29-10-2020 10:59 AM — edytowano 29-10-2020 11:00 AM
Witam,
kupiłem lodówkę RB33J3420WW i mam małą zagwozdkę, a w zasadzie to dwie. Jest to moja pierwsza lodówka typu No Frost. Kupiona w Media Expert, zamówiona nowa, nie wzięta z wystawy sklepowej.
Przy dostarczeniu przez monterów dostałem od nich informację, żeby postała przez 4 godziny zanim ją uruchomię. Tak też zrobiłem.
Po upływie tego czasu podłączyłem do prądu i lodówka zaczęła działać. Oczywiście rozumiałem, że lodówka trochę będzie działać głośno, bo trochę potrwa zanim się schłodzi do zadanej temperatury. I tak od wieczora "szła" sobie do następnego dnia do godzin okołopołudniowych, a kiedy wróciłem z pracy była już cisza.
Kiedy natomiast otwarłem lodówkę i zamknąłem, znowu się "uruchomiła" i znowu "szła" przez co najmniej kilka godzin (kiedy poszedłem spać jeszcze hałasowała, dopiero rano była cisza).
Czy to normalne, że ona tak pracuje? Poprzednie lodówki uruchamiały się na kilka minut, po czy była cisza przez jakiś czas, a ta jak się uruchomi to na kilka godzin.
Drugą zagwozdkę stanowi szron w zamrażalniku. Czy to może być wina wsadzenia rozmrożonych produktów? W którymś worku mogła gdzieś być woda po rozmrożeniu.
Z góry dzięki za ewentualne porady.
Pozdrawiam.
30-10-2020 09:59 AM
Cześć @jezzman,
Sama ciągła praca jest normalnym objawem, wynika to z pracy silnika Digital Inverter, który jedynie przełącza sobie tryby działania. Na intensywność tej pracy wpływa kilka czynników, przede wszystkim ustawienie. Zapewnij lodówce minimum 5 centymetrów wolnej przestrzeni po bokach i wypoziomuj ją tak, aby przednie nóżki były wyżej niż tylne (odchylenie na tylną ściankę) i powinno być w porządku.
Szron pojawia się najczęściej, jeśli była zmiana kierunku otwierania drzwi (zawias wtedy będzie po lewej stronie) i nie obrócono uszczelki zgodnie z instrukcją. W takim wypadku należy skontaktować się z osobą, która Ci te drzwi przekładała. Na początku po prostu wytrzyj to, co się pojawiło i obserwuj czy objaw się powtórzy.
30-10-2020 10:15 AM
Co do szronu, drzwi nie były przekładane. Wczoraj jednak sprawdziłem i szronu w zamrażarce było wyraźnie mniej niż wcześniej, także wygląda na to że on zanika.
Dzisiaj jeszcze zweryfikuję ustawienie, bo ustawiłem równo pionowo, bez przechyłu w tył.