Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Lodówka w zabudowie BRB26715CWW wydaje dziwne dźwięki

(Temat utworzony: 05-11-2024 09:02 PM)
274 Wyświetlenia
swiety2137
Student
Opcje

Witam,

korzystałem z tego poradnika
 https://www.samsung.com/pl/support/home-appliances/co-zrobic-jezeli-lodowka-pracuje-glosno/
jednak nie znalazłem tam swojego "dźwięku".

Moja lodówka zabudowie wydaje dziwne dźwięki. Po kontakcie z serwisem, który wyciągał lodówkę z zabudowy (by zweryfikować co jest źródłem dźwięku) nie udało się im ustalić (oprócz początkowych zapewnień, że jest to problem z lodówką, by potem zbyć mnie diagnostyką po podłączeniu z płytą główną/sterownikiem).

Dźwięk obecnie powtarza się praktycznie cały czas, nie ma znaczenia czy tyle co skorzystałem z lodówki, czy stała zamknięta całą noc

Dźwięk ten pojawia się przy zamkniętej obudowie, przy zamkniętych drzwiach. "Pyrkał" sobie zawias od drzwi lodówki (ten od zmiany kierunku zamykania, obecnie nie używany).

Jedyny sposób w jaki mogę to zreprodukować to.. przez otwieranie drzwi. Problem się zaczął również pojawiać przy otwieraniu drzwi teraz (niemalże po roku występowania problemu). Można zobaczyć, że przy ruchu drzwi, dźwięk klikania/dzwonienia wychodzi z zawiasu.
No ale TEN SAM dźwięk wydobywa się przy zamkniętej lodówce.

czy ktoś byłby w stanie zidentyfikować dźwięk, wskazać co jest problemem i co można z tym zrobić? WD40 na zawiasy nie pomogło. W chwili obecnej drzwi od lodówki oba zawiasy wydają ten dźwięk, jak i górny zawias (nieużywany, do zmiany kierunku drzwi).

4 Odpowiedzi
swiety2137
Student
Opcje

Dzięki za podesłanie linków :smiling-face:
Teraz widzę, że moje filmiki się załadowały.
Co do pierwszego linku - najbliżej jest to dźwiękom trzaskania. Jednakże nie trzaska coś wewnątrz obudowy lodówki, a na zewnątrz (dla mnie dźwięk wydobywa się zarówno z zawiasów drzwi,  jak i zawiasu, na którym można zamocować lodówkę by zmienić kierunek otwierania drzwi). Więc jest to element, na który temperatura nie powinna mieć wpływu (No chyba, że lodówka jest nieszczelna...)
Co do drugiego - montaż był wcześniej przeprowadzony przez stolarza, ale podczas serwisu samsunga została ona wyciągnięta i włożona z powrotem przez serwisanta z autoryzowanego punktu serwisowego. 
Odległości w zabudowie są zachowane. Co więcej - serwisant zasugerował, by wypełnić bocznie przestrzenie karmiatą / gąbką, bo uznał, że nie są one potrzebne a mogą wygłuszyć dźwięki. Uszczelki były również sprawdzane przez serwisanta i było "wszystko ok".
W lodówcę słyszę moment zaczęcia pracy,  pojawi się głośniejsze drganie, szum - ale jest to jednorazowe i jest to (może i głośne) ale naturalne i nie jest dla mnie problemem. Dźwięk pojawia się nie ważne jak dawno temu lodówka była otwierana.

liczę na to, że jakaś dobra dusza przypadkiem odsłucha tego nagrania i stwierdzi co może być nie tak albo co jest źródłem dźwięku 😞 

0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @swiety2137

Jak rozumiem był serwis u Ciebie i nie stwierdzili nic nadzwyczajnego? Ciężko po nagraniu stwierdzić, który element za to odpowiada, jeśli faktycznie słyszysz go przy zawiasie, to może jest tam jakiś luźny element, który w momencie drgań obija się o coś? 

OliwiaB
Expert
Opcje

@swiety2137 

Sprawdź jeszcze czy masz oderwany element osłony zawiasu. Jeśli zawias dociska plastikowy element, to może powodować taki hałas.