18-10-2022
06:44 AM
– ostatnio edytowany
18-10-2022
10:32 AM
przez
OleksiiA
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam drodzy użytkownicy.
Mam następujący problem, kostkarka w lodówce nie działa, tzn. nie do końca... Na wstępie powiem, że kostkarka działała bez żadnych problemów.
Kostkarka nie przerzuca lodu z górnej tacki do pojemnika.
Po wciśnięciu przycisku test - proces cyklu jest przeprowadzany - kostkarka się obraca, kosteczki spadają do pojemniczka (naciskam bez demontażu pojemniczka) po zakończonym cyklu napływa woda do tacki kostkarki i są one zamrażane, nie są tylko zwalniane do pojemnika. Podczas procesu słychać charakterystyczny dźwięk lodówki Samsung.
Próbowałem wyłączyć ją z sieci na więcej niż 5 min i włączyć, ustawiłem temp na -20 (poprzednio -18).
Przeglądałem forum ale nie nalazłem pomocnych informacji, czy uszkodzony jest czujnik przy kostkarce, czy trzeba wymienić cały moduł kostkarki?
Proszę o pomoc bo zwariuje z góry dziękuję za pomoc.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
1 Rozwiązanie
Zaakceptowane rozwiązania
21-10-2022 12:08 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cześć @Mirosław Madejak
Tutaj już przyda się serwis, który sprawdzi na miejscu, co można jeszcze zrobić 😊
Niżej umieszczam wyszukiwarkę, w której znajdziesz numer do technika:
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
18-10-2022 08:21 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Mirosław Madejak Witam
czy lodówka ma zachowane odległości montażowe?
Czy w ostatnim czasie zauważył Pan jakiekolwiek przepięcia bądź braki w dostawie prądu?
18-10-2022 04:30 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lodówka stoi w tym samym miejscu od 2019 i nie było z nią problemu, co do przepięć, ciężko mi powiedzieć, raczej nie, ale głowy nie dam sobie uciąć.
Zauważyłam za to coś innego, kostkarka chyba nie wyrzuca kostek bo nie są one zamrożone do końca, wygląda na to jakby przestała chłodzić, bo lód w lodówce się roztopił.
Lodówka była ostatnio wysuwana (a tył jej stał na lekkim podwyższeniu aby zachować pion drzwiczek, może przy wyciąganiu spadła z tego podwyższenia (około 1cm).
Wyciągnąłem lodówkę z wnęki, odkurzyłem dolny radiator, zresetowałem lodówkę wyciągając kabel zasilający z gniazda (wcześniej wyłączałem bezpiecznik)
Po pierwszym uruchomieniu był dość głośny rumot (nie wiem czy to system no frost) czy wentylator, po ponownym uruchomieniu wentylator ruszył, oczyściłem radiator pozostawię bez tylnej dolnej osłony...
19-10-2022 10:23 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Mirosław Madejak a czy łopatka dozująca kostki pracuje? Czy słychać dźwięki kostkarki?
20-10-2022 02:59 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Mirosław Madejak, odsłoń otwory nawiewowe w zamrażarce i sprawdź czy po dobie pojawiły się kostki. Kostkarka posiada czujnik, który uaktywnia się, kiedy wyczuwa zimne powietrze, a kiedy te otwory nawiewowe są zasłonięte produktami, to tego zimnego nawiewu nie ma
20-10-2022 03:15 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@GosiaZ , @PrzemekM , w pewnym czasie sprawa nabrała nowego tempa, problemem nie jest kostkarka a zamrażalnik, niestety nie działa poprawnie.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak, że po wyłączeniu lodówki z sieci i jej zresetowaniu, lodówka zaczyna mrozić do założonej temperatury -18, po czym, chyba parownik nie dostaje sygnału o tym aby rozpoczął rozmrażać, i zamrażalnik się wyłącza po około 8h.
Tylna osłona została zdjęta, dokonałem pomiarów rezystencji 20kΩ:
Bezpiecznika termicznego (żółta wtyczka): pojawia się 0.01 ale spada do 0.00
Grzałka rozmrażająca: 0.27
Czujnik temperatury: 4.82 w pokoju o temp 26stopni (nie wiem jak reaguje w temp -18) może uda mi się zmierzyć przy tym cyklu lodówki.
Szczerze mówiąc nie wiem co jest nok, bo wygląda że wszystko jest ok? 😕
21-10-2022 12:08 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cześć @Mirosław Madejak
Tutaj już przyda się serwis, który sprawdzi na miejscu, co można jeszcze zrobić 😊
Niżej umieszczam wyszukiwarkę, w której znajdziesz numer do technika:
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
20-06-2023 08:41 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam. Czy mozesz sprecyzowac ktore kratki trzeba przeczyścić? Mam taki sam problem z moja lodówka jednak model to 8220b1.
21-06-2023 10:24 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Bart3kc Cześć!
Nie wiem, o jakie kratki chodzi. We własnym zakresie możesz sprawdzić, czy mechanizm się obraca i pracuje po zdjęciu pojemnika na lód (przycisk test będzie widoczny). Jeśli ewentualnie pojemnik jest przyszroniony albo przymrożony w jakimś miejscu, to możesz spróbować delikatnie rozmrozić komorę i kostkarkę. Czy kostkarka nie podaje lodu, czy go jednak w ogóle nie produkuje?
28-12-2023 07:29 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj

- « Poprzedni
-
- 1