Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S25 vs S24 Exynos - różnice w codziennym użytkowaniu

(Temat utworzony: 05-02-2025 11:04 AM)
669 Wyświetlenia
BartekOrl
Voyager
Opcje
Hej,

widzę, że większość pisze o serii Ultra, ale ja mam pytanie o modele S i S+.

Zmieniam na S25 głównie ze względu na procesor. Jeżeli macie S24 oraz S25 to piszcie w tym wątku różnice lub ich brak w codziennym użytkowaniu obu modeli.

Nie chodzi mi o żadne battery test na YouTube, tylko właśnie codziennie użytkowanie. Czy jest różnica w zużyciu baterii, w płynności, w nagrzewaniu się.

Zmiana z 24U na 25U właśnie nie jest tak spektakularna, bo tam był już super procesor. Co innego Exynos a Snapdragon.

P.S. czy w serii 26 wolelibyście procesor Samsunga, ale więcej zmian w hardware, czy procesor Snapdragon, ale znowu kosmetyczne ulepszenia?
0 Like
22 Odpowiedzi
jroMTB
Explorer
Opcje
0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Z moich obserwacji i doświadczenia wynika, że wyższość Snapdragona nad Exynosem to zwyczajny mit. Obserwowałem ten temat dość długo, sam mam 3 telefon Samsunga z Exynosem (S2, S8, S21U) i nigdy nie narzekałem na ten procesor - działa bardzo dobrze. Jeśli przejrzysz sobie porównania na YT tego samego modelu z obydwoma prockami to w użytkowaniu nie widać żadnych różnic.
Faktem natomiast jest, że z reguły Benchmarki bardziej lubią Snapdragona i tam osiąga on wyższe wyniki, ale Snapy są powszechniejszymi procesorami montowanymi w wielu urządzeniach także zarówno same układy jak i oprogramowanie benchmarków jest bardziej dostosowane do współpracy. Kolejny fakt jest taki, że procesory Exynos zyskują w każdej kolejnej aktualizacji - Samsung optymalizuje ich działanie i nawet wyniki w benchmarkach po jakimś czasie się zacierają.
Dlatego też nie uważam żeby procesor był dobrym argumentem do zmiany telefonu, tym bardziej, że zarówno S25 jak i sam układ Snapdragon Elite są produktami nowymi z potencjalnymi chorobami wieku dziecięcego i nie wiadomo jak będą się zachowywać po jakimś czasie.
W temacie samego użytkowania to nie sądzę żeby w ogóle było widać jakąś masakryczną różnicę nawet pomiędzy S21U a S25U. To nadal w zasadzie ten sam system, ten sam ekran 120Hz i ten sam wachlarz aplikacji. Zanim różnica zrobi się niekomfortowa, jeszcze trochę czasu musi minąć.
Ja w serii S26 chętnie zobaczyłbym przede baterie nowej generacji - węglowo-krzemowe - oraz pełny standard ładowania bezprzewodowego QI2 z magnesami w obudowie.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W ostatnich latach Samsung znacząco poprawił działanie procesora Exynos. Nie zmienia to jednak faktu, że procesory Snapdragon znacznie lepiej radzą sobie pod obciążeniem. W codziennym użytkowaniu przy wykonywaniu codziennych czynności nie ma większych różnic. Te zaczynają pojawiać się w przypadku wymagających aplikacji lub gier. W przypadku gier wtedy można zauważyć tzw. throttling co w przypadku procesorów Snapdragon pojawia się bardzo rzadko. Piszę ogólnie ponieważ nie mam bezpośredniego porównania pomiędzy modelami S24 oraz S25.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mcbseb  bardzo dobre podsumowanie 🙂👍

Ranji
Journeyman
Opcje
Przesiadłem się z S21 128GB na Exynosie na S25 512GB i różnica w działaniu jest kolosalna, nie spodziewałem się że będzie aż tak. Zdecydowanie warto
BartekOrl
Voyager
Opcje
Śledzę kanał Techmo i tam naprawdę fajnie testuje autor użycie telefonów w normalnym użytkowaniu. I różnica między S24 Exynos a S24 Snapdragon była duża w kontekście samego zużycia baterii. To nie były małe różnice.
Ranji
Journeyman
Opcje
Co do baterii mam podobne odczucia choć w moim przypadku dużą rolę mógł odegrać fakt że bateria w S21 miała za sobą kilka lat eksploatacji. Nowy S25 póki trzyma fenomenalnie długo i jest to przepaść względem wyeksploatowanego S21
BartekOrl
Voyager
Opcje
No a nowy fon się jeszcze dopasowuje i optymalizuje. Po tygodniu lub dwóch będzie widać realne zużycie baterii. Także fajnie. Bo na moim S24 na pakiecie danych to bateria niknie w oczach.
MasterTuti1234
Apprentice
Opcje
Te procesory Samsunga to ściema, że są takie dobre, tylko Snapdragon. Samsung nie umie robić procesorów.