Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problem z kostkarką RS68N8241B1 nie przerzuca lodu z górnej tacki do pojemnika

(Temat utworzony: 18-10-2022 06:44 AM)
3386 Wyświetlenia

Też mam ten problem

Mirosław Madejak
First Poster
Opcje

Witam drodzy użytkownicy.

Mam następujący problem, kostkarka w lodówce nie działa, tzn. nie do końca... Na wstępie powiem, że kostkarka działała bez żadnych problemów.

Kostkarka nie przerzuca lodu z górnej tacki do pojemnika.

Po wciśnięciu przycisku test - proces cyklu jest przeprowadzany - kostkarka się obraca, kosteczki spadają do pojemniczka (naciskam bez demontażu pojemniczka) po zakończonym cyklu napływa woda do tacki kostkarki i są one zamrażane, nie są tylko zwalniane do pojemnika. Podczas procesu słychać charakterystyczny dźwięk lodówki Samsung.

Próbowałem wyłączyć ją z sieci na więcej niż 5 min i włączyć, ustawiłem temp na -20 (poprzednio -18).

Przeglądałem forum ale nie nalazłem pomocnych informacji, czy uszkodzony jest czujnik przy kostkarce, czy trzeba wymienić cały moduł kostkarki?

Proszę o pomoc bo zwariuje :smiling-face: z góry dziękuję za pomoc.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
JolaŁ
Expert
Opcje

Cześć @Mirosław Madejak 

Tutaj już przyda się serwis, który sprawdzi na miejscu, co można jeszcze zrobić 😊

Niżej umieszczam wyszukiwarkę, w której znajdziesz numer do technika:
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

16 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Mirosław Madejak  Witam

czy lodówka ma zachowane odległości montażowe? 

Czy w ostatnim czasie zauważył Pan jakiekolwiek przepięcia bądź braki w dostawie prądu? 

Mirosław Madejak
First Poster
Opcje

@PrzemekM 

Lodówka stoi w tym samym miejscu od 2019 i nie było z nią problemu, co do przepięć, ciężko mi powiedzieć, raczej nie, ale głowy nie dam sobie uciąć.

Zauważyłam za to coś innego, kostkarka chyba nie wyrzuca kostek bo nie są one zamrożone do końca, wygląda na to jakby przestała chłodzić, bo lód w lodówce się roztopił.

Lodówka była ostatnio wysuwana (a tył jej stał na lekkim podwyższeniu aby zachować pion drzwiczek, może przy wyciąganiu spadła z tego podwyższenia (około 1cm).

Wyciągnąłem lodówkę z wnęki, odkurzyłem dolny radiator, zresetowałem lodówkę wyciągając kabel zasilający z gniazda (wcześniej wyłączałem bezpiecznik)

Po pierwszym uruchomieniu był dość głośny rumot (nie wiem czy to system no frost) czy wentylator, po ponownym uruchomieniu wentylator ruszył, oczyściłem radiator pozostawię bez tylnej dolnej osłony...

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Mirosław Madejak  a czy łopatka dozująca kostki pracuje? Czy słychać dźwięki kostkarki?

GosiaZ
Navigator
Opcje

@Mirosław Madejak, odsłoń otwory nawiewowe w zamrażarce i sprawdź czy po dobie pojawiły się kostki.  Kostkarka posiada czujnik, który uaktywnia się, kiedy wyczuwa zimne powietrze, a kiedy te otwory nawiewowe są zasłonięte produktami, to tego zimnego nawiewu nie ma :winking-face:

Mirosław Madejak
First Poster
Opcje

@GosiaZ , @PrzemekM , w pewnym czasie sprawa nabrała nowego tempa, problemem nie jest kostkarka a zamrażalnik, niestety nie działa poprawnie.

Na dzień dzisiejszy wygląda to tak, że po wyłączeniu lodówki z sieci i jej zresetowaniu, lodówka zaczyna mrozić do założonej temperatury -18, po czym, chyba parownik nie dostaje sygnału o tym aby rozpoczął rozmrażać, i zamrażalnik się wyłącza po około 8h.

Tylna osłona została zdjęta, dokonałem pomiarów rezystencji 20kΩ:

Bezpiecznika termicznego (żółta wtyczka): pojawia się 0.01 ale spada do 0.00

Grzałka rozmrażająca: 0.27

Czujnik temperatury: 4.82 w pokoju o temp 26stopni (nie wiem jak reaguje w temp -18) może uda mi się zmierzyć przy tym cyklu lodówki.

Szczerze mówiąc nie wiem co jest nok, bo wygląda że wszystko jest ok? 😕

0 Like
Rozwiązanie
JolaŁ
Expert
Opcje

Cześć @Mirosław Madejak 

Tutaj już przyda się serwis, który sprawdzi na miejscu, co można jeszcze zrobić 😊

Niżej umieszczam wyszukiwarkę, w której znajdziesz numer do technika:
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

Bart3kc
Apprentice
Opcje

Witam. Czy mozesz sprecyzowac ktore kratki trzeba przeczyścić? Mam taki sam problem z moja lodówka jednak model to 8220b1.

0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@Bart3kc Cześć!

Nie wiem, o jakie kratki chodzi. We własnym zakresie możesz sprawdzić, czy mechanizm się obraca i pracuje po zdjęciu pojemnika na lód (przycisk test będzie widoczny). Jeśli ewentualnie pojemnik jest przyszroniony albo przymrożony w jakimś miejscu, to możesz spróbować delikatnie rozmrozić komorę i kostkarkę. Czy kostkarka nie podaje lodu, czy go jednak w ogóle nie produkuje?

Jespa
First Poster
Opcje
Mam To samo, kostkarka lód produkuje ale nie wysypuje się lód do dużego pojemnika. Po naciśnięciu przycisku test, lód się wysypuje, woda się wlewa i stoi...co robić???😔
0 Like