Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Lodówki do zabudowy - ciekawe informacje

(Temat utworzony: 12-01-2018 05:17 PM)
24454 Wyświetlenia
Opcje

Cześć Użytkownicy,

Chcemy, abyście w Społeczności Samsung znajdowali praktyczne informacje na temat produktów, z których korzystacie.

Dlatego też w kilku kolejnych postach przygotujemy dla Was porady, które ułatwią korzystanie z oferty Samsunga.

Na początek lodówka i jej montaż w zabudowie.

Nie wszystkie lodówki Samsung nadają się do zabudowy. Możemy to robić z modelami, które są do takiego montażu przeznaczone. To sprzęty zaczynające się od symbolu BRB

Inny, ciekawy model do zabudowy to Kitchen Fit. Taki sprzęt możemy zabudować częściowo, bez frontu, lub używać ich jak wolnostojących. Dzięki otwieraniu bezkolizyjnemu możemy zlicować front lodówki z zabudową kuchenną. Prezentuje się to naprawdę elegancko.

Pozostałe modele lodówek są wolnostojące. Oznacza to że potrzebują odpowiednich odległości od mebli/ścian dla prawidłowej pracy.

Jakie to odległości? Zależy od konkretnego sprzętu. Zwykle, do prawidłowej pracy wymagane jest po 5 cm z każdego boku, 5 cm z tyłu oraz około 10cm z góry. Ale zdarzają się modele, które tych odległości potrzebują większych dla prawidłowego otwierania drzwi. Dobrze więc, zanim dokonamy wyboru, sprawdzić w instrukcji jakie odległości są wymagane.

Zabudowa lodówek Side-by-side - można czy nie można?  

Lodówki te są lodówkami wolnostojącymi. Wiele osób próbuje zabudowywać je na różne sposoby. Nie jest to zalecane. Sprzęt może przestać działać prawidłowo, może zacząc zużywać większą ilość energii, a nawet się uszkodzić! Dlatego nie polecam takich praktyk.

I na koniec sprawa montażu.

Lodówki do zabudowy zwykle umieszczamy w szafce. Wymiary tych szafek również znajdziecie w instrukcji obsługi. Może to być pomocne gdy zlecacie wykonanie mebli na wymiar.  Podajemy stolarzowi wymiary I będzie pewność że lodówka wpasuje się idealnie w zamówione meble.

Montaż nie jest trudny. Można wykonać go we własnym zakresie. Wszystkie potrzebne elementy dołączone są do sprzętu (oczywiście poza wkrętarką, poziomicą czy młotkiemEmotikon: Szczęśliwy

Znajdziecie tam także instrukcje montażu, ale mam dla was coś lepszego!

Poniżej link z filmem, w którym od A do Z pokazane jest jak zabudować lodówkę.

https://www.youtube.com/watch?v=uZTOZRcjZWg

Pomocny? Moim zdaniem bardzo.

Gdyby pojawiły się dodatkowe pytania to piszcie śmiało.  Mam nadzieję, że post ułatwi wybór sprzętów Samsung.

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@ShadowGwyn, w tym poście znajdziesz aktualne filmiki dotyczące montażu zawiasów w lodówkach Samsung: https://eu.community.samsung.com/t5/sprz%C4%99t-agd/zawiasy-w-lod%C3%B3wce-rodzaje/td-p/543746

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

31 Odpowiedzi
Julian7
First Poster
Opcje

Mam pytanie bo po rozpakowaniu lodówki BRB260087WW nie bylo w srodku ani przyklejanych pokrowcy ani  uchwytów montażowych, ktore sa w filmie. Czy to powinno byc w zestawie czy to jest jakis dodatkowy zestaw, a jesli tak to gdzie to kupic?

0 Like
Michał_J
Voyager
Opcje

Cześć @Julian7,

Sprawdziłem dla Ciebie informacje. Powinieneś mieć w lodówce cały zestaw inastalacyjny umożliwiający zabudownie lodówki. Jeżeli od zakupu sprzętu nie minął miesiąc to zgłoś brak logistyczny w sklepie w którym zakupiłeś sprzęt.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!

0 Like
LH81
Apprentice
Opcje

Dzień Dobry, 

Chciałbym kupić lodówkę SAMSUNG RB33R8737S9, która w założeniu miała być lodówką do zabudowy, ale poinformowano mnie, że konieczne jest zachowanie odstępu 5 cm od ściany/szafki lub co najmniej wykonanie 20 cm otworów z lewej i prawej strony lodówki umożliwiające swobodny przepływ powietrza (co też praktycznie uniemożliwia zabudowę).  

W takim razie powyższą lodówkę można czy nie można zabudować ? 

Jeżeli do zabudowy wymagane jest tak mocne dostosowanie przestrzeni może warto byłoby dodać taką informację na stronie ?  

Pozdrawiam, 

ŁH 

0 Like
Michał_J
Voyager
Opcje

Cześć @LH81 ,

Lodówka RB33R8737S9 to model z serii KitchenFit przeznaczony do obudowy, jego instalacja odbywa się zgodnie z instrukcją obsługi :smiling-face:

Na stronie jest o tym informacja:

Capture1111.JPG

bca12
Student
Opcje

Kupiłem lodówkę SAMSUNG BRB260034WW/EF A++ No
Frost, kod: 864708, czy montaż powinien być analogiczny?

Nie było tych metalowych elementów na drzwiczkach, w środku luzem też ich nie było (biorąc poduwgę ilość szklanych pólek to chyba akurat dobrze) - były jedynie plastikowe elementy.

Od zakupu niestety minął miesiąc (i 3 dni dokładnie)

20191222_212036.jpg20191222_212040.jpg

0 Like
MarcinL
Voyager
Opcje

Cześć @bca12, rzuć okiem na TEN link, wszystko jest ładnie i przejrzyście pokazane krok po kroku :winking-face:

bca12
Student
Opcje

Pomogło :smiling-face:

Wielkie dzieki :smiling-face:

Wesołych Świąt!

Szabatnik
First Poster
Opcje

Ile potrzebuje odległości  w tej lodówce 

Samsung RS65R54412C ?

0 Like
PrzemysławK
Voyager
Opcje

Hej @Szabatnik,

standardowo: po 5 cm z lewej, prawej i z tyłu. Od góry zalecamy 10 cm. Dodatkowo przestrzeń na drzwi.

0 Like