Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Lodówka wydaje sygnał dźwiękowy? Oto przyczyny alarmu!

(Temat utworzony: 05-07-2019 01:10 PM)
187234 Wyświetlenia
Opcje

Cześć Userzy,

Większość lodówek firmy Samsung dla wygody wyposażona jest kilka rodzajów alarmów, które włączają się zależnie od sytuacji. W tym artykule opisze przypadki, kiedy sygnału dźwiękowy może zabrzmieć.  :smiling-face:

Alarm otwartych dzwi:

Jeśli ktoś nie lubi, oczywiście można go wyłączyć :winking-face: Ja uważam jednak, że może być to ważna i przydatna funkcja. Ikona na wyświetlaczu lodówki zazwyczaj wygląda tak:

Poniżej przykładowe panele oraz miejsca, gdzie mieści się odpowiedni przycisk:

alarm.jpg

W przypadku wyświetlacza wewnętrznego przycisk będzie wyglądać tak:

alamr3.PNG

Co może oznaczać włączony alarm drzwi?

1. Pierwsza podstawowa funkcja to oczywiście sygnalizacja, że drzwi otwarte są zbyt długo. Sygnał pojawi się po 2 minutach od otwarcia drzwi. Jest to bardzo przydatne w kontekście niedomkniętych drzwi lodówki. Lodówka pomyśli za nas i da znać, że trzeba zamknąć drzwi.

2. Druga sytuacja, kiedy może zabrzmieć alarm otwartych drzwi, jest związany z konstrukcją lodówki. Jeśli urządzenie miało zmieniany kierunek drzwi i coś poszło nie tak, wtedy czujnik może włączać się mimo zamkniętych drzwi w lodówce. W takiej sytuacji należy sprawdzić podłączenie wiązki kabli od drzwi. Zachęcam was w tej kwestii do korzystania z usługi zmiany kierunku drzwi przez profesjonalistów. Gdy coś się zepsuje po samodzielnym wykonaniu czynności, naprawa nie będzie objęta gwarancją.

Alarm po przerwie w dostawie prądu:

Jeśli na przykład wyłączą wam czasowo prąd, to lodówka przestanie pracować, wiadomo. A co się dzieje po powrocie zasilania? Urządzenie da wam znać dźwiękowo, że taka przerwa w dostawie prądu była. Wtedy wystarczy kliknąć dowolny przycisk na wyświetlaczu, potwierdzając tym samym, że wiemy o przerwie w dostawie prądu.

Mamy jeden przypadek, gdy alarm się uruchomi? Oto on!

Gdy temperatura w lodówce wzrośnie zbyt mocno:

Jeśli z jakiegoś powodu urządzenie ulegnie awarii i przestanie chłodzić, taka sytuacja również zostanie zasygnalizowana przez lodówkę. Dzięki temu będziemy mogli szybciej zareagować i wezwać pomoc specjalisty.

Wydaje się to prosty temat, a zobaczcie ile jest sytuacji, kiedy ten alarm może zabrzmieć.

Po przeczytaniu poradnika wiemy już, że alaram to zazwyczaj nic poważnego! :smiling-face:

W razie pytań, zapraszam!

104 Odpowiedzi
HubertK
Expert
Opcje

@Mariusz1996 Cześć!

Możliwe, że była jakaś przerwa w dostawie prądu. Lodówka w ten sposób sygnalizuje problem. Spróbuj zatem odłączyć ją na chwilę od prądu. Jeśli uszczelka dolega prawidłowo i to nie pomoże, pozostaje kontakt do autoryzowanego serwisu, który sprawdzi przyczynę usterki. Serwis znajdziesz tutaj -> https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

0 Like
Mariusz1996
First Poster
Opcje

MODEL LODÓWKI TO RSH5ZLBG

0 Like
Mariusz1996
First Poster
Opcje

Niestety od tygodnia cały czas pika co 1 minute z kostkarki 

0 Like
GosiaZ
Navigator
Opcje

@Mariusz1996, sprawdź, czy lodówka pika także wtedy, kiedy jest odłączona od zasilania. Jeżeli nie, to skontaktuj się z najbliższym serwisem:

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

0 Like
Violetta11
First Poster
Opcje

Mam taką samą lodówkę. Jeżeli zaczyna pikać to odsuwam i czyszczę ją z tyłu. 

0 Like
ukasz_o
First Poster
Opcje

Dzień dobry,

Właśnie kupiłem RB38T602DSA. Kłopot, że ostatnio dosyć często zdarzają sie wyłączenia prądu.

Czy można dezaktywować ten alarm?

Czy wyłączy sie sam po jakimś czasie? Sąsiedzi mnie przeklną jak wyjade na urlop a lodówa będzie wyła...

0 Like
DariaR
Expert
Opcje

@ukasz_oalarm drzwi to jedno, natomiast jeśli masz zaniki prądu, to lodówka będzie komunikować po nich miganiem wyświetlacza i sygnałem dźwiękowym konieczność potwierdzenia w niej temperatur — jest to coś, czego nie da się wyłączyć.

Members_Z6wCnfO
First Poster
Opcje

mam pytanie odnośnie braku w dostawie prądu, lodówek serii kitchen fit, czy mimo tego, że alarm "wyje" informując o przerwie w dostawie prądu, to lodówka sama się włączy, czy wystartuje tylko po kliknięciu? jeśli wyjadę na dłuższą wycieczkę i nie będzie mnie np.  tydzień, to czy lodówka po przerwie braku prądu również nie będzie chłodzić do momentu aż nie wrócę, czy tylko piszczeć? 

0 Like
DariaR
Expert
Opcje

@Members_Z6wCnfO po zaniku prądu lodówka się włączy i będzie mieć fabryczne ustawienia temperatur, czyli 3 stopnie Celsjusza w komorze chłodziarki oraz -19 stopni w komorze zamrażarki (w sensie, że będzie chłodzić i mrozić na tym poziomie), tylko będzie dodatkowo piszczeć i migać diodami na wyświetlaczu, dopóki się nie potwierdzi przyciskiem tych temperatur. 🙂

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@DariaR  No to wszystko jasne, dziękujemy za wyjaśnienie :smiling-face:

0 Like