Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

PIEKARNIK SAMSUNG NV70M5520CB - błąd "up-skoki napięcia"

(Temat utworzony: 28-01-2020 10:25 AM)
6323 Wyświetlenia
freemc
Apprentice
Opcje

Witam,

podczas każdorazowego używania piekarnika (jakakolwiek funkcja) pojawia się błąd "UP - skoki napięcia". Instrukcja wyjaśnia, iż jest to błąd spowosowany skokiem napięcia. Pracownik zakładów energetycznych wykonał badania instalacji elektrycznej w domu - wszystkie paramtery zgodne z normami. Piekarnika nie można używać.

0 Like
14 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@freemc  Pozostaje zgłosić problem na infolinie Samsung tel. 22 607 93 33 lub bezpośrednio do serwisu.

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

0 Like
freemc
Apprentice
Opcje

Problem był zgłaszany zarówno na infolinii jak i autoryzowanemu serwisantowi. Odpowiedź brzmiała, że problem jest z wewnętrzną instalacją elektryczną. Jednak wszystkie inne sprzęty jak również wcześniejszy piekarnik działałyi działają bez problemów. Problem błędu UP nie dotyczy tylko moje przypadku - temat wałkowany w internecie bez skutecznego rozwiązania. Coż, pozostaje mi tylko i wyłącznie wymiana piekarnika (który ma dwa lata) i przestrzeganie innych wszystkimi możliwymi kanałami przed zakupem piekarnika marki SAMSUNG.

Opcje

Cześć @freemc ,

Ciężko jest mi się odnieść do sprawy bez danych sprzętu i Twoich 😞 Jeśli chciałbyś, żebym sprawdziła co się wydarzyło w Twojej sprawie, podeślij mi dane na priv.

Sprawdzimy, czy można w Twoim przypadku jeszcze coś zdziałać.

0 Like
michrym
Apprentice
Opcje

mam to samo, od roku czy dwóch lat

np. 30-40 minut działa i błąd UP

Później wyłączam piekarnik i włączam, a po minucie dwóch znowu błąd UP

I tak w kółko 

Na pewno nie są to skoki napięcia w sieci elektrycznej

Co z tym zrobić? Można to naprawić?

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@michrym urządzenie ma jeszcze gwarancję lub ubezpieczenie? Kontaktowałeś się w tej sprawie z serwisem?

0 Like
michrym
Apprentice
Opcje

Piekarnik, jest parę lat po gwarancji. 

Gdyby była gwarancja to bym już dawno to reklamował. 

Nie interesuje mnie odpłatna naprawa za 500 zł na kolejne 3 lata. 

Napięcie w sieci mam 229-230 V

Jest to wada fabryczna i póki nie będzie bezpłatnej akcji serwisowej to w serwisie Samsunga tego nie będę naprawiał.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@michrym   A skąd wiesz, że jest to wada fabryczna ?

Tylko pracownicy Autoryzowanego Punktu Serwisowego są upoważnieni do oceny przyczyn wad produktu. Niestety, ale przepisy wyraźnie wskazują, że tylko technicy lub inżynierowie firmy Samsung mogą dokonywać opinii technicznych. W przypadku kiedy nie zgadzamy, się z opinią producenta to zawsze zostaje nam możliwość skorzystania ze wsparcia rzeczoznawcy, który specjalizuje się w konkretnej dziedzinie.

0 Like
michrym
Apprentice
Opcje
W zasadzie to nie jest wada fabryczna tylko celowe działanie.
Teraz tak projektuje się sprzęty, aby podziałały parę lat.
Biznes musi się kręcić.
Do sądu nie idę i nie potrzebuje ekspertyz inżynierów Samsunga i rzeczoznawców .
Sam zamierzam to naprawić i tyle.
michrym
Apprentice
Opcje
Taki błąd wyskakuje również kiedy elektronika przegrzewa się. Trzeba sprawdzić wentylatory. Można odizolować płytkę elektroniki aby nie była tak gorąca. U mnie to pomogło.
0 Like