Închide

What are you looking for?

anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Sfaturi & Articole explicative

anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Camerele foto - sunete produse de acestea

AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
 Am văzut că sunt destul de frecvente postările legate de sunetele scoase de telefon atunci când este scuturat, sau de anumite sunete (click-uri) atunci când se face zoom pe filmare.

În majoritatea cazurilor aceste sunete sunt normale și sunt produse de către mecanismul de stabilizare optică și focalizare a camerelor.

Lentilele unei camere care are stabilizare optică și focalizare variabilă nu sunt fixe ci se pot mișca în toate cele 3 direcții (stânga-dreapta/ sus- jos/ față/ spate).

Modulul este format din mai multe componente care culisează în anumite direcții:

 
image
 
Sursa: https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/OIS-Optical-Image-Stabilization/ba-p/13484524

 Din câte se vede, sunt cel puțin 4 componente, din care 3 au o mișcare liberă pe una din axe, dar pe lângă mișcarea pe acea axă se mai pot mișca fiecare foarte putin și în alte direcții. Există o mică toleranță pentru asta, altfel componenta ar fi prea strânsă și nu s-ar mai mișca deloc. Pentru a atenua cât mai mult aceste mișcări Samsung folosește o metodă de ghidaj cu bile pentru cele două axe care nu sunt libere (ball guide actuator) și prin această metodă poate susține în același timp niște lentile mai grele.


image


 Pentru mișcarea lentilelor pe cele trei axe sunt folosite niște motoare/actuatoare electrice asemănătoare cu cele folosite la difuzoare (Voice Coil Motor).
 Acest tip de actuatoare folosesc un magnet permanent și o bobină care creează un câmp magnetic variabil care menține lentila într-o anumită poziție, sau o deplasează într-o anumită direcție.
Atunci când camerele sunt dezactivate, acel câmp magnetic este dezactivat și lentila se poate mișca mai ușor dacă este scuturat telefonul. Când este activă camera, poziția lentilei este menținută mai bine de către acel câmp magnetic, dar și el are niște limite și nu poate susține orice accelerație produsă de scuturări.
 Scopul stabilizării optice este de a atenua mișcările scurte provocate de tremuratul mâinilor, sau mișcări mai ample, dar mai lente din timpul filmării dintr-un vehicul în mișcare, sau în mers/ fugă ușoară, dar în acest caz mâna utilizatorului este cea care atenuează cea mai mare parte a mișcării, iar camera atenuează restul.
 Deci stabilizarea nu funcționează în cazul mișcărilor rapide și ample care produc accelerație mare asupra lentilei:

• sprint în timp ce mâna în care este ținut telefonul se mișcă rapid pe lângă corp
• scuturat
• rotire rapidă cu oprire bruscă
• filmare staționară cu mișcare bruscă a telefonului într-o parte
 
 Nici nu ar avea fizic cum să funcționeze pentru că accelerația lentilei în aceste cazuri este cu mult peste forța acelui câmp magnetic.
 Sunetul este produs în aceste cazuri prin lovirea lentilei de celelalte componente ale mecanismului de stabilizare. Deși există niște tampoane elastice care atenuează aceste lovituri, nu pot atenua complet sunetul. În cazul unor scuturări energice repetate, sau al șocurilor suferite de către telefon (căzături, loviri...) acele tampoane pot fi degradate și atunci și sunetul este mai puternic.

Sunete la zoom în timpul filmării.

 Aceste sunete (click-uri) sunt mai pronunțate atunci când în timpul unui zoom se activează/dezactivează camera 5X (S24 Ultra) sau 10X (S23/S22 Ultra), adică atunci când se trece pragul 5X/10X, în sus sau în jos, și sunt și mai puternice atunci când se face zoom pe un obiect foarte apropiat de cameră.
 Orice cameră cu focalizare variabilă și stabilizare optică sună atunci când este activată/ dezactivată, doar că unele sună mai tare, altele mai încet, în funcție de amplitudinea stabilizării și a focalizării, iar acest sunet se transmite și către microfon (direct prin structura telefonului, iar prin solide sunetul se transmite mai rapid și mai puternic decât prin aer).
 Atunci când este dezactivată lentila are o anumită poziție implicită în care este adusă mecanic. Deci în momentul activării camerei, lentila este adusă foarte rapid din acea poziție implicită în poziția necesară pentru a focaliza subiectul, iar cu cât această poziție este mai departe de cea implicită, cu atât este mișcare mai multă și sunet mai puternic.

 De ce acest sunet este mai pronunțat la camerele super tele (5X/10X)?

 Cu cât zoom-ul (distanța focală) unei camere este mai mare cu atât are nevoie de lentile mai mari (și mai grele) și o amplitudine mai mare a focalizării. O cameră tele cu zoom mare în mod normal este mai lungă și ar ieși mult mai mult din telefon decât cele wide. Pentru a nu se întâmpla asta, Samsung folosește tehnologia periscop. Camera super tele este întoarsă la 90 de grade față de celelalte, iar lumina este direcționată către lentilă printr-o prismă.


image



image


Sursa: https://m.samsungsem.com/global/product/module/camera-module.do

 Așa arată modulul unei camere, în stânga/ sus cele wide/ ultra wide, iar în dreapta/ jos camera super tele.
 Pozele sunt luate de pe site-ul Samsung Electro-Mechanics, iar în link-ul de mai sus puteți vedea mult mai multe informații și schițe legate de camerele telefoanelor Samsung, inclusiv acest clip cu funcționarea camerei super tele:
https://www.youtube.com/watch?v=myLO0ijp05A


 Camera super tele are lentila mult mai mare, mai grea, poziționată diferit, și plaja de focalizare mai mare, deci implicit și culisare mai lungă, iar toate acestea duc la un zgomot mai puternic.
 La S24 Ultra, a fost crescută și mai tare distanța de culisare pe cele 3 axe pentru a avea o stabilizare mai bună, dar asta duce și la zgomote mai pronunțate.
 Atenție, în lumină slabă, chiar dacă faceți zoom peste 5X/10X, este posibil ca telefonul să nu utilizeze camera super tele, ci una din celelalte camere și zoom digital, dacă decide că astfel poate obține o imagine mai bună, iar în acest caz nu o să activeze camera super tele.

Concluzii:

 Cea mai mare parte din sunetele produse de către lentile sunt normale și în limitele stabilite de către Samsung. Faptul că la unele telefoane sunt mai puternice decât la altele are legătură probabil cu acele toleranțe inevitabile în producție (atât la mișcarea componentelor, cât și la acele amortizoare).
 Dacă sunetul este mult mai puternic decât la alte telefoane (același model, în exact aceleași condiții), sau dacă devine mai puternic (semnificativ) pe parcurs, atunci este nevoie de o diagnosticare, în service, pentru a se verifica dacă este în limite sau nu.

 Ținând cont de complexitatea modulelor nu este indicată scurtarea puternică a telefonului, iar șocurile pot afecta camerele indiferent de husa folosită și de faptul că telefonul poate fi fără zgârieturi după o căzătură.

 Pentru a nu fi înregistrat acel sunet în timpul filmării, trebuie să învățați limitele fizice ale camerelor. Nu faceți zoom mare atunci când subiectul este foarte aproape (oricum nu acesta este scopul unei camere tele, acest lucru îl puteți face direct prin apropierea telefonului). În acest caz lentila trebuie să se deplaseze o distanță mai mare și foarte aproape de marginea modulului iar la viteza cu care o face se poate lovi de modul, probabil de acolo provine acel sunet mai puternic.

 Dacă vi se pare ceva în neregulă, puteți cere părerea suportului tehnic direct din aplicația Samsung Members, de pe pagina de diagnosticare. Tot de acolo puteți căuta service-uri autorizate de către Samsung și să cereți o diagnosticare.
 
 
8 Comentarii