Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak połączyć pralkę z suszarką?

(Temat utworzony: 11-01-2019 03:45 PM)
152033 Wyświetlenia
Michał_J
Voyager
Opcje

Cześć!

Dziś opiszę ciekawy temat, o który wielu z Was często pyta - chodzi o łączenie pralki z suszarką.

Wielu z Was z powodu małej ilości miejsca w pomieszczeniu decyduje się na postawienie suszarki na pralce i stąd pojawia się pytanie, jak taki zestaw prawidłowo i solidnie połączyć?

Otóż mamy na tę kwestię rozwiązanie! Obecnie w ofercie znajduje się kilka rodzajów łączników, które można zastosować. Odpowiedni model łącznika zawsze dobieramy do modelu pralki. Poniżej pokażę Wam, jak wygląda każdy z nich.

Łączniki SK-DA, SK-DH, SKK-DFŁączniki SK-DA, SK-DH, SKK-DF

Zastosowanie łącznika jest konieczne, aby urządzenia były stabilne. Urządzenia łączone są metalowymi łącznikami i dodatkowo skręcane są na śruby, co gwarantuje nam mocne i stabilne połączenie.

Najważniejsze pytanie - jak dobrać łącznik?

SKK-DD - do pralek z wyświetlaczem LED, niezależnie czy jest to seria Bespoke, CrystalBlue, czy inne modele: WW11BGA/WW80TA/WW70K/WW10M/WW90N oraz seria TA,

SKK-UDW - do pralek z wyświetlaczem AI – dotyczy tylko serii T: WW10T, WW90T, WW70T,

SKK-DF - do połączenia urządzeń z różnych serii, z czego jedno musi być z serii T,

SKK-SSW -  do pralek z serii Bespoke AI, modele WW11BB,

SKK-ATV/SA - do pralek z większym załadunkiem- modele WF18T.

Jeszcze jedna ważna kwestia!

Ograniczeniem przy łączeniu danych sprzętów są ich wymiary, a dokładniej ich głębokość. Maksymalna różnica głębokości urządzeń może wynieść nie więcej niż 50 mm, a głębokość pralki musi wynosić minimum 550 mm. Zatem ustawienie suszarki na pralce typu Slim nie będzie bezpieczne i nie jest zalecane.

Pamiętając o tej prostej zasadzie, będziecie mogli samodzielnie sprawdzić możliwość połączenia wybranej pralki z suszarką.

Sama instalacja łącznika nie jest skomplikowana i nie wymaga zaawansowanej wiedzy technicznej. W każdym pudełku znajdziecie instrukcję instalacji i wszystkie potrzebne elementy do instalacji.

Tak wygląda połączony zestaw za pomocą łącznika SKK-DD:

SKK-DDSKK-DD

A w sposób następujący będzie wyglądało połączenie łącznikiem SKK-DF:

SKK-DFSKK-DF

Jeżeli macie pytania na temat łączników to oczywiście serdecznie zapraszam do dyskusji! :smiling-face:

1 024 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Tg1  Wszystkiego Dobrego, Również Pozdrawiamy 😀

0 Like
dziksonn
First Poster
Opcje

Dzień dobry,

Mam w domu pralkę: WW80J5346MA Pralka EcoBubble, 8kg, Biała

jaki zastosować uchwyt, żeby zainstalować na niej suszarkę: Beko DS7433RX?

pozdrawiam, Konrad

0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@dziksonn Cześć!

Za pomocą dedykowanego łącznika, pełną kompatybilność możemy zagwarantować w przypadku instalacji obu urządzeń producenta Samsung. Urządzenia innych producentów mogą się różnić konstrukcyjnie.

Redjan
First Poster
Opcje

Witam, zakupiłem zestaw DV80T5220AE/S6 oraz WW80T554DAE/S6  i do tego łącznik samsung z wysuwana półką. W zestawie były tylko łączniki SK-DH i SKK-DF, które

20210421_212406.jpg

20210421_212438.jpg

  

zastosowałem. Gdy stosuję wg. instrukcji łącznika, dystanse do regolowanych nóżek z przodu tylne nóżki stoją na gniazdach w literze U a łącznik SKK-DF jest za krotki aby zamocować/połączyć z nimi  również suszarkę. Czy tak być powinno? Czy też montować suszarkę na krótkich nóżkach i we wszystkich czterech U? A może powinienem użyć łącznika SK-DD którego brakuje w zestawie?

20210421_124919.jpg

20210421_125025.jpg

0 Like
Opcje

Cześć @Redjan ,

Zacznę od końca, SKK-DD to jest numer katalogowy samej półki. Zatem widzę na zdjęciu, że to masz :smiling-face: 

Co do łączników - do Twojego modelu właściwym łącznikiem jest SKK-DF. Jeśli nie pasuje, zadzwoń na infolinię (801 172 678). Konsultant zaproponuje Ci rozwiązanie :smiling-face:

Redjan
First Poster
Opcje

Co to znaczy "jeśli nie pasuje"? Jak widać na zdjęciu łącznik (SKK-DF) pozwala na połączenie pralki z półą (SKK-DD) ale już nie z suszarką która trzyma się tylko przednimi nóżkami w 2 przednich gniazdach półki (jak na zdjęciu). Poza tym jestem już po konsultacji z infolinią dlatego piszę tutaj, bo wciąż mam wątpliwości co do prawidłowego zabezpieczenia tego zestawu.

0 Like
Opcje

Cześć @Redjan,

Wybacz, może nie wyraziłam się zbyt precyzyjnie. W sytuacji, gdy łącznik nie dosięga do obudowy pralki producent proponuje zestaw adapterów. W tym celu należy skontaktować się z infolinią, by taki zestaw zamówić. Adaptery umożliwą połączeniu obu urządzeń. 

Jeśli masz jakieś wątpliwości co do tego rozwiązania, daj znać, będziemy wyjaśniać :smiling-face:

0 Like
Marcin3
Student
Opcje

Chcę kupić 

WW90TA046AT EcoBubble 9kg 1400 - pralka

Suszarka SAMSUNG DV80T6220LE Optimal Dry AI Control

głębokość pralki to 55 cm a suszarki 60.

Czy te modele można łączyć, a jeśli tak to jakim łącznikiem.

znalazłem szufladę SKK-DD, w opisie znalazłem, że pasuje do mojego modelu pralki (Łącznik SAMSUNG SKK-DD pasuje do poniższych modeli pralek : WW90TA046AT/EO, WW90TA046TE/EO, WW80TA026AH/EO, WW80TA026TH/EO, WW70TA026AT/EO, WW70T4020CE/EO, WW70TA026TT/EO.) natomiast brak informacji z jakimi modelami suszarek można je łączyć.

Natomiast łącznik SKK-UDW pasuje do 

Łącznik Samsung SKK-UDW pasuje do poniższych modeli pralek: WW90T986ASH/S6, WW90T954ASH/S6, WW90T754ABH/S6, WW10T654DLH/S6, WW80T654DLE/S6, WW80T554DAT/S6, WW70T552DAT/S6, WW70T552DTW/S6, WW80T634DLH/S6, WW90T534DAE/S6, WW80T534DAE/S6.

Łącznik Samsung SKK-UDW pasuje do poniższych modeli suszarek: DV80T5220TW/S6, DV80T6220LE/S6, DV80T7220BH/S6, DV90T5240AT/S6, DV90T7240BH/S6, DV90T8240SE/S6, DV90T8240SH/S6 - czyli do mojej, ale nie ma wymienionej mojej pralki (są tylko WW**T9***/S6, WW**T7***/S6, WW**T6***/S6, WW**T5***/ S6)

Proszę o pomoc :smiling-face:

Pralka SAMSUNG WW90TA046AT EcoBubble 9kg 1400 obr

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Marcin3  Witam

Proszę zapoznać się z podlinkowanym tematem dotyczącym łączników:

https://eu.community.samsung.com/t5/sprz%C4%99t-agd/jak-po%C5%82%C4%85czy%C4%87-pralk%C4%99-z-suszar... 

Marcin3
Student
Opcje

Przemku,

dzięki za linka, zanim napisałem w tym temacie zapoznałem się z nim, ale..

temat sięga roku 2019 i modeli pralek i suszarek już niedostępnych, post ma 47 stron i żaden komentarz nie dotyczy bezpośrednio moich modeli. W ciągu prawie 3 lat mogło się wiele w tym temacie zmienić. Z powyższych rozważań wynikają dla mnie 2 rzeczy:

1. wystarczy że różnica w głębokościach nie jest większa niż 5cm wtedy da się połączyć każdy model pralki z suszarką.

2. w związku z punktem 1 nie rozumiem, dlaczego dla danego łącznika nie jest wymieniony mój model pralki lub suszarki. Informacje na stronie z łącznikami, są albo niekompletne albo wychodzi z nich że ani SKK-DD ani SKK-UDW nie pasuje zarówno do pralki jak i suszarki.

Stąd moja prośba o weryfikację u źródła czy te konkretne modele można połączyć, a jeśli tak to czym, bo ogólny przekaz jest dla mnie w tym momencie niejasny...:( 

0 Like