11-01-2019
03:45 PM
– ostatnio edytowany
04-04-2024
11:31 AM
przez
OleksiiA
Cześć!
Dziś opiszę ciekawy temat, o który wielu z Was często pyta - chodzi o łączenie pralki z suszarką.
Wielu z Was z powodu małej ilości miejsca w pomieszczeniu decyduje się na postawienie suszarki na pralce i stąd pojawia się pytanie, jak taki zestaw prawidłowo i solidnie połączyć?
Otóż mamy na tę kwestię rozwiązanie! Obecnie w ofercie znajduje się kilka rodzajów łączników, które można zastosować. Odpowiedni model łącznika zawsze dobieramy do modelu pralki. Poniżej pokażę Wam, jak wygląda każdy z nich.
Łączniki SK-DA, SK-DH, SKK-DF
Zastosowanie łącznika jest konieczne, aby urządzenia były stabilne. Urządzenia łączone są metalowymi łącznikami i dodatkowo skręcane są na śruby, co gwarantuje nam mocne i stabilne połączenie.
Najważniejsze pytanie - jak dobrać łącznik?
SKK-DD - do pralek z wyświetlaczem LED, niezależnie czy jest to seria Bespoke, CrystalBlue, czy inne modele: WW11BGA/WW80TA/WW70K/WW10M/WW90N oraz seria TA,
SKK-UDW - do pralek z wyświetlaczem AI – dotyczy tylko serii T: WW10T, WW90T, WW70T,
SKK-DF - do połączenia urządzeń z różnych serii, z czego jedno musi być z serii T,
SKK-SSW - do pralek z serii Bespoke AI, modele WW11BB,
SKK-ATV/SA - do pralek z większym załadunkiem- modele WF18T.
Jeszcze jedna ważna kwestia!
Ograniczeniem przy łączeniu danych sprzętów są ich wymiary, a dokładniej ich głębokość. Maksymalna różnica głębokości urządzeń może wynieść nie więcej niż 50 mm, a głębokość pralki musi wynosić minimum 550 mm. Zatem ustawienie suszarki na pralce typu Slim nie będzie bezpieczne i nie jest zalecane.
Pamiętając o tej prostej zasadzie, będziecie mogli samodzielnie sprawdzić możliwość połączenia wybranej pralki z suszarką.
Sama instalacja łącznika nie jest skomplikowana i nie wymaga zaawansowanej wiedzy technicznej. W każdym pudełku znajdziecie instrukcję instalacji i wszystkie potrzebne elementy do instalacji.
Tak wygląda połączony zestaw za pomocą łącznika SKK-DD:
SKK-DD
A w sposób następujący będzie wyglądało połączenie łącznikiem SKK-DF:
SKK-DF
Jeżeli macie pytania na temat łączników to oczywiście serdecznie zapraszam do dyskusji!
08-12-2020 11:40 PM
11-12-2020 08:00 PM
Witam,
tak więc kupiłem sobie fajny zestaw:
pralka - WW80T754ABH
suszarka - DV80T7220BH
łącznik - SKK-UDW
i teraz jak to wszystko połączyć? Niby takie proste a spędziliśmy przy tym jakieś 2 godziny i dalej nie udało się tego spiąć. Skorzystaliśy z łącznika SKK-DF, ale niestety przykręcony jest tylko i wyłącznie do półki. Nie ma tego jak przykręcić do pralki i po ustawieniu suszarki na pralce, półka jest na tyle ciasna, że podczas jej wsuwania/wysuwania, suszarka postawiona na górze jeździ razem z podstawą szuflady 😞
Jedyna opcja gdzie "teoretycznie" można by skręcić półkę z pralką, to śruba skręcające blat pralki z jej obudową, ale niestety śruby są za krótkie i kąt profilu z tyłu blatu pralki nie do końca na to pozwoli. Jakieś pomysły jak to wszystko poskładać do kupy? Najlepiej było by zobaczyć jakieś zdjęcia od tyłu gdzie są poprzykręcane śruby łączników (niestety takich w internecie nie znalazłem). Jest jeszcze fajna opcja przykręcenia poprzeczek stalowych (podstawy półki) do blatu pralki (4 śruby), ale jak się to później będzie miało do gwarancji? Trochę szkoda by było później usłyszeć, że niestety gwarancja nie uznana, bo nawiercił Pan dziury w blacie ;(
14-12-2020 09:24 AM
@JelonPL SKK-DF jest odpowiedni dla Twojego modelu pralki. Podeślij zdjęcie, jak to wygląda od Tyłu urządzenia.
14-12-2020 12:05 PM
Witam,
czy mogę prosić o poradę jaki łącznik kupić mając dwa poniższe urządzenia:
Pralka: 50cm głębokość WW70K52213WW/EO
Suszarka: 60cm głębokość Samsung DV90T5240AE
14-12-2020 04:57 PM
Pralki slim nie mają możliwości postawienia na nich suszarki. Różnica głębokości jest wtedy zbyt duża i uniemożliwia stabilny montaż. 🙄
14-12-2020 10:35 PM
Witam,
Tworzę wieżę pralniczą z pralki samsung ww90t534dae oraz suszarki dv90m5200qw. Polecono mi kupić łącznik skk-udw. Czy keszcze muszę dokupić jakieś specjalne łączniki, mocowanie, śruby itp.? Jeszcze jakieś rady dotyczące montażu tego typu wieży?
15-12-2020 11:46 AM
Przepraszam, źle sprawdziłem, moja pralka ma głębokość 55cm, czyli jest 5cm różnicy między pralką a suszarką.
Inny Państwa ekspert w tym temacie napisał, że różnica 5cm jest dopuszczalna:
"Ograniczeniem przy łączeniu danych sprzętów są ich wymiary, a dokładniej ich głębokość. Maksymalna różnica głębokości urządzeń może wynieść 50 mm"
Czy mogę więc połączyć moje sprzęty, a jeśli tak to jakim łącznikiem?
15-12-2020 05:48 PM
Witam serdecznie, kupiłem pralkę i suszarkę online. W opisie było zaznaczone ze pasują do siebie jako komplet, również było ukazane zdjęcie jak są ustawione na sobie. Wydawało mi się ze łączniki do ustawienia ich na sobie będą dołączone do zestawu lecz ich nie ma. Sprawdzałem łączniki które znajdują się w tym artykule czy są kompatybilne z moim zestawem lecz ani Model pralki Ani suszarki nie został wymieniony jako kompatybilny. Proszę o pomoc jak mogę ustawić bezpiecznie suszarkę na pralce ? ModeL pralki WW90T554AAT. Model suszarki DV90T5240AT
Pozdrawiam
15-12-2020 06:40 PM
Uda się połączyć oba modele za pomocą łącznika: SKK-UDW🙂
15-12-2020 10:52 PM
Zdjęcia w załączeniu. Niestety ze względu na to że urządzenia zostały już zamontowane i nie mam możliwości ściągnięcia na chwilę obecną drugiej osoby do demontażu, nie jestem w stanie wykonać lepszych, ale widać że "trójkątny" profil blatu nie pozwala na skręcenie uchwytu do pralki. Dodatkowo tak jak pisałem wcześniej w komplecie brak odpowiednio długich śrub. Aktualnie suszarka "jeździ" razem z półką po pralce 😞Left side 001
Left side 002
Left side 003
Left side 004
Right side 001
Rigt side 002
Right side 003