09-02-2025 09:40 PM
Dzień dobry. Kupiłem nowego S25+ oraz nową ładowarkę samsung 45 W. Bardzo często mam taki problem , że po podłączeniu telefonu do ładowania co chwile rozłącza i podłącza ładowanie od nowa. Zazwyczaj pomaga ponownie uruchomienie telefonu i wtedy już ładuje normalnie bez przerywania. Czytałem na zagranicznym forum że w modelu ultra mają identyczny problem. To będzie wina oprogramowania ? Trochę to irytujące żeby przed każdym ładowaniem resetować telefon.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
10-02-2025 12:47 PM
@miroON, Korzystam z maksymalnej ochrony baterii w S25 Ultra i telefon kończy ładowanie na 80%.
Zdarza się, że jak zostawię telefon na dłuższy czas na ładowarce, to odpinam go z poziomem naładowania 79%. Wynika, to z tego, że po spadku do 79% ładowarka nie dobija ponownie do 80%, tylko utrzymuje ten stan. Tak wynika z moich obserwacji. Wydaje mi się, że w poprzednich modelach było tak samo.
10-02-2025 12:58 PM — edytowano 10-02-2025 01:03 PM
10-02-2025 03:53 PM
Załóżmy, że wartość naładowania baterii jest przedstawiana jako liczba całkowita. Stosowana jest ogólna zasada zaokrąglania liczb do liczb całkowitych: Jeśli część ułamkowa liczby jest mniejsza niż 0,5, zaokrąglamy liczbę w dół. Jeśli część ułamkowa liczby jest równa 0,5 lub większa, zaokrąglamy liczbę w górę. Zaokrąglanie liczb może prowadzić do niewielkich błędów. Dlatego ważne jest, aby wybrać odpowiednią dokładność zaokrąglenia w zależności od potrzeb. Potrzeba jest taka, że oprogramowanie monitoruje stopień naładowania baterii z dokładnością 0,01% i przedstawia wynik na belce statusu telefonu jako liczbę całkowitą. Wartość 80% jest wyświetlana przy stanie rzeczywistym 79,50%. Przy stanie 79,49% jest wyświetlana wartość 79%. Przy takich zasadach wystarczy niewielka zmiana 0,01% aby z 80 zrobiło się 79. Dlaczego oprogramowanie tak stosuje się do zasad matematycznych i już przy stanie 79,50 pokazuje 80 a przecież mogłoby poczekać jeszcze 0,5 i dopiero przy zmierzonych 80% pokazać to samo na belce w końcu to program a nie matematyka. Wtedy nawet spadek o 0,49 nie spowodowałby zmiany z 80 na 79. No cóż każdy producent chce pokazać, że jego telefony ładują się szybko a konkurencja też nie śpi. Wartość 80% program z opcją ochrona maksymalna wyświetla tak szybko jak to tylko możliwe bez narażania się na zarzuty o nie trzymaniu się żadnych zasad. I jeszcze jedno dopóki telefon jest ładowany to ładowarkę traktujemy jako zasilacz, w momencie gdy program ochrony przerwie ładowanie to wtedy ładowarkę można potraktować jako pewnego rodzaju odbiornik, obciążenie o bardzo dużej rezystancji ale jednak. Jak dołożymy jeszcze jakąś tam aktywność urządzenia (bo przecież nie jest wyłączone) to jeżeli dostatecznie szybko nie odłączymy ładowarki to tam wiele nie potrzeba jak starałem się pokazać powyżej i z 80 zrobi się 79. I jeszcze jedno, oprogramowanie jest to samo (a więc i zasady) natomiast baterie są różne i w różnym stanie. Niektóre mogą dłużej trzymać 80% a inne krócej. To takie luźne przemyślenia w tym temacie.
10-02-2025 08:14 PM
10-02-2025 09:32 PM
Poszperałem dzisiaj trochę głównie na zagranicznych forach na ten temat. Najprawdopodobniej winny jest kabel 5A z zestawu ładowarki 45W. Podobno z 3A nie ma problemu. Jeden gość wymienił ładowarkę na nową w sklepie i dalej miał to samo. Pomogło wyłączenie szybkiego ładowania w opcjach i wtedy na kablu 5A nie rozłączało. Na włoskim forum Samsunga ktoś zamieścił odpowiedz od technika, w której było napisane, że firma zna już ten problem i będzie to naprawiać w aktualizacji. Dzisiaj u mnie jak na złość telefon ładuje się poprawnie po 1 podłączeniu 😉 więc nie mam jak sprawdzić opcji z kablem 3A.
10-02-2025 10:33 PM
10-02-2025 10:43 PM
Nowsze ładowarki nie wymagają kabla 5A do superszybkiego ładowania. W specyfikacji ładowarki Samsung 45W EP-T4510 nie jest nawet wymienione natężenie prądu większe niż 3A.
10-02-2025 11:33 PM
10-02-2025 11:38 PM
Sprawdziłem przed chwilą i działa superszybkie ładowanie 2.0 na kablu 3A. Widać to w ustawieniach telefonu jak i na ekranie AOD (na chwilę pojawia się informacja o superszybkim ładowaniu 2.0).
10-02-2025 11:46 PM
@mirudo24, Sprawdziłem to też u siebie. Galaxy S25 Ultra faktycznie obsługuje superszybkie ładowanie 2.0 na kablu 3A, ale tego samego nie mogę powiedzieć o S24 Ultra. W nim 2.0 pojawia się tylko na kablu 5A. Test wykonałem na ładowarce T4511.