Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oblodzenie w lodówce - przyczyny i zasady postępowania

(Temat utworzony: 05-04-2019 02:17 PM)
21077 Wyświetlenia
Michał_J
Voyager
Opcje

123445.jpg

Cześć :smiling-face:

Za oknami coraz cieplej, wiosna powoli wdziera się do naszego kraju, a ja zachęcam Was do lektury artykułu o sprzęcie AGD :smiling-face:

Dziś opiszę jeden z problemów, który czasami się przytrafia w lodówkach — chodzi o pojawienie się wody lub lodu w komorach chłodziarki i zamrażarki.

Nie zdziwię się, gdyby ktoś z Was zadał pytanie, dlaczego o tym piszę, skoro obecnie lodówki są wyposażone w system NoFrost, który temu zapobiega. To się oczywiście zgadza, ale zdarzają się przypadki, w których pomimo działania systemu NoFrost może wystąpić szronienie i wilgoć.

Powodem takiej sytuacji mogą być:
- Uszkodzona uszczelka w drzwiach,
- Brak obróconej uszczelki po przełożeniu drzwi na lewą stronę,
- Brak odległości wentylacyjnych,
- Nieprawidłowo działająca kostkarka w przypadku lodówek SBS,
- Zatkany kanał skroplin NoFrost (skraplanie się wody w chłodziarce),
- Woda z produktów.

Źródło: https://www.samsung.com/in/support/home-appliances/why-ice-maker-is-producing-too-much-ice/Źródło: https://www.samsung.com/in/support/home-appliances/why-ice-maker-is-producing-too-much-ice/

Przed zgłoszeniem się do serwisu koniecznie należy sprawdzić wszystkie powyższe kwestie, aby mieć pewność, że przyczyna nie leży w czynnikach zewnętrznych.

Spotkałem się z takim przypadkiem, gdzie zgłaszana była zbierająca się woda w szufladzie lodówki, a po oględzinach sprzętu okazało się, że woda pochodzi z dyni, która była przechowywana w szufladzie :smiling-face:

Przede wszystkim, jeżeli zauważycie w swoich lodówkach zbieranie się wody w ostatniej szufladzie lub pod nią to nie wpadajcie w panikę, na spokojnie wytrzyjcie wodę i szukajcie źródła wycieku. Dodatkowo skontrolujcie czy produkty z szuflady się nie psują. W przypadku gdy woda pojawi się ponownie — wezwijcie serwis.

Bardzo ważną kwestią są odległości wentylacyjne, które bardzo często są bagatelizowane. Niezachowanie odpowiednich odległości może być przeszkodą dla skraplaczy umieszczonych pod blachą w bocznych ścianach. Skraplacze mają za zadanie odprowadzić ciepło powstałe w procesie chłodzenia.

W przypadku lodówek Side–by–Side czasami oblodzenie może stwarzać kostkarka do lodu, która nie pracuje prawidłowo. Winą można obarczyć mechanizm, w którym klapka dozownika nie zamyka się do końca, a następstwem tego jest napływ ciepłego powietrza i szron postały w wyniku kondensacji.

W przypadku, gdyby pod ostatnią szufladą zamrażalnika zbierają się duże ilości lodu, powodem jest zatkany kanał skroplin NoFrost. Tej kwestii nie uda się samodzielnie wyeliminować. Zapraszam do kontaktu z serwisem.

W zależności od modelu, przy przekładaniu drzwi na lewą stronę (fabrycznie otwierają się na prawą stronę) może być konieczność obrócenia uszczelek drzwi o 180 stopni. Mowa o tym, aby wyprofilowana część po przełożeniu drzwi idealnie pasowała do obudowy. W przeciwnym przypadku do środka będzie się dostawało ciepłe powietrze powodujące osadzanie się wilgoci.

Przyczyny mamy już wyjaśnione, jeżeli macie pytania, wątpliwości albo po prostu potrzebujecie porady, piszcie! Z pewnością pomożemy! :smiling-face:

Opcje

Cześć @pterlinski,

Podaj proszę model urządzenia i datę zakupu.

Czy zauważyłeś jakieś odkształcenia na uszczelce zamrażalnika?

Czy kostkarka podaje lód prawidłowo?

Daj znać to podpowiem jak dalej ugryść temat :smiling-face:

0 Like
ptrelinski
First Poster
Opcje

RS68N8941SL zakupiony listopda 2018

Byl prblem z mechanizmem zwalniajacym kostarki ale po czysczeniu ustal, uszczelka wydaje sie w niektórych miejscach sprasowana.

przemek t
0 Like
Michał_J
Voyager
Opcje

Cześć @ptrelinski ,

Wysłałem Ci wiadomość prywatną, sprawdź skrzynkę odbiorczą :smiling-face:

0 Like
Borekprzemek
First Poster
Opcje

Lodówka SAMSUNG RS68N8660S9 Prestige Collection - kupiona w pazdzierniku, uruchomiana w maju.

Od początku mam problem i znalzłem ten temat.
Z odpowiedzi w tym poście wynika, że problem będzie:  uszkodzona uszczelka w drzwiach
uszczelki najwyraźniej nie zostały przekręcone, gdyż kartkę można swobodnie wyciągnąć. 
jak naprawić?

102412950_965824177210000_743104426826268672_n.jpg

0 Like
ptrelinski
First Poster
Opcje

Okazało się że całe drzwi od zamrażarki zassało do srodka przez co usczelka w ogole nie przylegała, zobacz od góry do dołu płaszczyznę drzwi. 

przemek t
0 Like
Borekprzemek
First Poster
Opcje

101595891_1245763675867829_1141899914150674432_n.jpgw jedynym miejscu uszczelka odchodzi

0 Like
ptrelinski
First Poster
Opcje

Nie patrz na uszczelke pod tym katem tylko na oboje drzwi jak sa zamkniete na pierwszym zdjecie widac ze biala przestrzen miedzy uszcelka elementami wnetrza sie zmniejsza,bedzie to widac jakzamkniesz drzwi, wiem tze tociezko sobie wyobrazi ale cale drzwii plastik w srodku jest zapadniete w kierunku srodka drzwiwiec szczelina pomiedzy drzwiami u góry i na dole jest mniejsza a tam gdzie jest kostkarka jest jakby zassana do srodka i uisczelka pozornie przylega a tak naprawde leci powietrze z z ewnatrz. Oczywiscie to jedna z mozliwych przyczyn ale u mnie oblodzenie wyglądało podobnie, wentylacja była ok bo stało się to po 8 miesiącach użytkowania około.

przemek t
0 Like
Borekprzemek
First Poster
Opcje

Niewiem jak to ugryżć, wydaje mi się, że jest ok. 

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@Borekprzemek w przypadku Twojej lodówki faktycznie widać nierówność. W modelach SbS nie przekręcamy uszczelek, ponieważ nie przekładamy tu drzwi. Wejdź na ten formularz, podaj dokładne dane urządzenia, czyli model, numer seryjny (S/N w prawym górnym rogu białej naklejki wewnątrz chłodziarki) i datę zakupu i dołącz zdjęcia z otwartymi i zamkniętymi drzwiami :smiling-face: Powinien to sprawdzić serwis. 

0 Like
tomek73
First Poster
Opcje

Witam,

Mam podobny problem jak powyżej ze szronem w zamrażalce, z tym że kostkarka pracuje/podaje lód bez zarzutów. Lodówka kupiona 09.2015 RH57H90507. Miałem wrażenie jakby jeden z wentylatorów głośno pracował jakiś czas temu, ale teraz wydaje się być wszystko w normie, brak jakichkolwiek niepokojących szumów.

Proszę o pomoc

0 Like