Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego Samsung zrezygnował z funkcji Bluetooth dla rysika S Pen?

(Temat utworzony: 25-01-2025 01:37 AM)
978 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Samsung wraz z najnowszym modelem Galaxy S25 Ultra zrezygnował z funkcji Bluetooth dla rysika. Do tej pory użytkownicy mogli korzystać z funkcji akcji gestem, która pozwalała na zdalne robienie zdjęć, zarządzanie aplikacją do odtwarzania multimediów czy obsługi aparatu. Użytkownicy którzy korzystali z tych funkcjonalności w poprzednich generacjach Galaxy Ultra mogą czuć się zawiedzenia. Dlaczego Samsung zrezygnował z tych funkcji?

006-kv-feature-galaxy-s25ultra-circle-to-search-spen-2p.jpg

Samsung w najnowszym smartfonie Galaxy S25 Ultra umożliwił jedynie korzystanie z takich funkcji jak "Air command" oraz "Air view". Brak funkcji Bluetooth nie wpływa na możliwość korzystania z tych funkcji. Według informacji przekazanych przez Samsung funkcje Bluetooth zostały usunięte ponieważ były używane jedynie przez mniej niż 1% wszystkich użytkowników.

Jakich funkcji najbardziej będzie Wam brakować? Korzystałem od czasu do czasu z funkcji robienia zdjęć za pomocą rysika a w nowym modelu niestety nie będzie takiej możliwości.

Źródło: 9to5google

16 Odpowiedzi
Samarkan
Explorer
Opcje
Korzystam z tej funkcji głównie w pracy, ale i prywatnie, do pokazu slajdów i obsługi multimediów (często). Brakowało by mi jej. Dlatego pozostaję przy s24u na dłużej, zdaje się.
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Zła decyzja moim zdaniem. Często korzystam z rysika jako wyzwalcza migawki aparatu lub przełączania zdjęć na telewizorze.
Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
Myślałem, że funkcjonalność rysika będzie rozbudowywana. Super byłoby dołożyć do niego funkcję zdalnego mikrofonu. Co za wygoda w nagrywaniu notatek głosowych. Cóż, marzenia ściętej głowy.
Ja wykorzystuję rysik SPen głównie do obsługi aparatu. Dzięki niemu mogę strzelać selfiaki głównym aparatem. Kwestia wprawy w trzymaniu telefonu i oswojenia się z reakcjami ludzi, którzy myślą, że to im strzelasz zdjęcie, bo trzymasz telefon odwrotnie 😂 Używam również do obsługi muzy i slajdów.

Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
też korzystałem od kiedy się pojawił jako spust migawki, a czemu z oszczędności to proste i inne tłumaczenia są bzdurne, wystarczy policzyć ile moduł taki kosztuje ile zakładają sprzedaży s25u i jest już wynik, gdzie ceny są praktycznie te same sprzętu
Bloodhound-PL
Voyager
Opcje
Poza kosztem modułu ładującego jest jeszcze kwestia ograniczonego miejsca w obudowie telefonu. Snapdragon 8 Elite wymaga sprawnego systemu odprowadzenia ciepła, który w nowej generacji S25 został istotnie usprawniony - powiększony (komora parowa powiększona o 40% w Ultra). To wymagało zastosowania kompromisów, bo gdzieś to trzeba upchnąć. Poświęcili więc jedną z relatywnie rzadko wykorzystywanych funkcjonalności spen. Jeśli ktoś jednak z tego korzystał, ten brak będzie odczuwalny.
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Uważam, że nie ma o co robić szumu. 90% ludzi krytykujących brak tej funkcji, nawet nie wyciąga rysika z obudowy telefonu. Mi osobiście nie będzie zbytnio brakować tego. Obsługa tych rzeczy bez rysika jest na tyle komfortowa, że BT nie jest aż tak istotny
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Jak to można zauważyć producenci usuwają pewne rzeczy, by można potem powrócić do nich jako nowość. Myślę że tak saltanie soe i tym razem w kolejnych generacjach.
0 Like
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
z tego co kojarzę to s24 ultra i poprzednie nie miały dodatkowego modułu bt, a w s25 ultra z s pena usunęli i minimalnie go odchudzlili ale nie na tyle aby starczyło na dużo większą komore parową, po za tym z tym korzystaniem to raczej ściema bo nie kojarzę żadnej ankiety prowadzonej przez samsunga lub na rzecz samsunga dot s pena, a jak mają te info to mamy teorie spisokowa 🤣 bo inaczej wyszłoby by że zbierają i gromadzą takie dane bez wiedzy końcowych użytkowników i tel przekazują takie info, jednakże ja wierzę że to ściema i wynika z kasy
adtech84
Explorer
Opcje
Tym zagraniem Samsung sprawił, że zostaję przy S23 Ultra. Miałem kupić S25 Ultra na 99% ale widocznie jestem tym 1% który to używał spena jako przycisku do aparatu. Wystarczyło zostawić tą funkcjonalność Samsungu. Już nawet bym przebolał brak nowych ogniw baterii które mają ok 20% większą pojemność przy tej samej wielkości co stara generacja i są bardziej ekologiczne w produkcji. A teraz mamy szum i nagle rysik z BT się znalazł jako osobne akcesorium do kupienia za ok 250zł. Tak więc co, jest ładowanie jednak? Ps. Okazuje się, że ten rysik z BT to fake news.