06-05-2018 08:06 PM
Prezentuję film z działania kostkarki w mojej lodówce. Mimo wybrania CUBED - gdzie powinny wypadać piękne i całe kostki lodu, wypada CRUSHED lub częściowo CRUSHED. Do tego z ogromnym impetem. Zapomnij o dwóch kostkach lodu w całości. Czy to poprawne działanie?
Link do filmu
07-05-2018 11:08 AM
Cześć dlugilong,
Proponuję w pierwszej kolejności sprawdzić czy nie ma gdzieś w urządzeniu zbrylonego lodu. Przy czyszczeniu wykonaj również test kostkarki - link do informacji jak go wykonać (https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Gospodarstwa-Domowego/kostkarka-lod%C3%B3wka-RS53K44...)
To po wykonaniu powinno przynieść poprawę.
Sprawdź przy okazji czy nie masz uruchomionej funkcji power freeze, która włączona zbyt długo może przyczyniać się do przymarzania kostek.
Daj znać jak poszło i czy test przyniósł spodziewane efekty.
07-05-2018 11:32 AM — edytowano 07-05-2018 11:36 AM
Witam, dzięki za odpowiedź.
Oczywiście zanim założyłem temat sprawdziłem wszystkie możliwości poruszane tutaj na forach, w tym także oszronienie. Oszronienie owszem było bardzo delikatne. Wyjąłem kostkarkę umyłem osuszyłem i świeżutką włożyłem ponownie. Odczekałem na wytworzenie się lodu i to, co widać na filmie to tego efekt...
Jak też widać na filmie - funkcja power freeze nie jest włączona i nigdy nie była. Nie używam tej funkcji po prostu. Dodam, że także zmieniałem tryby na crushed, off odczekałem 1 dzień. I po włączeniu CUBED, dalej to samo...
Dodam jeszcze, że kostkarkę mam na drzwiach i nie widzę funkcji TEST, ale kostki nie są przymarźnięte do siebie i są w całości. Problem pojawia się przy wylocie. Tak jakby funkcja kruszenia niepotrzebnie się załączała...
Zatem jakie są dalsze zalecenia?
08-05-2018 09:44 AM
Cześć dlugilong,
Cieszę się że wszystko sprawdziłeś. Kluczowe pytanie jest czy udało Ci się wykonać test kostkarki? Przycisk test w Twoim urządzeniu powinien znajdować się pod górną pokrywą kostkarki. Jest niebieski lub fioletowy i pokryty gumą. Spróbuj proszę wykonać test zgodnie z instrukcją , zresetuje to całe urządzenie i będzie jasność jakie dalsze kroki podjąć.
Daj znać czy się udało.
08-05-2018 12:07 PM
09-05-2018 05:17 PM
10-05-2018 09:06 AM — edytowano 10-05-2018 09:10 AM
Cześć dlugilong,
Jeżeli test nie pomógł zgłoś sprawę na infolinii w celu umówienia wizyty technika, który sprawdzi co się dzieje. Przed połączeniem przygotuj dane z naklejki z numerem seryjnym i kodem modelu które są na naklejce na drzwiach oraz dowód zakupu.
Numery telefonów infolinii:
801 172 678
22 607 93 33