Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aparat s24 ultra

(Temat utworzony: 11-05-2024 02:23 PM)
2840 Wyświetlenia
Tomaszvp
Apprentice
Opcje
Witam czy ktoś ma może wiedzę jak wykorzystać w pełni funkcję aparatu? Nie ukrywam przesiadłem się z xiaomi na s24 ultra co było bdb decyzja aczkolwiek nie opanowałem jeszcze aparatu a ilość funkcji jest ogromna. Czy ktoś może wyjaśnić funkcje aparatu? Jak robić z najwyższa jakością zdjęcia itd? Do czego służbą poszczególne funkcje?
Za wszystkie odpowiedzi dziękuję. 
30 Odpowiedzi
Basia1994
Troubleshooter
Opcje
Ogólnie to tutaj w members w zakładce odkrywaj jest coś takiego jak wiadomości i porady i jest tam wiele poradników na temat robienia zdjęć i ciekawych funkcji aparatow . Polecam zajrzeć https://contents.samsungmembers.com/v/share/article/Jak-robić-profesjonalne-zdjęcia-z-Expert-RAW?src...
Mighn
Big Cheese
Opcje
Wyjaśnienie wszystkich funkcji aparatu, razem z expert RAW i camera assistant to materiał na małą książkę... poprzedzoną podręcznikiem fotografii - ciężko wyjaśnić w paru dziesięciu zdaniach wszystkie funkcje fotograficzne w S24u - jest ich po prostu za dużo i niektóre wymagają większego opisu. a jak robić zdjęcia z najwyższą jakością... cóż, dla każdego zdjęcia to będzie co innego - nie da się tego generaluzować - ja swoje najlepsze zdjęcie zrobiłem bezlusterkowcem z matrycą 5.2 Mpix w trybie auto 😀 - tak na prawdę trzeba eksperymentować, robić setki zdjęć, z których i tak 99,9% nadaje się tylko na śmietnik (nawet u profesjonalnego fotografa) I poznawać sam aparat, jego funkcje posiłkując się opisami w internecie na bieżąco.
Wiem - nie pomogłem, ale też na prawdę ciężko pomóc... można jeszcze poszukać jakiegoś kursu fotografii na przykład na Udemy.
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Sporo przydatnych artykułów i poradników na temat fotografii mobilnej urządzeniami Samsung można znaleźć na koreańskim forum w dziale CamCyclopedia.

CamCyclopedia
https://r1.community.samsung.com/t5/camcyclopedia/camcyclopedia-%EB%AA%A9%EC%B0%A8/ba-p/19200725

[Galaxy Camera FAQ] Table of Contents
https://r1.community.samsung.com/t5/camcyclopedia/galaxy-camera-faq-%EB%AA%A9%EC%B0%A8/ba-p/23020725

Niestety trzeba korzystać z tłumacza, ponieważ wszystko jest w języku koreańskim. Część wątków została przełożona na angielski i obecnie jest dostępna na indyjskim forum

CamCyclopedia Index
https://r2.community.samsung.com/t5/CamCyclopedia/CamCyclopedia-Index/ba-p/13346395

1.png2.png

Rogalus
Pathfinder
Opcje

Odpowiem ci tak funkcji jest od groma, niestety co z tego. Zdjecia jak to nazwałaś w najwyższej jakosci, są niestety od premiery zepsute. Mamy za 6tys zł bubla którym najlepsze zdjęcia wychodzą w 12mpix. W 50mpix/200mpix telefon po około 5skundach po zrobieniu narzuca tak paskudny filtr, że zdjęcie wygląda zupełnie inaczej jak jego podgląd na ekranie. Tryb Expert Raw dokładnie to samo, mimo że jest to tryb w którym to my sami powinniśmy o wszystkim decydować. W trybie Pro o dziwo nie występuje paskudne procesowanie, ale znowu możesz zrobić zdjęcia tylko max w 50mpix. Reasumując zrobili dużo trybów, a nie ma jednego normalnego w którym możesz sam decydować o wszystkim używać każdej rozdzielczości itp. Slider z możliwością wyłączenia tego paskudnego procesowania, to coś o co proszą Samsunga setki jak nie tysiące osób od samej premiery. SAMSUNG jednak ma to gdzieś całkowicie. Zdjęciowo model S24 Ultra, to cofka wstecz, do modelu S21 Ultra. Ba to jakie zdjęcia w 108mpix robił S22 Ultra są nie do zrobienia aktualnie, mimo że teraz mamy 200mpix. Mamy 200szkoda że bezużyteczne. Za podejście Samsunga to mój ostatni model tego producenta, osiedli totlanie na laurach, nie chcą poprawiać tego co zepsute. Trzeba patrzec w stronę tych którym jeszcze zależy. Więc reasumując rób zdjęcia w 12mpix, na to jesteś skazana w telefonie za takie pieniądze, reszta jest niestety zwalona. Mam nadzieję że pomogłem.

luisCapp
Voyager
Opcje
Właśnie miałem publikować to zdj żeby pokazać jakie ultra potrafi wyciągnąć dobre kadry, nawet w totalnie ciemnych domowych kadrach. Bo jak wiemy krytykuje się go za zdjęcia. 

Ale patrzcie na to

image

Uwierzcie mi na słowo, tam było ***** ciemno i to tak bardzo XD A zdj robione w automacie nie nocnym. 

Aczkolwiek nie będę narzekał, to pokazuje że ten aparat ma bardzo duże możliwości, ale strasznie przesadził z podbiciem jasności bo nie jest to nawet bliskie oddania tego jak było w rzeczywistości. 
Piwkoo
Helping Hand
Opcje
Szczerze mówiąc nie ma tu nic dziwnego... robiłem zdjęcie s23u w nocy gdzie moje oczy nie widziały kompletnie nic a jedynym źródłem światła była lampa oddalona o jakieś 200 metrów. Zdjęcie które mi wyszło nie było o wiele gorsze od tego :smiling-face:
0 Like
luisCapp
Voyager
Opcje
No i z jednej strony to pokazuje ogromne możliwości tych aparatów i ich jakość, co potrafią wyciągnąć z kadru w naprawdę ciężkich warunkach.

Z drugiej jednak strony to jest ogromna przesada, żeby ze zdjęć nocnych robić dzienne
0 Like
Piwkoo
Helping Hand
Opcje
To wszystko kwestia oprogramowania mało światła to dłuższy czas naświetlania. Jeszcze będziesz narzekał jak wyjdzie s25 czy s26 jak samsung zrowna do dołu jakość s24 żeby inne modele lepiej wypadały...
luisCapp
Voyager
Opcje
Wlasnie się zastanawiam czy po wyjściu S25 będzie się opłacało robić aktualizacje 🤣
Czas naświetlania w tamtej scenerii wynosił sekunde, dobrze wiem jak to dziala. Według mnie nie powinni tak podbijać jasności
0 Like