19-12-2024 12:54 AM - editat 19-12-2024 01:05 AM
la 19-12-2024 07:33 AM
la 19-12-2024 08:52 AM
Salut!
In ultimul an Samsung a schimbat algoritmii de procesare a zgomotului de imagine.
Zgomotul de imagine poate fi la culoare sau la luminozitate. Cel la culoare este cel mai deranjant si in poze se vede ca este eliminat complet. Cu zgomotul la luminozitate este putin mai complicata treaba. Nu exista niciun algoritm care sa il reduca la zero fara sa pierzi detalii. Practic trebuie facut un echilibru intre reducerea zgomotului si pierderea detaliilor. Daca il reduci prea tare obtii o poza fara detalii fine, plasticata sau ca si cum ar fi din ceara (asta fac din cate am vazut in general telefoanele chinezesti, si o facea inainte si Samsung). Daca in schimb lasi un anumit nivel de zgomot (mai ales o granulare fina asemanatoare cu cea de pe filmul fotografic ), acest lucru pastreaza detalii mai multe. Mie personal imi place ca Samsung a renuntat la "ceara" si chiar daca este mai evident acel zgomot in zonele uniforme, poza are o detaliere aparenta mult mai buna. Se mai poate lucra la asta cu siguranta si sper ca o sa o faca in continuare Samsung, dar la fel sper sa nu reintroduca acea procesare excesiva a zgomotului inapoi.
19-12-2024 09:17 AM - editat 19-12-2024 09:28 AM
19-12-2024 09:48 AM - editat 19-12-2024 10:01 AM
In acest caz (S24 U) nu e vorba de o eroare hardware sau software ci doar de o alegere. Realizarea fotografiilor este intotdeauna conditionata de compromisuri. Pentru a reduce zgomotul trebuie sa alegi intre reducere agresiva sau pastrare de detalii, senzor mai mare, dar si obiectiv mai mare (si design urat) si profunzimea campului mult mai mica (plus alte distorsiuni), diafragma mai deschisa (la fel profunzime mica), timp lung de expunere (miscare blurata)... Iar reteta perfecta nu exista pentru ca fiecare din noi avem alte preferinte (mie nu imi place designul butucanos de la telefoanele cu senzor de 1 inch, reducerea agresiva a zgomotului de la telefoanele chinezesti), altii in schimb poate ca nu sunt deranjati de astea, sau chiar prefera sa vada suprafetele uniforme fara pic de zgomot, chiar daca nu mai exista niciun detaliu fin in restul pozei.
Producatorii trebuie sa aleaga o combinatie de hardware/software si din cate ai vazut o fac diferit, iar utilizatorul isi alege produsul care ii place mai mult. Dar repet, algoritm pentru zgomot zero, si detalii complete nu exista, mai ales pe niste senzori si obiective atat de mici. Fotografii profesionisti nu degeaba au in general aparate full frame si multe obiective, blitzuri, reflectoare, difuzoare.... si proceseaza manual, nu fiecare poza in parte, ci de multe ori fiecare element din poza in moduri diferite.
In final totul se reduce la preferintele si cerintele utilizatorului si de acolo trebuie pornit cand cumperi o camera foto sau un telefon, nu invers. Sau inveti sa editezi negative digitale si atunci le faci exact asa cum iti place 🙂.
la 19-12-2024 10:51 AM
la 19-12-2024 11:25 AM
Din pacate la nicio camera foto (independenta sau pe telefon) nu o sa vezi astfel de caracteristici (si nici nu au fost niciodata) in primul rand pentru ca sunt prea tehnice si prea subiective, si in plus se mai pot schimba pe parcurs. Daca o anumita caracteristica este importanta la un produs (alta decat designul lui), atunci cel mai bine este sa astepti sa treaca un timp de la lansarea lui si apoi sa vezi pareri si teste, sau in acest caz poze efectuate cu acel telefon si doar asa iti poti face o parere proprie.
Si nu este vorba doar de zgomot ci si de sharpness, intensitatea culorilor, campul de profunzime, tenta de culoare, adica intreaga preluare si procesare a pozei. Sun curios cam ce fel de valori sau descrieri crezi ca s-ar putea pune la acesti parametri astfel incat doar din citirea lor sa iti faci o parere despre cum o sa faca pozele? 🙂
la 19-12-2024 11:46 AM
19-12-2024 12:35 PM - editat 19-12-2024 12:37 PM
19-12-2024 02:18 PM - editat 19-12-2024 02:25 PM
Am inteles exact ce ai spus. Eu ti-am raspuns de ce este asa. Nu are nicio legatura cu actualizarea (este din 12 decembrie) si mie cel putin imi face la fel pozele ca si inainte.
Telefonul are un senzor minuscul si cam ai pretentii sa faca pozele ca si un DSLR cu accesorii cu tot, ceea ce iti si recomand pentru copii atat de mici. Eu special pentru copii (cand erau mici) am cumparat un DSLR si mai multe blitz-uri puse pe mobila sa faca lumina suficienta fara sa ii deranjeze. Cu telefonul nu prea ai ce face in casa (in lumina slaba) cu niste copii care se misca permanent, rapid si impredictibil. Iar calitatea variabila o obtii tocmai pentru ca prinzi conditii diferite (chiar daca noua ni se par asemanatoare) de lumina, miscare, focalizare.... iar modul automat foloseste algoritmic setarile chiar daca noi am folosi altceva (probabil intuitiv).
Iar cu lumina buna, multi sunt pacaliti de modul in care vedem noi lumina (logaritmic) fata de cum o vede senzorul (liniar), iar diferenta intre casa la lumina becului (50-200 lucsi) si cea de afara (10.000 lucsi cu nori albi pe cer sau chiar peste 100.000 lucsi intr-o zi senina de vara) este enorma.
Daca vrei sa te convingi ce vede senzorul in diferite situatii, fa o poza in modul auto, apoi cu setarile din ea (ISO,timp de expunere), folosind acelasi zoom, fa o poza in modul pro, deschide-o in Lightroom for Samsung, dezactiveaza reducerea zgomotului (si la luminozitate si culoare) si incearca sa reglezi luminozitatea si contrastul la fel ca si in poza facuta in modul foto. Asa obtii o poza cat mai neprelucrata de la care se face poza automata si vezi de ce este atat de mult zgomot. Telefonul poate reduce mult zgomotul doar daca subiectul este perfect static si poate face multe expuneri pe care apoi le combina (dar depinde de mai multi factori ce setari de expunere foloseste).
la 13-01-2025 09:13 PM
la 13-01-2025 09:25 PM