Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy to może być wirus?

(Temat utworzony: miesiąc temu)
382 Wyświetlenia
m4tekt
Voyager
Opcje
Cześć. Dziś niechcący kliknąłem na jakiś rosyjski spam w telegramie i otworzyłem obrazek... to było przypadkowe, ale się stało. Oczywiście obrazek zamienił się w inny obrazek, ale martwię się, że to mógł być wirus. Przeskanowałem telefon, wyczyściłem pamięć podręczną aplikacji. Czytałem, że jest taki wirus "mamont" i on w ten sposób działa. Mam włączona automatyczną blokadę i wszystkie aktualizacje. Czy jest jakiś sposób bym mógł sprawdzić czy jestem bezpieczny ?
33 Odpowiedzi
Amazigh
Big Cheese
Opcje
Na 100% to może nie, ale użyj darmowego avasta i zobacz, czy coś ci pokaże...
0 Like
Sławek1979
Voyager
Opcje
Sprawdź w ustawienia-->bezpieczeństwo i prywatność...
0 Like
PatrykPred
Big Cheese
Opcje
Żaden antywirus tu nie pomoże bo nie ma dostępu do roota, plików systemowych. Taki antywirus to tylko podstawowe pliki sprawdzi i aplikacje. To jest android niestety. Samsung o tyle że ma McAfee wbudowanego.
0 Like
m4tekt
Voyager
Opcje
To co zrobić?
0 Like
m4tekt
Voyager
Opcje
I co dalej
0 Like
m4tekt
Voyager
Opcje
Zrobiłem i nic nie pokazało
0 Like
PatrykPred
Big Cheese
Opcje
Jeśli masz podejrzenia że to mógł być wirus i nie wiesz jak ogarnąć telefon aby sprawdzić to albo oddajesz go do serwisu na sprawdzenie albo reset telefonu. Nie wiem czy to juz dotarło do nas ale jest nowy rodzaj oszustwa, steganografia, wirus zapisany w obrazie. Jak bym pewnie resetował telefon, zdjęcia, filmy na serwer, sprawdzone czy nic nie zawierają i nie przywracać kopii zapasowej, tylko od nowa konfiguracja telefonu, na przyszłość nic nie klikać, wyłączyć automatyczne pobieranie plików.
0 Like
m4tekt
Voyager
Opcje
Zrobiłem skan Norton 360, bo mam go na komputerze więc miałem licencję. Nic mi nie pokazało. Czy otworzenie takiego obrazka w aplikacji telegram to faktycznie duże zagrożenie?
0 Like
m4tekt
Voyager
Opcje
Podejrzenia mam, bo to w końcu spam. Ja tego nie zapisywałem, ale kliknąłem i sie otworzyło:/
0 Like