Jeżeli chodzi o zanurzanie smartfona pod wodą, to jest to twoja osobista Decyzja, należy jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii.
1. Sam sobie certyfikat na ogół nie oznacza, że ta celność będzie się przez cały czas utrzymywać i po kilku latach bądź upadkach jest możliwe, że coś się odszczelniło.
2. Producent nie daje żadnych gwarancji na zalanie, więcej jeżeli będzie jakieś problemik i smartfon przestanie działać po zanurzeniu w wodzie, to idzie to na Twoją odpowiedzialność i ty będziesz musiał naprawiać sprzęt, a tutaj sytuacja może nie wyglądać najlepiej jeżeli zalana zostanie płyta główna 🫣.
3. Należy też pamiętać o tym, że samoistne zanurzenie smartfona w wodzie, a poruszanie nim w wodzie, to też dwie inne kwestie, ponieważ podczas poruszania go w wodzie jest większy nacisk na uszczelki i tutaj się już coś może ewentualnie odszczelnić, więc jeśli już chcemy go zanurzać, to statycznie.
4. Należy też pamiętać o tym, że smartfona można zanurzać tylko w słodkiej wodzie, więc przy kontakcie z wodą słoną może dojść do korozji no i będzie niemały problem.
Jeżeli chodzi o to czy jest jakiś poradnik na forum, to tak istnieje taki artykuł, on będzie oczywiście niedługo uaktualniony i odświeżony, ale zawiera przydatnych informacji, które opisują Czy warto zanurzać smartfona pod wodą jeśli mamy certyfikat i dlaczego warto bądź nie warto tego robić.
Ja będę szczery i moim osobistym zdaniem, to ten certyfikat bardziej powinien nam służyć jako swego rodzaju opcja zapasowa.
U mnie w rodzinie była kiedyś taka sytuacja (dokładniej, to u mamy) gdzie smartfon wpadł do "kibla" oczywiście po wpuszczeniu wody no i przetrwał. Ja sam jakiś czas temu miałem sytuację, w której miałem smartfona w kieszeni Kiedy chodziłem obok fontanny i także przetrwał.
No i ja to tak to jako sytuacja awaryjne, ale czy umyślnie warto go zanurzać, to tutaj jest to sporo ryzyko i je podejmujemy na własną odpowiedzialność i musimy się liczyć z jakimś ryzykiem. To też Nie nic się stać nie powinno, ale warto mieć na uwadze te wskazówki wymienione powyżej.
Na forum już było kilka takich sytuacji, w których komuś jednak ta woda przedostała się do środka i nawet była sytuacja, w której ktoś trzymając smartfona przy kąpieli bez bezpośredniego kontaktu z wodą to ten Smartfon od tego nawilżonego powietrza już padł, więc tutaj zawsze może pójść coś nie tak i warto brać to pod uwagę.
https://eu.community.samsung.com/t5/samsung-salonik/czy-certyfikat-ip67-68-jest-dobrym-argumentem-do...