Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Lodówka wydaje sygnał dźwiękowy? Oto przyczyny alarmu!

(Temat utworzony: 05-07-2019 01:10 PM)
186392 Wyświetlenia
Opcje

Cześć Userzy,

Większość lodówek firmy Samsung dla wygody wyposażona jest kilka rodzajów alarmów, które włączają się zależnie od sytuacji. W tym artykule opisze przypadki, kiedy sygnału dźwiękowy może zabrzmieć.  :smiling-face:

Alarm otwartych dzwi:

Jeśli ktoś nie lubi, oczywiście można go wyłączyć :winking-face: Ja uważam jednak, że może być to ważna i przydatna funkcja. Ikona na wyświetlaczu lodówki zazwyczaj wygląda tak:

Poniżej przykładowe panele oraz miejsca, gdzie mieści się odpowiedni przycisk:

alarm.jpg

W przypadku wyświetlacza wewnętrznego przycisk będzie wyglądać tak:

alamr3.PNG

Co może oznaczać włączony alarm drzwi?

1. Pierwsza podstawowa funkcja to oczywiście sygnalizacja, że drzwi otwarte są zbyt długo. Sygnał pojawi się po 2 minutach od otwarcia drzwi. Jest to bardzo przydatne w kontekście niedomkniętych drzwi lodówki. Lodówka pomyśli za nas i da znać, że trzeba zamknąć drzwi.

2. Druga sytuacja, kiedy może zabrzmieć alarm otwartych drzwi, jest związany z konstrukcją lodówki. Jeśli urządzenie miało zmieniany kierunek drzwi i coś poszło nie tak, wtedy czujnik może włączać się mimo zamkniętych drzwi w lodówce. W takiej sytuacji należy sprawdzić podłączenie wiązki kabli od drzwi. Zachęcam was w tej kwestii do korzystania z usługi zmiany kierunku drzwi przez profesjonalistów. Gdy coś się zepsuje po samodzielnym wykonaniu czynności, naprawa nie będzie objęta gwarancją.

Alarm po przerwie w dostawie prądu:

Jeśli na przykład wyłączą wam czasowo prąd, to lodówka przestanie pracować, wiadomo. A co się dzieje po powrocie zasilania? Urządzenie da wam znać dźwiękowo, że taka przerwa w dostawie prądu była. Wtedy wystarczy kliknąć dowolny przycisk na wyświetlaczu, potwierdzając tym samym, że wiemy o przerwie w dostawie prądu.

Mamy jeden przypadek, gdy alarm się uruchomi? Oto on!

Gdy temperatura w lodówce wzrośnie zbyt mocno:

Jeśli z jakiegoś powodu urządzenie ulegnie awarii i przestanie chłodzić, taka sytuacja również zostanie zasygnalizowana przez lodówkę. Dzięki temu będziemy mogli szybciej zareagować i wezwać pomoc specjalisty.

Wydaje się to prosty temat, a zobaczcie ile jest sytuacji, kiedy ten alarm może zabrzmieć.

Po przeczytaniu poradnika wiemy już, że alaram to zazwyczaj nic poważnego! :smiling-face:

W razie pytań, zapraszam!

104 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Sebaus1993  Dzień Dobry

Jeżeli tylko lodówka jest na gwarancji to jak najbardziej trzeba z niej skorzystać w tej sytuacji.

0 Like
kinga13
First Poster
Opcje

witam Lodowka samsung rs7687fhcbc wydaje 24 h na dobę sygnal otwartych drzwi  lodówki uszczelki sprawdzone wypoziomowana czujnik otwarcia drzwi jest Ok  chłodzi Ok tylko gdy wyłącze i włączę z prądu to chwile jest światło .Może ktoś podpowie jak wyłączyć całkowicie alarm ani jak rozebrać panel sterowania

0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

Cześć @

W podanym modelu nie można na stałe wyłączyć alarmu otwartych drzwi, ale często w takiej sytuacji pomaga zmiana temperatury o 1 stopień (np. w zamrażarce).

Jeśli to nie pomoże, skontaktuj się z serwisem, który łatwo znajdziesz pod poniższym linkiem:

https://eu.community.samsung.com/t5/samsung-salonik/poradnik-jak-znale%C5%BA%C4%87-najbli%C5%BCszy-a...

0 Like
SylwiaBy
First Poster
Opcje

Witam,

Kupiłam nową lodówkę RB38T62EB1 i po podłączeniu zaczęła pikać. Co mogło być przyczyną? 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@SylwiaBy  Witam możliwe że to funkcja zbyt długo otwartych drzwi.  Proszę się upewnić czy są dobrze zamknięte 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@JolaŁ  Jak włączyć alarm otwartych drzwi w lodówce RB34T775CB1 ? Nie ma przycisku doors alarm. Wcześniej alarm był od jakiegoś czasu zauważyłem że mimo długiego otwarcia drzwi alarm się nie włącza. 

0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @PrzemekM

Tej funkcji nie da się wyłączyć ani analogicznie włączyć samodzielnie, alarm zawsze będzie pikał - można ewentualnie wyłączyć go w danej chwili, ale nie jest to wyłączenie funkcji całkowicie. Trzeba zgłosić na infolinii, serwis sprawdzi :). 

jacekqqqq
Apprentice
Opcje
mi dzisiaj jak korki wywaliło pika cały czas oznacza to przerwanie dostawy prądu? mam panel dotykowy zepsuty to nie mogę tego dziadostwa skasowac pomocy!
0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @jacekqqqq!

Dokładnie tak jak mówisz lodówka wydaje z siebie alarm, żeby zasygnalizować, że nie miała prądu. Zdarza się też tak, że podczas zmiany kierunku otwierania drzwi dochodzi do uszkodzenia wiązki przewodów przez co nie działa wyświetlacz i alarm kolokwialnie mówiąc wariuje. Jeśli Twoja lodówka jest jeszcze w okresie gwarancji koniecznie zgłoś to poprzez infolinię, o ile nie doszło do uszkodzenia kabli jak wyżej. Natomiast samo pikanie po zwykłej przerwie w dostawie prądu może się wyłączyć, kiedy temperatury w środku wrócą do normy. 

SERWUS TW
First Poster
Opcje

IMG_7536.jpeg

Prośba o info jezeli sygnał będzie do kontrolki która wskazuje strzałka to mam rozumieć ze czujnik zamrażalki wskazuje wyższą temperaturę niż winna być niska w zamrażarce?jak wyłączyć dźwięk jak już to wiem .?…

0 Like