Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Działanie kostkarki w RS7778FHCSL

(Temat utworzony: 06-05-2018 08:06 PM)
873 Wyświetlenia
dlugilong
First Poster
Opcje

Prezentuję film z działania kostkarki w mojej lodówce. Mimo wybrania CUBED - gdzie powinny wypadać piękne i całe kostki lodu, wypada CRUSHED lub częściowo CRUSHED. Do tego z ogromnym impetem. Zapomnij o dwóch kostkach lodu w całości. Czy to poprawne działanie?
Link do filmu

0 Like
6 Odpowiedzi
Opcje

Cześć dlugilong,

Proponuję w pierwszej kolejności sprawdzić czy nie ma gdzieś w urządzeniu zbrylonego lodu. Przy czyszczeniu wykonaj również test kostkarki - link do informacji jak go wykonać (https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Gospodarstwa-Domowego/kostkarka-lod%C3%B3wka-RS53K44...)

To po wykonaniu powinno przynieść poprawę. 

Sprawdź przy okazji czy nie masz uruchomionej funkcji power freeze, która włączona zbyt długo może przyczyniać się do przymarzania kostek.

Daj znać jak poszło i czy test przyniósł spodziewane efekty. 

0 Like
dlugilong
First Poster
Opcje

Witam, dzięki za odpowiedź.

Oczywiście zanim założyłem temat sprawdziłem wszystkie możliwości poruszane tutaj na forach, w tym także oszronienie. Oszronienie owszem było bardzo delikatne. Wyjąłem kostkarkę umyłem osuszyłem i świeżutką włożyłem ponownie. Odczekałem na wytworzenie się lodu i to, co widać na filmie to tego efekt... 

Jak też widać na filmie - funkcja power freeze nie jest włączona i nigdy nie była. Nie używam tej funkcji po prostu.  Dodam, że także zmieniałem tryby na crushed, off odczekałem 1 dzień. I po włączeniu CUBED, dalej to samo...

Dodam jeszcze, że kostkarkę mam na drzwiach i nie widzę funkcji TEST, ale kostki nie są przymarźnięte do siebie i są w całości. Problem pojawia się przy wylocie. Tak jakby funkcja kruszenia niepotrzebnie się załączała...

Zatem jakie są dalsze zalecenia?

0 Like
Opcje

Cześć dlugilong, 

Cieszę się że wszystko sprawdziłeś. Kluczowe pytanie jest czy udało Ci się wykonać test kostkarki? Przycisk test w Twoim urządzeniu powinien znajdować się pod górną pokrywą kostkarki. Jest niebieski lub fioletowy i pokryty gumą. Spróbuj proszę wykonać test zgodnie z instrukcją , zresetuje to całe urządzenie i będzie jasność jakie dalsze kroki podjąć.

Daj znać czy się udało.

dlugilong
First Poster
Opcje
Witam,
Test wykonałem wczoraj po południu, bo jednak przycisk udało się znaleźć różnymi metodami chociaż nie ma o tym mowy nigdzie w instrukcji (!) . Do teraz nic się nie zmieniło... Wręcz bym powiedział, że jest gorzej.
0 Like
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

Cześć @dlugilong

Przekazałem Twoją sprawę ekspertom z działu AGD. Wkrótce zamieszczą odpowiedź.

0 Like
Opcje

Cześć dlugilong,

Jeżeli test nie pomógł zgłoś sprawę na infolinii w celu umówienia wizyty technika, który sprawdzi co się dzieje. Przed połączeniem przygotuj dane z naklejki z numerem seryjnym i kodem modelu które są na naklejce na drzwiach oraz dowód zakupu.

Numery telefonów infolinii:
 801 172 678
 22 607 93 33