18-12-2018 07:05 PM
Witam
Posiadam asystenta ALEXA DOT 3 gen
- konfiguracja odbywa się bezproblemowo ( aplikacja na telefonie )
- połaczenie z WIFI , bluetoth - bez uwag
Posidam urządzenia TV SAMSUNG QLED Q7 2018r , soundbar HW-N8500, XBOX X ( te dwa ostatnie wspierają ALEXA)
- wszystko w ALEXA odbywa się w języku ang
Problem wystepuje u mnie z załaczaniem TV, XBOX ( wydając komendę do ALEXA : "Alexa turn on tv ( XBOX) " alexa mówi OK i odziwo nic się nie włacza )
A teraz to do czego doszedłem :
- jeśli wyłaczam komendą ALEXA..... to wszytko sie wyłacza i jeśli od razu podam komendę do właczenia TV się włacza
- jeśli wyłaczam komendą ALEXA .....to wszytko sie wyłacza i jeśli odczekam parę minut i podam komendę do właczenia niestety TV się nie włacza ( ale wydając 3-4 razy komendę do właczenia TV sie wkońcu włacza ,wygląda to tak jak by TV przechodził w głębsze uspienie i musze wydac kilkukrotnie komende wtedy sie wybudza)
- Tego problemu nie ma z SOUNDBAREM działa za każdym razem właczenie i wyłaczenie , podgłaszanie, przyciszanie, mute i spotify też działa
- połaczenie po WIFI z soundbarem przez co ALEXA nadaje kanały radiowe też działa
Problem dotyczy tylko włacz TV i XBOX ( przy czym przy XBOX mówi ze nie ma połaczenia z nim i spróbuj poźniej )
20-12-2018 03:12 PM
Ciekawe, czy znajdzie się ktoś, kto ma ten sam zestaw i może sprawdzić i porównać reakcję
20-12-2018 03:28 PM
Nie posiadam przywołanego zestawu, ale w sieci można znaleźć dosyć dużo informacji o problemach z włączaniem i wyłączaniem telewizora przy użyciu asystenta Alexa. Mogę jedynie podpowiedzieć żebyś wpisał w wyszukiwarce hasło "alexa does not turn on tv". Niestety nie udało mi się znaleźć rozwiązania tego problemu. Wygląda na problem z niedopracowanym oprogramowaniem.
20-12-2018 07:23 PM
Przetestowałem to na różne sposoby i wyglada to na nieumiejętność wybudzenia urządzeń z głębokiego czuwania .
Jesli wydam komendę 4 razy alexa tv on ...urządzenie się włącza 😃
Jeśli dane urządzenie nie zdarzy przejść w ten stan alexa włącza i wyłącza urządzenie bez problemu .
Ogólnie problem dotyczy tylka włączania .
Pytanie moje tez dotyczy czy może ktoś używa google home i może się podzielić spostzrezeniami co do tych problemów
20-12-2018 07:56 PM — edytowano 20-12-2018 08:04 PM
@PietrenkaJak czytam na temat w Google "Asystent głosowy ALEXA " to jeszcze mocno kuleje.