Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Lodówka RB 34T652EBN zamraża produkty

(Temat utworzony: 21-07-2024 08:25 PM)
164 Wyświetlenia
Zibis
Apprentice
Opcje

Pytanie mam odnośnie lodówki jak w temacie. Co może być przyczyną zamrażania produktów w lodówce ? Temperatura ustawiona na 2 ( zamrażarka -18). Wyświetlacz pokazuje to co ustawione ale nie to co jest rzeczywiście. Słychać czasami jak kompresor intensywnie pracuje i wtedy zaglądam do lodówki i produkty są na granicy zamarzania, ze szronem lub już lekko przymrożone. Podkreślam, wyświetlacz pokazuje ustawione temperatury. Ale wystarczy tylko wyłączyć lodówkę z kontaktu i po chwili włączyć ponownie to wskazania już są inne i prawdziwe bo na wyświetlaczu widać dużo niższe temp. czyli zamrażalnik potrafi zejść do -24 a lodówka -1, lub 0. Poza tym żadnych innych objawów typu oblodzenie tylnej ścianki czy samego zamrażalnika. Co może być przyczyną takiej pracy urządzenia, uszkodzony termostat lub czujnik temperatury czy jeszcze coś innego ?

4 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Zibis  Dzień   Dobry

Może być to termostat, może być to czujnik temperatury, może być to również kwestia parownika. Bez dokładnego sprawdzenia przez serwis, ciężko określić, która z tych części sprawia problem.

I oczywiście kwestia uszczelek - jeśli nie dolegają prawidłowo, lodówka pobiera więcej mocy, żeby mocniej schłodzić, bo ciepłe powietrze się do niej dostaje. Wtedy czujnik może wariować.

Poniżej link gdzie możemy znaleźć najbliższy serwis:

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

Zibis
Apprentice
Opcje

Dzięki za link. Na pewno nie są to uszczelki. Owszem były przekładane drzwi na drugą stronę ale zostały założone poprawnie i układają się dalej tak jak należy.
Lodówka jest chyba trzyletnia, tak więc już po gwarancji. Do serwisu zgłoszę w ostateczności z uwagi na koszt, sam przyjazd i diagnoza to min. 400 zł. Bez naprawy oczywiście. Wiem bo już zgłaszałem z pół roku temu niedziałający, tzn. nie wyświetlający wyświetlacz na drzwiach.  Były przerwane przewody we wiązce idące do wyświetlacza (wada konstrukcyjna, niestety). Tak więc zacznę od czujnika temp. I ewentualnie termostatu i zobaczę co dalej.

0 Like
JulaP
Expert
Opcje

Cześć @Zibis!

Możesz jeszcze spróbować rozmrozić lodówkę, być może któryś z czujników jest oblodzony, przez co lodówka przemraża. Warto od tego zacząć, jeśli masz taką możliwość. 

Zibis
Apprentice
Opcje

Hej, zapomniałem dodać, że usterka opisana w pierwszym poście pojawia się zupełnie randomowo. I to jest dziwne. 
Jeśli cały system chłodzenia jest zbudowany podobnie jak w modelu RB 31, to domyślam się jaka może być usterka. Ale jeśli nie ? W przyszłym tygodniu wracam z urlopu i biorę się za diagnozę. Może faktycznie zacznę od rozmrożenia o ile znajdę u znajomych miejsce na to co mam w zamrażarce 😊

0 Like