Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego z pralki wycieka woda? - możliwe przyczyny i rozwiązania

(Temat utworzony: 28-07-2018 04:39 PM)
87012 Wyświetlenia
EwaK
Hotshot
Opcje

Cześć Userzy!
Dzisiejszym tematem będzie wyciek z pralki. Jak go rozpoznać i w miarę możliwości wyeliminować.

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić w przypadku pojawienia się wody dookoła urządzenia, jest sprawdzenie węży oraz możliwości wycieku z innych lokalizacji niż urządzenie, jak na przykład z niedrożnego zlewu stojącego obok. Następnie konkretna lokalizacja wycieku. Podam przykłady konkretnych rodzajów za chwilę.

Najpierw należy sprawdzić ustawienie i podłączenie urządzenia. Do wycieku może dojść z powodu uszkodzenia konkretnej części, nieodprowadzania, lub cofania wody. Więcej na temat problemów z odprowadzaniem dowiecie się z postu MichałaJ, który świetnie opisał wszystko krok po kroku Link do posta
Należy również pamiętać, nawet jeżeli wyciek pokazał się z przodu urządzenia nie znaczy, że takie musi być jego pochodzenie. Zachęcam więc do wykonania poniższych czynności.

Wyciek od tyłu urządzenia:
Najczęściej występujący rodzaj. Najpierw musimy sprawdzić, czy węże są suche, nie mają żadnych uszkodzeń. Zachęcam również do sprawdzenia filtra w wężu doprowadzającym wodę, a następnie dokładnego dokręcenia nakrętki. Należy sprawdzić, czy wąż odpływowy jest wystarczająco głęboko włożony do odpływu.

Wyciek po prawej stronie od przodu:
Należy sprawdzić dokręcenie filtra. Jeżeli nie był czyszczony w ostatnim czasie, zachęcam sprawdzić, czy nie zebrały się w nim jakieś paprochy, lub mniejsze części garderoby. Po odkręceniu filtra również należy sprawdzić, czy w kanale po nim nie znajdują się jakieś rzeczy typu monety itp.

Wyciek spod drzwi:
Tu musimy sprawdzić trochę więcej rzeczy. Przede wszystkim:
- czy drzwi nie mają żadnych pęknięć
- czy
 fartuch dookoła bębna nie jest naderwany lub pęknięty. Jeżeli doszło do przytrzaśnięcia ubrań i wyrwania kawałka gumy, rozwiązaniem będzie kontakt z serwisem w celu wymiany.
- jeżeli urządzenie nie wykazuje żadnych uszkodzeń, a wyciek jest dalej, należy sprawdzić wypoziomowanie urządzenia. Jeżeli stoi krzywo, może to wpłynąć na szczelność drzwi.

Wyciek z drzwiczek AddWash:
Podobnie jak w przypadku drzwi głównych, musimy sprawdzić, czy nie mają żadnych uszkodzeń, jak pęknięcia drzwi lub kanału AddWash. Sprawdzić należy również uszczelkę, czy nie jest w żadnej sposób odgięta lub uszkodzona.

Wyciek po lewej stronie od przodu:
Wyciek po lewej stronie może być związany z szufladką na detergenty. Najpierw należy sprawdzić, czy jest dokładnie domknięta, oraz czy nic nie wpadło do otworu, blokując pełne domknięcie, następnie trzeba ją dokładnie wyczyścić i sprawdzić, czy nie ma na niej żadnych uszkodzeń. Polecam sprawdzić również ciśnienie wody, czy po przykręceniu lekkim zaworu problem dalej występuje. Pozostałe czynności są już czysto konserwacyjne, takie jak wyczyszczenie deszczownicy z możliwego kamienia i przelanie 2l ciepłej wody pod szufladką w celu przepłukania ewentualnego zatoru.

Jeżeli po wykonaniu wszystkich powyższych czynności problem dalej występuje, a jego źródło nie jest możliwe do zlokalizowania, zapraszam do kontaktu z Infolinią dla urządzeń na Gwarancji, dla pogwarancyjnych bezpośrednio z serwisem.

Jeżeli masz taki problem i nie wiesz co zrobić, zapraszam do dyskusji, chętnie pomogę :smiling-face:

50 Odpowiedzi
tomaszN
First Poster
Opcje

przerabiałem to....nic nie dało

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@tomaszN  w takim razie jeżeli ciągle jest wyciek, dobrze by było aby zobaczył to serwis

maciup98
Apprentice
Opcje
Witam 
Posiadam pralko suszarke samsung wd80k52e0zx/eo i od jakiegoś czasu woda wycieka z szufladki 
Dzieje się to tylko pod koniec prania , tak jakby za długo nabierało wody do dozownika, a za wolno spływało do bębna 
Wąż dozownik-bęben jest drożny, ale dziwnie bulgocze 
Stawiam na jakieś zapowietrzenie, ponieważ w trakcie nalewania wody jak szybko otworzę drzwiczki add wash, woda ładnie i szybko splywa do bębna 
0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@maciup98 Cześć!

Sprawdź jeszcze, czy szuflada jest prawidłowo umieszczona na prowadnicy i nigdzie nie odstaje. Jeśli tak jest, to trzeba będzie wezwać serwis. Gwarancję zgłosić możesz w działe obsługi klienta -> https://www.samsung.com/pl/support/contact/#contactinfo

Sprawy pogwarancyjne zgłaszamy zaś bezpośrednio w serwisie (wyszukiwarka serwisów)  -> https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

0 Like
lenorq
First Poster
Opcje

Dzień dobry

Posiadam pralko-suszarkę, model WD70J5A10AW. Urządzenie działało bez żadnego zarzutu, od momentu zakupu tj grudnia 2019 roku. 

Dziś zauważyłem że pralka zaczęła przeciekać, od spodu, woda jest czysta, wyciek występuje w momencie odprowadzania wody. Miejsce jego występowania to spód pralki, bezpośrednio ze śrub mieszczących się z prawej strony, a dokładniej z: tylnej (bliżej prawego rogu) oraz środkowej przy prawej krawędzi.

Rura odpływowa została wyczyszczona, było tam dość sporo włosów i paprochów. W filtrze również ale nie znacznie mniej. Filtr został wyczyszczony i dokładnie ponownie dokręcony.  NIestety wyciek wciąż występuje w momencie odprowadzania przez pralkę wody, w trybie płukanie/wirowanie.

Czy usterka jest dość konkretna? Wzywać serwis czy zdołam ogarnąć temat sam?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@lenorq  Dzień dobry 

W tej sprawie pralkę trzeba rozebrać i zobaczyć co dokładnie się stało,  więc najlepiej wezwać serwis, zwłaszcza jeżeli jest jeszcze na gwarancji. 

sebastyano70
First Poster
Opcje

IMG_20240218_112303.jpg

IMG_20240218_112039.jpg

 Pralko suszarka WD8NK5*****

Dzień dobry ,mam ten sam problem co u pana wyciek z prawej strony nóżki tylko że u mnie występuje tylko przy suszeniu prania. Czy wiadomo jaka była u pana przyczyną tego wycieku? U mnie był już 2 razy serwisant i stwierdził że to nie z pralki wycieka lub powstaje kondensacja i z tad się robi mokro po pralką. Zaglądałem przy nim pod pralkę i wszystkie części i rurki były suche . Proszę na odpowiedź bo nie mam pojęcia z kąd następuje wypływ tej wody .

0 Like
kugo
Journeyman
Opcje
Witam mam problem z pralką ecobubble ww11bb744dae ecobubble podczas pobierania detergentu jest wyciek wody spod dozownika nieduży ale jest co robić proszę o pomoc
0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @kugo

Wyciągnij szufladę całkiem i zobacz, czy gdzieś nie ma nieszczelności, dodatkowo zerknij czy płyny w środku nie są powyżej maksymalnej ilości - powinno być ciut mniej niż max. Sprawdź też ciśnienie wody w domu, jeśli jest zbyt duże, to woda może przez to wyciekać. Jeśli wszystko sprawdzone i nie widzisz źródła problemu, zgłoś się na infolinię. 

kugo
Journeyman
Opcje
Ok sprawdzę przy następnym praniu i dam znać dzięki
0 Like