Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung nie zaleca używania proszku do prania 0.o

(Temat utworzony: 16-10-2024 07:05 AM)
498 Wyświetlenia
Arczi1989
Explorer
Opcje
Po dwóch latach użytkowania pralko-suszarki Samsung WD8NK52E0ZX
 (świeżo po gwarancji) dochodzi do absurdalnej sytuacji gdzie w praniu/na ubraniach zaczynają pojawiać się biało-szaro-czarne granulki w olbrzymich ilościach. Okazuje się, iż jest to zdegradowane przez proszek aluminium komory suszenia pralki wraz z proszkiem, który się w niej osadza. Serwis Samsung umywa ręce i mówi: nie wolno używać proszku do prania. Muszę naprawiać pralko-suszarkę za swoje pieniądze, koszt wymiany komory wentylacyjnej wyniósł mnie ok. 800zł (z robocizną). Dlaczego producent nie wpisał do instrukcji, że nie wolno używać proszku ponieważ degraduje on elementy pralki (w tak szybkim czasie)? Czy jest to powód do domagania się interwencji rzecznika konsumenta, UOKiK? Gdybym widział od samego początku, nie stosowałbym proszku tylko np kapsułki lub żel. Dodam, iż dozuję połowę mniej proszku niż powinienem. Serwisant, który wymieniał część powiedział, że dziś już nie używa się proszku do prania bo pralki są gorszej jakości i detergent jest tak agresywny, że 
niszczy on sporo elementów pralek.
Załączam zdjęcia z uszkodzonego elementu, który zasypiał pranie po wykonaniu cyklu suszenia. 

image

image

3 Odpowiedzi
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @Arczi1989

Częste pranie w krótkich cyklach, gdzie temperatura jest niska może powodować odkładanie się detergentu. Natomiast zgłoś to w takim razie reklamacyjnie przez infolinię producenta albo na czacie przez stronę.  

Arczi1989
Explorer
Opcje
Zgłosiłem i odpowiedź była taka, iż gwarancja minęła i nic nie mogą już zrobić.
0 Like
Chris-1987
First Poster
Opcje
2tyg po zakończeniu gwarancji mamy taki sam problem. Komora jest zrobiona celowo z badziewia. Głównie używamy płynów do prania dla dzieci. Proszek do prania sporadycznie. Więc nie wiem w czym prać. W samej wodzie?
Wstyd i haniba dla samsunga.20250207_100611_1000229351_1738919173.jpg20250207_100443_1000229350_1738919084.jpg
0 Like