Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[S24+] Fioletowe zdjęcia przy użyciu lampy błyskowej

(Temat utworzony: 25-06-2024 11:25 PM)
586 Wyświetlenia
mynskam
Journeyman
Opcje
Cześć, czy ktoś też ma problem z fioletowymi zdjęciami przy użyciu lampy błyskowej? Podczas robienia zdjęć S24+ (wieczorem/przy słabym oświetleniu) z automatycznymi ustawieniami i włączoną lampą błyskową, część z nich wychodzi fioletowa/różowa. Po kilku testach w trybie pro (z ustawieniem podobnych parametrów, do tych, które telefon sam ustawiał przy robieniu tamtych zdjęć) wydaje mi się, że jest to problem z automatycznym balansem bieli. Przy ustawieniu ręcznie balansu bieli, zdjęcia wychodzą normalnego koloru, jednak przy opcji automatycznego balansu bieli i włączonej lampie błyskowej, zdjęcia wychodzą różowe/fioletowe. 
Dla porównania dołączam również zdjęcia wykonane z balansem bieli ustawionym ręcznie.

Edit: Różowa poświata jest też widoczna na zdjęciach gdzie fotografowany obiekt stoi w mniejszej odległości (np. ok. 1,5m). Zdjęcia, które dodałam mają charakter poglądowy i właśnie na takim kadrze najlepiej widać o co mi chodzi. 
Problemem nie jest robienie zdjęcia z fleszem, lecz automatyczny balans bieli. Telefon potrafi zrobić normalne zdjęcie z ustawionym na sztywno balansem bieli.

image

image

image

image

10 Odpowiedzi
Mighn
Big Cheese
Opcje
Bo przy włączonej lampie balans bieli ustawiany jest pod oświetlenie lampą bliskiej sceny, przy takich fotkach nie używa się lampy... nawet profesjonalne aparaty się wysypią przy automacie na takich zdjęciach.
patyczak
Black Belt 
Opcje
Jak kolega @Mighn zauważył - przy takich kadrach nie używa się lampy. Lampa służy do doświetlenia fotografowanego obiektu, a nie oświetlenia panoramy. No i czas, musisz ustawić odpowiedni czas do lampy.
Wojtek1982
Pioneer
Opcje
Przy użyciu lampy balans bieli ustawia się w automacie na taki jaki.ma lampa. Przy kadrach jakie wstawiłeś użycie lampy nie ma żadnego sensu.
0 Like
mynskam
Journeyman
Opcje
Tak, do tego rodzaju zdjęć nie powinno używać się lampy, jednak najłatwiej było mi odtworzyć w ten sposób błąd. Różowa poświata jest też widoczna na zdjęciach obiektów stojących w odległości 1,5-3 m (lecz w mniejszym stopniu).
W utworzonym wątku problemem nie jest robienie zdjęcia z fleszem, a automatyczny balans bieli. Raczej nie powinno być to normalne zachowanie, jeśli przy ustawionym na sztywno balansie bieli, zdjęcia wychodzą ok, natomiast w trybie auto są różowe.

Wszystkie telefony które testowałam (także ubiegłoroczny S23 Ultra) w dokładnie takich samych warunkach, nie mają tego problemu, stąd pojawiło się moje pytanie, aby się dowiedzieć czy to wada oprogramowania w s24+ czy wada w moim egzemplarzu
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Balans bieli możesz skorygować w postprodukcji, bo pisałeś, że robisz zdjęcia w trybie Pro.
0 Like
userxad
Voyager
Opcje
Na moim egzemplarzu galaxy s24 ultra zdarzyła się tylko raz taka sytuacja dokladnie jedno zdjęcie takie miałem, ale tego nie zgłosiłem. Więcej problem nie wystąpił. Muszę dodać, że lampa była wyłączona, zdjęcie zrobiłem w dzień, ale było to dziwne.
Selutor
Apprentice
Opcje
Mam podobny problem z s 24 u. Podczas fotografowania przy słabszym oświetleniu i użyciu lampy błyskowej zdjęcia mają fioletowe lub granatowe zabarwienie. Dzieje się to w trybie auto. W manualu jest dobrze. Dzieje się to po czerwcowej aktualizacji
Selutor
Apprentice
Opcje
Problem z lampą pojawił się po czerwcowej aktualizacji . Wcześnie tego nie było. Porównywałem z s 23 ultra i w s23 ultra jest OK. Więc na pewno jest to wina ostatniej aktualizacji.
mynskam
Journeyman
Opcje
Super, jest to dla mnie cenna informacja, ponieważ swój s24+ kupiłam niedawno i nie mialam porównania jak to wyglądało przed aktualizacją, wychodzi na to, że jest szansa na jakąś poprawę i nie jest to wada mojego egzemplarza
0 Like