11-01-2019
03:45 PM
– ostatnio edytowany
04-04-2024
11:31 AM
przez
OleksiiA
Cześć!
Dziś opiszę ciekawy temat, o który wielu z Was często pyta - chodzi o łączenie pralki z suszarką.
Wielu z Was z powodu małej ilości miejsca w pomieszczeniu decyduje się na postawienie suszarki na pralce i stąd pojawia się pytanie, jak taki zestaw prawidłowo i solidnie połączyć?
Otóż mamy na tę kwestię rozwiązanie! Obecnie w ofercie znajduje się kilka rodzajów łączników, które można zastosować. Odpowiedni model łącznika zawsze dobieramy do modelu pralki. Poniżej pokażę Wam, jak wygląda każdy z nich.
Łączniki SK-DA, SK-DH, SKK-DF
Zastosowanie łącznika jest konieczne, aby urządzenia były stabilne. Urządzenia łączone są metalowymi łącznikami i dodatkowo skręcane są na śruby, co gwarantuje nam mocne i stabilne połączenie.
Najważniejsze pytanie - jak dobrać łącznik?
SKK-DD - do pralek z wyświetlaczem LED, niezależnie czy jest to seria Bespoke, CrystalBlue, czy inne modele: WW11BGA/WW80TA/WW70K/WW10M/WW90N oraz seria TA,
SKK-UDW - do pralek z wyświetlaczem AI – dotyczy tylko serii T: WW10T, WW90T, WW70T,
SKK-DF - do połączenia urządzeń z różnych serii, z czego jedno musi być z serii T,
SKK-SSW - do pralek z serii Bespoke AI, modele WW11BB,
SKK-ATV/SA - do pralek z większym załadunkiem- modele WF18T.
Jeszcze jedna ważna kwestia!
Ograniczeniem przy łączeniu danych sprzętów są ich wymiary, a dokładniej ich głębokość. Maksymalna różnica głębokości urządzeń może wynieść nie więcej niż 50 mm, a głębokość pralki musi wynosić minimum 550 mm. Zatem ustawienie suszarki na pralce typu Slim nie będzie bezpieczne i nie jest zalecane.
Pamiętając o tej prostej zasadzie, będziecie mogli samodzielnie sprawdzić możliwość połączenia wybranej pralki z suszarką.
Sama instalacja łącznika nie jest skomplikowana i nie wymaga zaawansowanej wiedzy technicznej. W każdym pudełku znajdziecie instrukcję instalacji i wszystkie potrzebne elementy do instalacji.
Tak wygląda połączony zestaw za pomocą łącznika SKK-DD:
SKK-DD
A w sposób następujący będzie wyglądało połączenie łącznikiem SKK-DF:
SKK-DF
Jeżeli macie pytania na temat łączników to oczywiście serdecznie zapraszam do dyskusji!
01-02-2021 01:27 PM
Zatem do pralki WW90T754ABH jaki łącznik pasuje, żeby zamontować suszarkę bez szuflady?
Bo moim zdaniem żaden nie pasuje przez ten plastik na tyle pralki.
Jedynym miejscem montażowym jest gwint śruby, która znajduje się za tym plastikiem. Nie ma innych otworów.
01-02-2021 02:12 PM
Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że WW90T754ABH i WW90T754ABT to bliźniacze modele pralek i różnią się tylko kolorem panelu z przodu.
Jak wspomniałem wcześniej - problem jest identyczny. Jedyne miejsce gdzie można przykręcić łącznik jest zajęte przez śrubę, która trzyma pokrywę górną pralki. Za poleceniem Pani ze wsparcia wykręciłem tę śrubę i spróbowałem złapać na nią także łącznik. Nie sprawia to wrażenia zaprojektowanego w ten sposób:
- śruba (nawet od pokrywy) jest za krótka - można dokupić dłuższą?
- w pewniejszym dociśnięciu łącznika przeszkasza plastykowe ucho od pokrywy, które pewnie można jakoś lepiej podciąć nożykiem, ale wtedy też straci na solidności
nie widać tego za bardzo, ale śruba jest za krótka
próba przykręcenia w miejscu śruby trzymającej pokrywę
01-02-2021 11:23 PM — edytowano 01-02-2021 11:29 PM
Zamontowałem półkę SKK-DDX (przy pomocy łącznika SK-DH). W instrukcji jest napisane aby wykrecić nóżki tak, aby odsłonić gwint na 15mm i założyć na ten gwint osłony (LEG ADJUST). Czy to dotyczy wszystkich modeli suszarek? U mnie stopki nóżek są wysokie i duże, a nie takie jak w instrukcji. Jeżeli nałożę osłony na gwint to prawie cała nóżka jest wykręcona z suszarki. Proszę o poradę co mam zrobić. Może warto by uaktualnic instrukcję.
Mój model suszarki to DV90T8240SX.
02-02-2021 02:35 PM
Cześć @Marturek,
Do suszarek i pralek z serii T zalecamy łącznik SKK-UDW. W tamtym łączniku zasada jest taka sama, 15 mm i na to zabezpieczenie.
02-02-2021 06:03 PM
@PrzemysławK mam prośbę abyście na razie, nie polecali łącznika do modeli które zostały wspomniane wcześniej (również seria T) :
WW90T754ABT
WW80T754ABT
WW90T754ABH
WW80T754ABH
dopóki sprawa tych łączników nie zostanie wyjaśniona. Jak widać coraz więcej ludzi ma z tym problem, a Samsung przez ponad półtorej miesiąca nie znalazł jeszcze rozwiązania 😞 nie ukrywam, że wydatek ponad 300 zł na chwilę obecną jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto 😞
02-02-2021 06:07 PM — edytowano 02-02-2021 06:09 PM
@Marturek u mnie też prawie cała stopka jest wykręcona. Ważne jest też to jak zakładasz ten leg adjuster - nacięcie powinno być w odpowiednią stronę ustawione
02-02-2021 07:41 PM
JelonPL - Dzieki za podpowiedź i bardzo czytelne zdjęcie, mam tylko pytanie dlaczego u Ciebie leg adjuster
jest założony odwrotnie niż w instrukcji.
02-02-2021 09:21 PM
@Marturek ważne jest żeby tym płaskim ścięciem było od dołu, w poziomie możesz obrócić o 180 stopni u mnie zakrywa to półka także nie rzuca się w oczy
04-02-2021 12:53 AM
A mógłbyś zamieścić zdjęcie z zasuniętą półką? Zrobiłem tak jak w instrukcji wg. twoich wskazań i niby wszystko jest ok, ale szpara między półką a suszarką wydaje mi się zbyt duża, ma ok 1,5 cm.
Na zdjęciach firmy samsung szczelina jest minimalna. Powiem szczerze, że oczekiwałem lepszego efektu.
04-02-2021 09:08 PM — edytowano 04-02-2021 09:11 PM