11-02-2025 08:02 PM
Szanowni Państwo,
W zakupionej w czerwcu 2020 r. lodówce w zamrażalniku odłamała się prawa prowadnica górnej szuflady, natomiast lewa jest już pęknięta. Po konsultacji z infolinią firmy Samsung, wezwałem serwis, zapłaciłem za ekspertyzę i zgłosiłem reklamację produktu. Od pracownika infolinii podczas rozmowy telefonicznej otrzymałem odpowiedź, że reklamacja została odrzucona ponieważ serwis stwierdził "brak oznak złego pianowania, przyczyna oberwania prowadnicy nieznana". Według stanowiska firmy Samsung to pianka jest elementem konstrukcyjnym, na którym winna trzymać się szuflada (grubość plastiku, którym jest otoczona pianka - to ułamek milimetra). Poprosiłem pracownika firmy Samsung o odpowiedz w formie pisemnej. Otrzymałem krótką odpowiedź o odrzuceniu reklamacji bez żadnego uzasadnienia, co uważam za skandaliczne.
Odwołałem się od reklamacji, czekam na odpowiedź wraz z uzasadnieniem i będę chciał sprawę zgłosić do Rzecznika Praw Konsumenta oraz UOKiK. Autoryzowany serwis udzielił mi również odpowiedzi, że nie ma autoryzowanego procesu naprawczego, więc nie mogą mi pomóc. Lodówka nadaje się do utylizacji.
Czy ktoś z Państwa ma podobny problem i jak go rozwiązał ?
12-02-2025 02:55 PM
Cześć @michal241,
Lodówka jest już po gwarancji, producent nie będzie w stanie zaproponować Ci naprawy na swój koszt, sprzęt jest chroniony przez dwa lata od zakupu. W tej sytuacji możesz ewentualnie powołać się na posiadanie urządzenia po gwarancji i wtedy otrzymasz zniżkę na zakup nowego sprzętu.