Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

S24 Ultra każe formatować dysk zewnętrzny SSD po każdym podłączeniu go do smartfona

(Temat utworzony: 02-12-2024 10:42 PM)
569 Wyświetlenia
janik12
Explorer
Opcje

witajcie,

Chcialbym prosic o wsparcie zwiazane ze smarfonem i dyskiem zewnetrznym.

Mam nowy S24 Ultra oraz nowy dysk SSD T7 Shield.

Chciałem zgrać zdjęcia z laptopa na dysk, a potem odtwarzać zdjęcia z dysku po podlaczeniu go do S24U.

Jednak za kazdym razem gdy podlącze (na kablu) dysk do laptopa a potem do telefonu, telefon prosi o sformatowanie dysku informując oczywiscie ze dane z dysku zostaną usunięte.

Testowo podłączylem dysk do drugiego smartfona S23 Ultra i tutaj bez problemu pokazuje mi zawartosc dysku bez informacji o potrzebie formatowania dysku.

Czy macie pomysł co może być powodem? i jak spowodowac zebym mogl odtwarzac dane z dysku ssd na moim smartfonie s24u unikajac komunikatu o formatowaniu?

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
janik12
Explorer
Opcje
Pomogła mi odpowiedź użytkownika sevage w podobnym wątku, ktory miał ten sam problem i go rozwiązał.
"Trzeba włączyć opcje programistyczne i w nich znaleźć,, domyślna konfiguracja USB'' wejść w to i zaznaczyć ,, przesyłanie danych ''.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

19 Odpowiedzi
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Witam możliwe że dysk jest w formacie NTFS i dlatego telefon ma problem z jego odczytem. Proszę zgrać wszystkie pliki na komputer a następnie sformatować dysk w telefonie. Telefon powinien sformatować go do formatu exFAT lub FAT32 wtedy nie powinno być już problemów.
0 Like
janik12
Explorer
Opcje
Dysk jest w exFat
Sprawdziłem to za pomocą Magician dla Windows11
Poza tym formatowałem go już na telefonie, a gdy ponownie podłączyłem go do laptopa i potem znów do telefonu ponownie wzywał do formatowania 😕
Dziwne szczególnie że podłączając go do s23 ultra nie występuje ten problem.
Ale występuje też przy s23 jednego z domowników
Wiec trudno się w tym połapać
0 Like
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
A czy w opcjach programisty jest włączona opcja Debugowanie USB?
0 Like
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Jeżeli w ustawieniach jest włączona automatyczna blokada to proszę ją wyłączyć ponieważ blokuje ona debugowanie USB. Ustawienia --> Bezpieczeństwo i prywatność --> Automatyczna blokada.
0 Like
janik12
Explorer
Opcje
Blokada jest wyłączona.

Czy o opcjach programisty mówisz w telefonie czy na dysku?
0 Like
janik12
Explorer
Opcje
Przetestowałem kilka opcji. Podłączyłem do laptopa, potem do drugiego telefonu s23u na którym nie było nigdy problemu z odtworzeniem dysku, a następnie do mojego telefonu - i po tej operacji wyświetlił mi pliki na dysku na moim tel.
Czyli wygląda na to jakby ten drugi telefon był jakimś pośrednikiem który umożliwia odtworzenie dysku na moim telefonie.

O dziwo po podłączeniu dysku do laptopa, potem do mojego telefonu dysk się otworzył bez problemu. Ale jak go wysunąłem (bezpiecznie) za mojego telefonu a potem wsunąłem tam z powrotem wyskoczył znów komunikat o formatowaniu.
Wiec dziala sciezka: laptop-> drugi telefon s23u -> moj telefon s24u.
Ale nie dziala laptop-> moj telefon s24u (tu dziala tylko raz, a za drugim już nie).
0 Like
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Na telefonie. Opcje programisty odpalamy przez przeklikanie 7 razy numeru wersji w informacjach o oprogramowaniu.
janik12
Explorer
Opcje
Wybacz proszę ale nie do końca,rozumiem co mam przeklikać- tutaj screen z informacji o oprogramowaniu. Podpowiesz proszę? 1733227802734.jpg
0 Like
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Trzeba przeklikać zakładke "Numer wersji" 7 razy.