Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pierwsze ładowanie i dalsze ładowania nowego S24 Ultra

(Temat utworzony: 18-12-2024 12:28 AM)
2043 Wyświetlenia
Marek831
Pioneer
Opcje

Mam pytanie kupiłem parę dni temu nowy S24 ultra i pierwsze ładowanie zrobiłem od 20% do 90% a potem przeczytałem na stronie Samsunga że pierwsze ładowanie ma być robione do 100 % a następne już w przedziale 20% - 80% I po co ma być to pierwsze ładowanie do 100% w celu kalibracji baterii ? Czy się tym nie przejmować i dalej ładować w tym bezpiecznym przedziale ? Poproszę o pomoc w tym temacie.

A pytanie drugie po konfiguracji telefonu zaraz wyłączyłem szybkie ładowanie. Bo Samsung ma domyślnie włączone szybkie ładowanie. I sprawdzałem to kilka razy czy jest wyłączone szybkie ładowanie. Jak przyszedł czas pierwszego ładowania telefon dosyć szybko się naładował a przy drugim ładowaniu już znacznie wolniej. I pytanie czemu tak jest tel. nowy używana ładowarka BASEUS GaN2 ŁADOWARKA SIECIOWA 65W USB USB-C QC PD
i Kabel USB-C - USB-C Baseus Tungsten Gold Quick Charge 4.0 1m Czarny
Metrowy przewód USB-C pozwala na ładowanie o mocy do 100W zapewniając przy tym prędkość transmisji do 480Mbps. I mam ustawione adaptacyjne ładowanie. Z góry dziękuje za wskazówki i pomoc.

22 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Przy bateriach litowo /polimerowych które nie mają pamięci nie ma potrzeby formatowania baterii, jak i ładowania ja w jakiś specjalny sposób. Pierwszy jak i kolejne cykle ładujemy najlepiej od 15% do 100%. Tego typu baterię lubią jak się i doładowuje
mtMoya
Journeyman
Opcje
S24u ładuje do 80% i jest ok
0 Like
MorfeuszZ
Pioneer
Opcje
Rozumiem że nie ma potrzeby mieć włączonej ochrony baterii i ładowania do 80% bo one lubią do 100% 😊?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Osobiście jako Technik uważam ze jest to bezsensowny zabieg który udowodnił na testach nawet IPhone. Pozatym 20% więcej baterii czasem może być zbawieniem. Osobiście nie używam tego nigdy.
MorfeuszZ
Pioneer
Opcje
Ogólnie w internecie są sprzeczne informacje na ten temat. Sądzę że jest to bardziej kwestia każdego użytkownika osobiście aczkolwiek jest prawda to że ładowanie do 80% a do 100% zużywa cały cykl ładowania a żywotność baterii ma określone ile ich wytrzymuje, natomiast nowoczesne baterie mają bardzo dużo cykli ładowania co po jego osiągnięciu skraca pojemność baterii o jakieś 10-25%
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Cofnijmy się trochę wstecz kiedy baterie były wymienne, a już litowo jonowa. Czy była jakaś wzmianka o ładowaniu do 80% nie. Dla mnie bardziej jest to jako dodatkowa funkcja która zaczęli dodawać producenci. W ostatnim czasie w testach ładowania do 80% na telefonach IPhone wynik wyszedł bardzo znikomy, a dodam że bateria potrafiła rozładować się momentalnie. Oczywiście każdy będzie używał sobie na własny sposób.
MorfeuszZ
Pioneer
Opcje
No właśnie to w głównej mierze będzie zależeć od żywotności bateri jak kto będzie korzystał. Moim skromnym zdanie telefon i bateria jest dla nas więc sądzę że spokojnie do 100% można ładować z bardzo znikomym skutkiem zużycia.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Oczywiście ze tak. Osobiście od lat ładuje telefon do 100% i nie napotkałem jeszcze problemu z baterią, a tych telefonów się już trochę przerzuciło. Uważam też że lepiej mieć zawsze te więcej procent baterii na telefonie niż nie kiec jej w ogóle. Druga sprawa jak Pan podkreślił wszystko zależy od tego jak używamy urządzenia.
Marek831
Pioneer
Opcje

Oczywiście że każdy użytkuje telefon według własnych preferencji. Ja na telefonie nie gram nie oglądam filmów od tego mam komputer i serwisy VOD. A wracając do ładowania to przeczytałem mnóstwo treści jak ładować telefon i obejrzałem na YouTube kilka konkretnych kanałów technologicznych i każdy mówił że ładowanie do 100 % jest szkodliwe dla telefonu. Ja ładuje telefon w przedziale 20% - 90% I oczywiście podkreśla się że technologia jest dla nas a nie odwrotnie. Ale że jestem estetą technologicznym i lubię dbać i o swój sprzęt i robić to zgodnie ze sztuką to dlatego szukam złotego środka bo jednak S24 Ultra swoje kosztuje :smiling-face:

https://www.youtube.com/watch?v=lljR9YTrGC0&t=1s&ab_channel=TechnoStrefa

https://www.youtube.com/watch?v=YJmiPtWCN3Y&t=13s&ab_channel=RobertNawrowski

0 Like