A więc tak, miałem okazję przetestować S24Ultra w faktycznie ciekawych sceneriach i wnioski są dosyć zaskakujące, niektóre bardzo.
Przy okazji delikatnie porównam do S20FE, Iphone 15 oraz flipa 5.
Pierwszego dnia fotki robiłem w 200mp, który często łapał wylewy. Ilość szczegółów jest owszem fenomenalna i fragmenty po przybliżeniu nie tracą jakości chociaż jak się można domyslic jest słabsza rozpiętość totalna i zupełnie inne procesowanie tego zdjęcia.
Mi osobiście dużo bardziej podobają się fotki klasycznie w 12mp mimo słabej szczegółowości po przybliżeniu która mnie boli. Ale no cóż, te zdjęcia są piekne i zupełnie nie pokrywają się z 1 wrażeniami po fotografowaniu szarego nieba w polsce.
Rozpiętość totalna jest genialna, aparat nie ma problemu z zarejestrowaniem morza przechodzącego w kilka odcieni.
Zdjęcia są plastyczne i mają po prostu to coś.
W skrócie obiektyw główny 8,5/10, za brak czegoś pomiędzy 12 i 200 (bo 50 jest jakiś zepsuty).
Co do zdjęć nocnych 9,5/10, tutaj bez żadnych zastrzeżeń. Najbardziej imponująca jest kontrola świateł z czym zawsze był problem, zdjęcia nocne szczególnie z wieloma świecącymi obiektami są po prostu piekne i nie ma spadku jakości. Co ciekawe niebo pozostaje czarne i poza fotografowaniem panoramy w nicy gdzie niebo stanowiło ponad połowę kadru nie zdarzało się żeby było naświetlane i robiło się szare.
Ultraszeroki - bardzo pozytywne zaskoczenie. Niezmieniany od wielu lat spodziewałem się że będzie najsłabszym ogniwem tego telefonu a radzi sobie bardzo dobrze. Ocena 9/10
Największe zaskoczenie zrobil na mnie w nocy gdzie naprawdę jak na ten typ aparatu poradził sobie fenomenalnie. Solidna 9
Obiektyw 50mp
Świetny obiektyw, gdy usłyszałem o zejściu z 10x na 5x nie byłem zadowolony ale teraz wiem że była to dobra decyzja. Po prostu świetny obiektyw który zachowuje świetna szczegółowość i fenomenalnie radzi sobie w nocy mimo w teorii nieciekawej przysłony. Aczkolwiek ma całkiem duża matrycę i to może mieć wpływ. Ocena 9/10 w nocy 8/10
Obiektyw 10mp... no właśnie, i tu przychodzi rozczarowanie. Unikałem jak ognia, po prostu taki obiektyw nie przystoi do tego telefonu i tego zestawu obiektywów. Szczegółowość jest po prostu słaba, różnice między 3x a 5x widać już na podglądzie i to diametralna.
W nocy też tragedia, w teorii lepsza przysłona niż w peryskopie a w praktyce jest tutaj malutka matryca która prawie nic nie łapie.
No po prostu ten obiektyw jest do wyrzucenia, już rozsądniejsze byłoby 5x i 10x ponieważ 200mp jednostka powinna sobie poradzić z przybliżeniem do 4.
Ocena za dnia 6/10, w nocy 4
Ostatnie zastrzeżenie to zoomy. Do 10x jest bardzo dobrze, ale 30x ma tak zepsutą obróbkę że jest nieużywalny. Po prostu, już na podglądzie to wygląda lepiej. Nie wiem jak naeet to opisać, telefon próbuje wszystko wyostrzyć do takiego stopnia że powstaje jakiś abstrakcyjny obraz. A rok temu 30x było jeszcze naprawde używalne, więc powinni to naprawić.
Video? Tu po prostu najwyższa polka. Szczególnie stabilizacja, samsung dogania ip a stabilizacja może i już przegonił. Zoom jest świetnie stabilizowany, główny to wiadomo.
Świetnie sobie radzi w warunkach ze słabym światłem (poza 3x). 5x oferuje obraz dobrej jakości ale wychodzi ta przysłona ponad 4 jeśli dobrze pamiętam i traci barwy. No ale przy słabych warunkach oświetleniowych to nic takiego.
No to teraz porównanie.
Do S20FE... No tu myślę że nikogo nie zaskoczę mówiąc że przeskok jest po prostu ogromny. 1 dnia po kupieniu S24U nie widziałem prawie żadnej różnicy między nimi fotografując nieciekawe sceny w pl.
Na wakacjach wyszla ta ogromna różnica głównie w plastyce zdjęć i rozpiętości totalnej. Co ciekawe nowy samsung zdecydowanie mniej podbija kolorki i wygląda dużo bardziej naturalnie co jest na plus mimo iż zawsze byłem fanem pocztówkowego looku.
W nocy po prostu przepaść, szczególnie w ultraszerokim który się niby nie powinien różnic. S20FE nie kontrolował świateł i robil po prostu żółte zdjęcia, na S24U tego problemu nie ma. No jest przepaść.
Teraz IP 15, tutaj bardzo zaskakujące wnioski i szczerze to IP mnie zawiódł - mocno.
To co jest u niego na plus to na pewno bardzo wysoka szczegółowość, szczegolnie jak na taką małą w porównaniu do S24U rozdziałke.
No ale tu się kończą plusy, zdjęcia z IP wcale nie są nasycone po zmroku, są dużo mniej plastyczne I oferują słaba rozpiętość tonalną. Im ciemniej tym różnica się zwiększa.
I no to chyba będzie na tyle. Co do samego telefonu to najbardziej mnie zawiodło grzanie się. Telefon zupełnie nie poradził sobie z włoskimi upałami, nagrzewał się po minucie i zbijał jasność do takiego stopnia że używanie tel nie było komfortowe.
Antyrefleksyjnosc tak naprawdę tą sytuację ratowała bo poza tym to byłoby naprawdę ciężko. Armor Glass fenomenalne, ciągle 0 rysek mimo że okazji na ich nabycie było pełno. Jeszcze nigdy nie obcowałem z tak dobrym szkłem - ekran telefonu ciągle wygląda jak nowy.
Poza tym wiadomo wydajność ciągle flagowa, bez różnic od momentu zakupienia. Nawet przy tym ekstremalnym nagrzaniu telefon nie zwalniał. Zapas mocy jest ewidentnie tak duży że nawet oferując tylko 50% możliwości radzi sobie świetnie.
Takze Budowa na plus, tytanowa ramka fajna.
Z wad jeszcze dodam dolny głośnik który jest po totalnie złej stronie i nie da się grać bo zasłania się go ręką.
Z funkcji AI najbardziej przydatna jest edycja zdjęć i podsumowywanie artykułów. Tłumacz tak btw jest fatalny i wypluwa głupoty. I to będzie raczej wszystko, bateria trzyma fenomenalnie do kiedy się nie nagrzeje ale tsk jest w każdym smartfonie.
Ogólnie to jestem bardzo zadowolony, aparat spełnił swoje zadanie świetnie czego się nie spodziewałem - jak widać po prostu trzeba mieć co fotografować.
A no i bym zapomniał, portrety. 11/10, szczególnie z peryskopu 5x. Te zdjęcia nie potrafią wyjść źle.
Także no, jak komuś chciało się to czytać to pozdrawiam, jbc obiektyw 3x bo jest totalnie do niczego i lepiej jakby go w ogóle nie było.
Tak swoją drogą plotki o S25U zapowiadają się niesamowicie, 1 calowy główny 200mp, 50mp ultraszeroki i poprawiony 3x. Aż szkoda że rok dłużej nie zaczekałem, ale wydajność S20FE 5G już nie istniała.
Zdjęć żadnych nie podpinam bo nie ma to sensu. Aplikacja i tak obniża jakość