28-07-2018 04:39 PM – ostatnio edytowany 29-07-2018 01:51 PM przez Damian K
Cześć Userzy!
Dzisiejszym tematem będzie wyciek z pralki. Jak go rozpoznać i w miarę możliwości wyeliminować.
Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić w przypadku pojawienia się wody dookoła urządzenia, jest sprawdzenie węży oraz możliwości wycieku z innych lokalizacji niż urządzenie, jak na przykład z niedrożnego zlewu stojącego obok. Następnie konkretna lokalizacja wycieku. Podam przykłady konkretnych rodzajów za chwilę.
Najpierw należy sprawdzić ustawienie i podłączenie urządzenia. Do wycieku może dojść z powodu uszkodzenia konkretnej części, nieodprowadzania, lub cofania wody. Więcej na temat problemów z odprowadzaniem dowiecie się z postu MichałaJ, który świetnie opisał wszystko krok po kroku Link do posta
Należy również pamiętać, nawet jeżeli wyciek pokazał się z przodu urządzenia nie znaczy, że takie musi być jego pochodzenie. Zachęcam więc do wykonania poniższych czynności.
Wyciek od tyłu urządzenia:
Najczęściej występujący rodzaj. Najpierw musimy sprawdzić, czy węże są suche, nie mają żadnych uszkodzeń. Zachęcam również do sprawdzenia filtra w wężu doprowadzającym wodę, a następnie dokładnego dokręcenia nakrętki. Należy sprawdzić, czy wąż odpływowy jest wystarczająco głęboko włożony do odpływu.
Wyciek po prawej stronie od przodu:
Należy sprawdzić dokręcenie filtra. Jeżeli nie był czyszczony w ostatnim czasie, zachęcam sprawdzić, czy nie zebrały się w nim jakieś paprochy, lub mniejsze części garderoby. Po odkręceniu filtra również należy sprawdzić, czy w kanale po nim nie znajdują się jakieś rzeczy typu monety itp.
Wyciek spod drzwi:
Tu musimy sprawdzić trochę więcej rzeczy. Przede wszystkim:
- czy drzwi nie mają żadnych pęknięć
- czy fartuch dookoła bębna nie jest naderwany lub pęknięty. Jeżeli doszło do przytrzaśnięcia ubrań i wyrwania kawałka gumy, rozwiązaniem będzie kontakt z serwisem w celu wymiany.
- jeżeli urządzenie nie wykazuje żadnych uszkodzeń, a wyciek jest dalej, należy sprawdzić wypoziomowanie urządzenia. Jeżeli stoi krzywo, może to wpłynąć na szczelność drzwi.
Wyciek z drzwiczek AddWash:
Podobnie jak w przypadku drzwi głównych, musimy sprawdzić, czy nie mają żadnych uszkodzeń, jak pęknięcia drzwi lub kanału AddWash. Sprawdzić należy również uszczelkę, czy nie jest w żadnej sposób odgięta lub uszkodzona.
Wyciek po lewej stronie od przodu:
Wyciek po lewej stronie może być związany z szufladką na detergenty. Najpierw należy sprawdzić, czy jest dokładnie domknięta, oraz czy nic nie wpadło do otworu, blokując pełne domknięcie, następnie trzeba ją dokładnie wyczyścić i sprawdzić, czy nie ma na niej żadnych uszkodzeń. Polecam sprawdzić również ciśnienie wody, czy po przykręceniu lekkim zaworu problem dalej występuje. Pozostałe czynności są już czysto konserwacyjne, takie jak wyczyszczenie deszczownicy z możliwego kamienia i przelanie 2l ciepłej wody pod szufladką w celu przepłukania ewentualnego zatoru.
Jeżeli po wykonaniu wszystkich powyższych czynności problem dalej występuje, a jego źródło nie jest możliwe do zlokalizowania, zapraszam do kontaktu z Infolinią dla urządzeń na Gwarancji, dla pogwarancyjnych bezpośrednio z serwisem.
Jeżeli masz taki problem i nie wiesz co zrobić, zapraszam do dyskusji, chętnie pomogę
28-06-2022 12:55 PM
przerabiałem to....nic nie dało
28-06-2022 01:27 PM
@tomaszN w takim razie jeżeli ciągle jest wyciek, dobrze by było aby zobaczył to serwis
09-05-2023 07:13 AM
09-05-2023 12:38 PM
@maciup98 Cześć!
Sprawdź jeszcze, czy szuflada jest prawidłowo umieszczona na prowadnicy i nigdzie nie odstaje. Jeśli tak jest, to trzeba będzie wezwać serwis. Gwarancję zgłosić możesz w działe obsługi klienta -> https://www.samsung.com/pl/support/contact/#contactinfo
Sprawy pogwarancyjne zgłaszamy zaś bezpośrednio w serwisie (wyszukiwarka serwisów) -> https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
19-08-2023 12:50 AM — edytowano 19-08-2023 12:51 AM
Dzień dobry
Posiadam pralko-suszarkę, model WD70J5A10AW. Urządzenie działało bez żadnego zarzutu, od momentu zakupu tj grudnia 2019 roku.
Dziś zauważyłem że pralka zaczęła przeciekać, od spodu, woda jest czysta, wyciek występuje w momencie odprowadzania wody. Miejsce jego występowania to spód pralki, bezpośrednio ze śrub mieszczących się z prawej strony, a dokładniej z: tylnej (bliżej prawego rogu) oraz środkowej przy prawej krawędzi.
Rura odpływowa została wyczyszczona, było tam dość sporo włosów i paprochów. W filtrze również ale nie znacznie mniej. Filtr został wyczyszczony i dokładnie ponownie dokręcony. NIestety wyciek wciąż występuje w momencie odprowadzania przez pralkę wody, w trybie płukanie/wirowanie.
Czy usterka jest dość konkretna? Wzywać serwis czy zdołam ogarnąć temat sam?
19-08-2023 07:42 AM
@lenorq Dzień dobry
W tej sprawie pralkę trzeba rozebrać i zobaczyć co dokładnie się stało, więc najlepiej wezwać serwis, zwłaszcza jeżeli jest jeszcze na gwarancji.
18-02-2024 01:42 PM — edytowano 18-02-2024 01:57 PM
Pralko suszarka WD8NK5*****
Dzień dobry ,mam ten sam problem co u pana wyciek z prawej strony nóżki tylko że u mnie występuje tylko przy suszeniu prania. Czy wiadomo jaka była u pana przyczyną tego wycieku? U mnie był już 2 razy serwisant i stwierdził że to nie z pralki wycieka lub powstaje kondensacja i z tad się robi mokro po pralką. Zaglądałem przy nim pod pralkę i wszystkie części i rurki były suche . Proszę na odpowiedź bo nie mam pojęcia z kąd następuje wypływ tej wody .
10-02-2025 12:21 PM
10-02-2025 12:32 PM
Cześć @kugo!
Wyciągnij szufladę całkiem i zobacz, czy gdzieś nie ma nieszczelności, dodatkowo zerknij czy płyny w środku nie są powyżej maksymalnej ilości - powinno być ciut mniej niż max. Sprawdź też ciśnienie wody w domu, jeśli jest zbyt duże, to woda może przez to wyciekać. Jeśli wszystko sprawdzone i nie widzisz źródła problemu, zgłoś się na infolinię.
10-02-2025 12:41 PM