Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Piekarniki Parowe – opis przydatnych funkcji

(Temat utworzony: 29-03-2019 02:06 PM)
34686 Wyświetlenia
EwaK
Hotshot
Opcje

Cześć! Dziś krótko opiszę piekarniki z funkcją pary. Mam nadzieję, że dzięki temu ułatwię wybór lub rozjaśnię działanie funkcji w dostępnych modelach :smiling-face:

Na rynku mamy trzy typy funkcji parowych w piekarnikach: gotowanie parowe, pieczenie w otoczeniu pary i czyszczenie parowe.

Na początku zajmiemy się pierwszym rodzajem.

Gotowanie parowe:

Przykładem będzie piekarnik BQ1VD6T131.

1.png

Urządzenie to ma możliwość gotowania parowego w naczyniu, które umieszczamy w dolnej komorze i przysuwamy do generatora pary. W pojemniku uzupełniamy wodę.

2.png

To rozwiązanie pozwala rozbudować piekarnik o funkcję parowaru. Dzięki temu możesz zdrowo gotować przy pomocy tylko jednego urządzenia :face-with-tears-of-joy:

Kolejnym zastosowaniem, będzie pieczenie w otoczeniu pary:

Technologia Gourmet Vapour pozwala zachować dobry smak i konsystencję poprzez pieczenie potrawy z pomocą przegrzanej pary. Dzięki dobrze rozprowadzanej wilgoci możemy mieć na raz chrupiącą skórkę i soczysty środek.

4.png 

Cechą wspólną tych funkcji jest korzystanie ze specjalnego pojemnika na wodę, który jest wysuwany z panelu sterowania.

Przykładem takiego piekarnika jest NV73J9770RS.

5.png

Ostatnim rodzajem funkcji parowej w piekarniku jest czyszczenie parowe. Jest to opcja zdecydowanie częściej występująca niż pieczenie parowe. Przykładowe modele: NV75N7626RB, NV70M3521RB.

6.png

Możesz wyczyścić piekarnik bez brudzenia sobie rąk. Ustaw funkcję czyszczenia parą i poczekaj 25 min.

7.png

Jeśli nie macie pomysłu na dania, za pomocą których moglibyście przetestować opisane funkcje, poniżej podrzucam kilka pomysłów :smiling-face:
Szparagi na parze z pieczonym czosnkiem i masłem cytrynowym 
Łosoś na parze z sosem koperkowym i pieczonymi młodymi ziemniaczkami 
Krewetki na parze ze skwierczącą cebulą dymką i masłem pieprzowym 

Chcecie dowiedzieć się więcej o rusztach? Zajrzyjcie tutaj - Jak korzystać z rusztów w piekarniku?

Co sądzicie o piekarnikach rozbudowanych o funkcje parowe? Czy ktoś z Was posiada tego typu sprzęt i chce się podzielić doświadczeniami? Uważacie, że opisane opcje są przydatne?

Na co zwracacie największą uwagę przy wyborze piekarnika? Dajcie znać :smiling-face:

10 Odpowiedzi
ankafuks
First Poster
Opcje

Mam piekarnik z serii Chef Collection z pojemnikiem na wodę, jednak od jakiegoś czasu nie działa mi ta funkcja ponieważ po napełnienia pojemnika i wlaczeniu pieczenia parowego, po chwili pojawia się komunikat o braku wody. to samo się dzieje kiedy probuje odkamienic piekarnik. pojawia się komunikat o braku wody. Jaka może być przyczyna? 

0 Like
Opcje

Cześć @ankafuks,

Sprawdź w pierwszej kolejności czy nie ma żadnych zanieczyszczeń za szufladką z wodą, czy coś tam nie blokuje.

Od jak dawna używasz piekarnika?

Robiłaś może już reset urządzenia?

0 Like
ankafuks
First Poster
Opcje

Sprawdzałam - za szufladką nic nie ma.

Piekarnika używam od marca 2016, przy czym z funkcji parowej korzystałam kilka razy.

Resetu nie robiłam.

0 Like
Opcje

Cześć @ankafuks,

Spróbuj w takim razie zrobić jeszcze reset.

Jeśli nie pomoże trzeba będzie umówić wizytę serwisanta.

Sprzęt objęty gwarancją zgłoś na infolinii.

Po gwarancji - skontaktuj się bezpośrednio z serwisem.

Poniżej link do wyszukiwarki serwisów:

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

0 Like
ankafuks
First Poster
Opcje

Spróbuje tego restu. Na ile trzeba odłączyć piekarnik?

Niestety nie zmienia to faktu, że nie najlepiej to świadczy o piekarniku zap onad 3 tys., że po kilku użyciach funkcja przestaje działać 😞

0 Like
Opcje

@ankafuks ,

Wystarczy odłączenie od prądu na 10 minut.

0 Like
ankafuks
First Poster
Opcje

To w takim razie to nie pomoże, bo wczoraj mieliśmy wyłączony prąd ponad godzinę a pieczenie parowe dalej nie działa.

0 Like
Opcje

Cześć @ankafuks ,

W takim razie zachęcam do kontaktu z serwisem. Na pewno pomogą :smiling-face:

0 Like
Moni6
First Poster
Opcje
Mój kupiony tydzień temu w ogóle nie dał się załączyć . Przyszedł Pan z serwisu i okazało się że kable za wyświetlaczem są źle połączone fabrycznie. Nie świadczy to faktycznie dobrze o tej firmie. A piekarnik za prawie 4 tyś.
0 Like