Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Płyta indukcyjna NZ64K7757BK - brak płynnego sterowania mocą pola grzejnego

(Temat utworzony: 16-03-2019 01:40 PM)
2362 Wyświetlenia
skris
First Poster
Opcje

Witam, płyta indukcyjna jak w temacie, podłączona do instalacji 3-fazowej. Przy używaniu tylko jednego pola grzejnego występuje bardzo duży przeskok mocy grzejnej pomiędzy dwoma sąsiadującymi ustawieniami mocy. Np. przy ustawieniu mocy 5 delikatne gotowanie, natomiast przy 6 bardzo intensywne (kupienie, wrzenie). Jest to o tyle dziwne, że poziomy ustawienia mocy są od 1 do 15. Natomiast jeśli używane są już dwa pola grzejne, to ustawienia poziomu mocy działają płynnie.

0 Like
9 Odpowiedzi
Damian K
Hotshot
Opcje

@Aleksandra_S_W  @EwaK  @Michał_J  pomożecie? :smiling-face:

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@skris jesteś w stanie powiedzieć, czy zgłaszany objaw występuje na wszystkich polach tak samo, czy może tylko na jakimś konkretnym? Jeżeli chodzi o spadek mocy przy używaniu dwóch pól jednocześnie, jest to akurat normalne, ale nie powinien być aż tak znaczący.

0 Like
skris
First Poster
Opcje

Ten problem dotyczy głównie pół tradycyjnych, chociaż przyznam, że nie sprawdzałem pola flex-zone. Spadek mocy mnie tak nie dziwi i przeszkadza, jak brak płynności przy używaniu jednego pola grzejnego. Do tego jeszcze ten przeskok mocy grzejnej - na 6 silne gotowanie, a na 5 przestaje się gotować.

Poza tym, czy normalne jest zachowanie tego modelu, które polega na chwilowym włączaniu mocy, a następnie chwilowym wyłączaniu ? Do tej pory korzystałem ze starej płyty indukcyjnej AEG i tam moc dostarczana była w sposób ciągły.

Obie płyty podłączane do instalacji trójfazowej.

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

Hej @skris do poziomu 5 jest działanie pulsacyjne, w związku z tym może być lekki przeskok między 5 a 6. Pytanie tylko, czy widzisz różnicę między mocą 6 a 15? Kto podłączał urządzenie do zasilania?

0 Like
skris
First Poster
Opcje

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi.

Prawidłowości podłączenia urządzenia jestem pewien w 100%. Co do różnicy w mocy pomiędzy 6 a 15, to wydaje mi się, że nie jest to stopniowy wzrost z około 50% do 100% mocy. Przykład z dzisiejszego dnia - smażenie pancake-ów. Do mocy 5 placki praktycznie się nie smażyły, po przełączeniu na 6, praktycznie natychmiast po wylaniu ciasta na patelnię, koniecznie trzeba było odwrócić placek, ponieważ natychmiast się palił. Raczej nie jest to problem z naczyniami, gdyż są to te same naczynia i patelnie, któych uzywałem na starej płycie indukcyjnej i tam takich problemów nie było.

0 Like
RadekK
Hotshot
Opcje

Hej @skris, dziękuje za podanie szczegółów. W poniedziałek @EwaK spojrzy na Twój post. Wierzę, że uda się znaleźć przyczynę, dlaczego różnica między poszczególnymi poziomami mocy jest tak drastyczna.

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@skris różnica między mocami faktycznie nie powinna być tak duża. Sprawdź, jak możesz na innym zestawie garnków. Jeżeli problem dalej będzie występował, a serwis po sprawdzeniu urządzenia stwierdził, że jest sprawne, możesz skontaktować się z działem reklamacji listownie lub przez formatkę na stronie :smiling-face: 

0 Like
skris
First Poster
Opcje

Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem, ale chciałem na 100% upewnić się, czy powodem takiego działania płyty nie są przypadkiem naczynia. Okazało się, że nawet markowe naczynia (garnki wielowarstwowe niemieckiej firmy ELO, czy patelnia Ballarini) zachowują się tak samo, tzn na ustawieniu mocy 5 grzanie jest prawie żadne (czekanie na zagotowanie wody trwa w nieskończoność, a patelnia praktycznie się nie nagrzewa), natomiast po przestawieniu na 6 następuje dziwny efekt (tak jakby na kilkanaście sekund włączała się maksymalna moc pola, przerwa ok. sekundy i znowu maksymalna moc pola). Powoduje to, że woda wypełniająca garnek do połowy potrafi kipieć i chlapać wkoło. 

Pierwotnie sądziłem, że tak się dzieje tylko w przypadku, gdy korzystam tylko z jednego pola grzejnego. Niestety, w chwili obecnej bez względu na ilość wykorzystywanych pól, jest identyczne zachowanie. Jedyne rozsądnie działąjące, to pole flex-zone i to nie do końca. 

Zgłosiłem problem przez CyberSerwis i odpowiedź jaką otrzymałem, jest nie do zaakceptowania przeze mnie.

"◆2019.09.04
(S/R)Płyta indukcyjna podłączona do instalacji 3-fazowej. Przy używaniu
tylko jednego pola grzejnego tradycyjnego (jednego z dwóch) występuje
bardzo duży przeskok mocy grzejnej pomiędzy dwoma sąsiadującymi
ustawieniami mocy. Np. przy ustawieniu mocy 5 delikatne gotowanie,
natomiast przy 6 bardzo intensywne (kupienie, wrzenie). Jest to o tyle
dziwne, że poziomy ustawienia mocy są od 1 do 15.
Problem raczej nie dotyczy pola flex-zone.
Poza tym, czy normalne jest zachowanie tego modelu, które polega na
chwilowym włączaniu mocy, a następnie chwilowym wyłączaniu ? Wcześniej
korzystałem ze starej płyty indukcyjnej AEG i tam moc dostarczana była w
sposób ciągły.
Obie płyty podłączane do instalacji trójfazowej.
2019.09.05
Szanowny Panie Krzysztofie,
Rozumiem, że kontaktuje się Pan w sprawie płyty indukcyjnej.
W momencie wykorzystywania większej liczby pól I większym obciążeniu
linii energetycznej, dochodzi do spadków mocy. Opisuje Pan odwrotną
sytuację, gdzie nie doświadczamy dużych obciążeń I płyta działa
stabilnie.
Opisywane przez Pana sytuację są charakterystyką pracy urządzenia.
Instalacja jest jak najbardziej prawidłowa I nie ma tu powodów do obaw.
Pozdrawiam,
Kajetan Szyba"

Pomóżcie, czy rzeczywiście jestem skazany na produkt, który nie spełnia moich oczekiwań i staje się niebezpieczny w użyciu ?

0 Like
Opcje

Cześć @skris,

Prześlij mi proszę dane sprzętu i Twoje dane w wiadomości prywatnej. Sprawdzę, jak mogę Ci pomóc. Daj też znać czy serwis widział już płytę.

0 Like