Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Obowiązkowe odprowadzanie wody w piekarniku Dual Cook z funkcją parową.

(Temat utworzony: 13-05-2023 08:26 PM)
6822 Wyświetlenia
magbag
Student
Opcje
Mam piekarnik dual cook z funkcją parową. Używam jej często i generalnie jestem z niej zadowolona. Ale jest jedną rzecz, która czasami zupełnie uniemożliwia użycie piekarnika. To komunikat o obowiązkowym odprowadzeniu wody. Gdy się pojawia, nie da się pominąć odprowadzenia wody, i nie ma możliwości uruchomienia żadnego programu pieczenia. Kłopot w tym, że taki komunikat wyskakuje np. wtedy, gdy w trakcie pieczenia walczą na moment prąd. Po włączeniu już nie mogę wznowić pieczenia, także tego ze wspomaganiem parą. A wody nie da się odprowadzić, dopóki temperatura w piekarniku nie spadnie do mniej więcej 40 stopni. Co przy wyjściowej temperaturze 190 stopni trwa ok. 50 minut. I w tym czasie oczywiście nie mogę piec. I generalnie wystarczy minuta, dwie przerwy w pieczeniu ze wspomaganiem parą i już piekarnik wymaga odprowadzenia wody. 
Tak się dzieje nawet przy zmianie programów. Gdy po pieczeniu parowym chcę dopiec potrawę z grillem. To jeśli nie nastawię programu szybko i go nie wystartuję natychmiast, bo np. coś mnie na chwilę oderwie - to już nie mogę włączyć pieczenia przez najbliższą godzinę. 
To jest irytujące od początku. Ale dzisiaj zirytowało mnie na tyle, że postanowiłam napisać. Bo od trzech godzin nie jestem w stanie upiec żeberek. Podczas pieczenia 2x było krótkie wyłączenie prądu - dosłownie na 2-3 minuty. Po pierwszym odczekałam te 50 minut na wystudzenie piekarnika do temperatury umożliwiającej odprowadzenie wody. Ale teraz sytuacja się powtórzyła tuż po ponownym nagrzaniu do 190 stopni. I znowu wymaga odprowadzenia wody, i znowu wody odprowadzić się nie da - bo jest zbyt ciepły. Odprowadzanie wody trwa już 20 minut. I pewnie potrwa kolejne 30. W ten sposób nie da się korzystać z piekarnika 😞 Czy to jest normalne? Czy tak to właśnie działa? Czy może z moim piekarnikiem coś jest nie tak?
35 Odpowiedzi
HubertK
Expert
Opcje

@magbag Cześć!

Jeśli piekarnik odprowadza wodę (zabezpieczenie do wysokiej temperatury i komunikat o tym działa prawidłowo, bo tak jest piekarnik zaprogramowany, ze względów bezpieczeństwa), to tak naprawdę z piekarnikiem jest wszystko w porządku. Rozumiem, że żaden błąd się nie pojawia w momencie, gdy piekarnik odprowadza wodę? Nagłe odcięcie zasilania w momencie trwania programu i wyłączenie piekarnika, anuluje wybrany program i odprowadzenie wody jest konieczne, aby po ponownym podłączeniu możliwe było dalsze korzystanie z piekarnika.

0 Like
Members_CSLxhQI
Apprentice
Opcje

Ile powinno trwać obowiązkowe odprowadzanie wody? Trwa ok godziny

0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

Hej @Members_CSLxhQI

Nie ma specyfikowanego dokładnego czasu odprowadzania wody, natomiast w praktyce cykl ten trwa właśnie około godziny :). 

0 Like
Members_CSLxhQI
Apprentice
Opcje

Po każdym użyciu? Po zakończeniu pracy piekarnika z funkcją pary piekarnik jest zablokowany przez godzinę i nic nie można zrobić 

0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

@Members_CSLxhQI  to jest normalne 🙂

Members_CSLxhQI
Apprentice
Opcje

Czyli ta funkcja jest bezużyteczna 

Adrianp1
First Poster
Opcje

Wiele można o tym powiedzieć, ale na pewno nie to, ze jest to normalne. Juz za tydzień zapłać 10zl, żeby móc korzystać szybciej ze swojego piekarnika. Weźmie tam lepiej podumajcie, bo się ośmieszacie. 

0 Like
AliQ5
Journeyman
Opcje

To jest strasznie upierdliwe, żebym wiedział szukałbym innego, ale poza tym mam jeszcze inne pytanie:

Czy to odprowadzanie wody u Was też jest takie głośne i czy to jest normalne ?

KingaB
Explorer
Opcje

Cześć @AliQ5 

Odprowadzenie wody przez piekarnik jest słyszalny, ale jak masz wątpliwosci podeślij nagranie. 

Możesz skorzystać w tym celu z poniższego formularza:

https://www.samsung.com/pl/support/email-technical-question/