancji. Centrum obsługi klienta twierdzi, że jest to moja wina, a awaria spowodowanego jest niewłaściwym użytkowaniem i że tego typu awarie nie zdarzają się. Może i racja, że jest to mało spotykana awaria, bo moja także pierwsza tego typu. Do awarii serwis nie ma zamiaru wysłać specjalistę. Naprawdę, nie przypominam sobie, aby gdzieś na świecie naukowcy ogłosili wynalezienie "niezniszczalnego" tworzywa. Zawias jest w idealnym stanie, nie jest powyginany, moim zdaniem po prostu mogła być skaza na plastikowym elemencie i doszło do jego pęknięcia. Na zapytanie jaki jest mój niewłaściwy sposób użytkowania lodówki dostałem odpowiedź cyt. "nie podejmujemy sie dokładnej analizy powstania uszkodzenia". Ponadto otrzymałem bardzo zabawną informację "po opuszczeniu miejsca produkcji przechodzą szereg testów mających ma celu dokładne sprawdzenie urządzenia". Już to widzę jak ktoś rozbiera zawias i zagląda do środka, czy czasem nie ma skazy na plastikowych elementach. Reasumując w poniedziałek mam spotkanie z rzecznikiem praw konsumenta, a jak to nie pomoże na szczęście jestem członkiem związków zawodowych z którymi umowę ma podpisana renomowana kancelaria adwokacka. Sprawę już wytłuściłem zaprzyjaźnionemu prawnikowi i chętnie dla zasady, dla ochrony konsumenta nie widzi przeszkód aby zająć się tą sprawą. Wizyty w sądzie z racji pełnionego zawodu są mi nie obce.  Chciałem grzecznie ale niestety nie można podjąć dialogu satysfakcjonującego obie strony. Wystarczyło wysłać zawias a sam bym go sobie wymienił, nie trzeba nawet wysyłać serwisanta (Covid-19 a tu Śląsk). Jakiś czas temu podczas naprawy gwarancyjnej zmywarki Bosch usłyszałem od serwisanta ciekawe stwierdzenie, że powinienem się cieszyć że nie jest to Samsung bo robią problemy. Teraz wiem co miał na myśli ten mądry człowiek.

Pozdrawiam serdecznie, Daniel - były klient marki Samsung

2 Odpowiedzi
Opcje

Cześć @resortowiec ,

Przykro mi z powodu Twoich odczuć związanych z procesem reklamacji.

Jeśli nie zgadzasz się z decyzją, napisz do działu reklamacji. Możesz zrobić to drogą mailową (https://www.samsung.com/pl/info/contactus/ - kontakt z działem reklamacji) lub listownie: 

Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

ul. Postępu 14

02-676 Warszawa z dopiskiem Reklamacja.

resortowiec
Student
Opcje

Po interwencji rzecznika praw konsumentów zawias został wymieniony. Proces od zgłoszenia do naprawy trwał 4 tygodnie. Co do uzyskanej informacji "po opuszczeniu miejsca produkcji przechodzą szereg testów mających ma celu dokładne sprawdzenie urządzenia" rozczarowała mnie kolejna rzecz. Wcześniej tego nie zauważyłem ale nity, które odstawały na centymetr (źle dociśnięte podczas montażu) zostały dobite chyba młotkiem, bo są powyginane a z jednego z nich to nawet trzpień przeszedł przez główkę na wylot. Fotki sobie porobiłem na pamiątkę, dziadostwo poprawiłem we własnym zakresie. Taka to ci jakość i dokładne testy sprawdzenia urządzenia.

Pozdrawiam.

0 Like