29-03-2019
02:06 PM
– ostatnio edytowany
21-07-2021
12:49 PM
przez
JustynaM
Cześć! Dziś krótko opiszę piekarniki z funkcją pary. Mam nadzieję, że dzięki temu ułatwię wybór lub rozjaśnię działanie funkcji w dostępnych modelach
Na rynku mamy trzy typy funkcji parowych w piekarnikach: gotowanie parowe, pieczenie w otoczeniu pary i czyszczenie parowe.
Na początku zajmiemy się pierwszym rodzajem.
Gotowanie parowe:
Przykładem będzie piekarnik BQ1VD6T131.
Urządzenie to ma możliwość gotowania parowego w naczyniu, które umieszczamy w dolnej komorze i przysuwamy do generatora pary. W pojemniku uzupełniamy wodę.
To rozwiązanie pozwala rozbudować piekarnik o funkcję parowaru. Dzięki temu możesz zdrowo gotować przy pomocy tylko jednego urządzenia
Kolejnym zastosowaniem, będzie pieczenie w otoczeniu pary:
Technologia Gourmet Vapour pozwala zachować dobry smak i konsystencję poprzez pieczenie potrawy z pomocą przegrzanej pary. Dzięki dobrze rozprowadzanej wilgoci możemy mieć na raz chrupiącą skórkę i soczysty środek.
Cechą wspólną tych funkcji jest korzystanie ze specjalnego pojemnika na wodę, który jest wysuwany z panelu sterowania.
Przykładem takiego piekarnika jest NV73J9770RS.
Ostatnim rodzajem funkcji parowej w piekarniku jest czyszczenie parowe. Jest to opcja zdecydowanie częściej występująca niż pieczenie parowe. Przykładowe modele: NV75N7626RB, NV70M3521RB.
Możesz wyczyścić piekarnik bez brudzenia sobie rąk. Ustaw funkcję czyszczenia parą i poczekaj 25 min.
Jeśli nie macie pomysłu na dania, za pomocą których moglibyście przetestować opisane funkcje, poniżej podrzucam kilka pomysłów
Szparagi na parze z pieczonym czosnkiem i masłem cytrynowym
Łosoś na parze z sosem koperkowym i pieczonymi młodymi ziemniaczkami
Krewetki na parze ze skwierczącą cebulą dymką i masłem pieprzowym
Chcecie dowiedzieć się więcej o rusztach? Zajrzyjcie tutaj - Jak korzystać z rusztów w piekarniku?
Co sądzicie o piekarnikach rozbudowanych o funkcje parowe? Czy ktoś z Was posiada tego typu sprzęt i chce się podzielić doświadczeniami? Uważacie, że opisane opcje są przydatne?
Na co zwracacie największą uwagę przy wyborze piekarnika? Dajcie znać
07-05-2019 10:30 PM — edytowano 07-05-2019 10:32 PM
Mam piekarnik z serii Chef Collection z pojemnikiem na wodę, jednak od jakiegoś czasu nie działa mi ta funkcja ponieważ po napełnienia pojemnika i wlaczeniu pieczenia parowego, po chwili pojawia się komunikat o braku wody. to samo się dzieje kiedy probuje odkamienic piekarnik. pojawia się komunikat o braku wody. Jaka może być przyczyna?
08-05-2019 02:29 PM — edytowano 08-05-2019 03:54 PM
Cześć @ankafuks,
Sprawdź w pierwszej kolejności czy nie ma żadnych zanieczyszczeń za szufladką z wodą, czy coś tam nie blokuje.
Od jak dawna używasz piekarnika?
Robiłaś może już reset urządzenia?
16-05-2019 11:52 AM
Sprawdzałam - za szufladką nic nie ma.
Piekarnika używam od marca 2016, przy czym z funkcji parowej korzystałam kilka razy.
Resetu nie robiłam.
17-05-2019 12:33 PM — edytowano 17-05-2019 12:34 PM
Cześć @ankafuks,
Spróbuj w takim razie zrobić jeszcze reset.
Jeśli nie pomoże trzeba będzie umówić wizytę serwisanta.
Sprzęt objęty gwarancją zgłoś na infolinii.
Po gwarancji - skontaktuj się bezpośrednio z serwisem.
Poniżej link do wyszukiwarki serwisów:
17-05-2019 12:36 PM
Spróbuje tego restu. Na ile trzeba odłączyć piekarnik?
Niestety nie zmienia to faktu, że nie najlepiej to świadczy o piekarniku zap onad 3 tys., że po kilku użyciach funkcja przestaje działać 😞
17-05-2019 01:53 PM
Wystarczy odłączenie od prądu na 10 minut.
17-05-2019 02:31 PM — edytowano 17-05-2019 02:31 PM
To w takim razie to nie pomoże, bo wczoraj mieliśmy wyłączony prąd ponad godzinę a pieczenie parowe dalej nie działa.
17-05-2019 04:00 PM
Cześć @ankafuks ,
W takim razie zachęcam do kontaktu z serwisem. Na pewno pomogą
29-09-2019 01:37 PM