Închide

What are you looking for?

anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Subiect inițial:

AI sau n-AI....S24 Ultra - PART I

(Subiect creat la: 25-02-2024 09:29 AM)
929 Vizualizări
RapierXDA
Samsung Members Star ★★★
Opțiuni

INTRO

Chiar nu știam ce titlu să pun așa încât mi-a venit idea cu AI-ul (că tot e la modă) și jocul de cuvinte care iese.

Și ca să răspund și la întrebare: AM. Samsung a ținut să ne răsfețe și ne-a trimis la testare vârful seriei S24 de anul acesta și anume un S24 Ultra.

Modelul primit este unul de 512GB Titanium Black, am fost într-un showroom Samsung să studiez toate variantele de culoare ca să nu mă iau doar după poze și randările de pe net și pot spune câ este cea de-a doua culoare care îmi place, după Titanium Violet (și nici Titanium Silver nu e rău).

Am comandat și husă, am ales varianta Moonrise de la Pitaka și livrarea a durat o grămadă (aproape 1 lună) dar pot spune că a meritat așteptarea.

RapierXDA_0-1708845904486.jpeg

RapierXDA_1-1708845904492.jpeg

RapierXDA_2-1708845904497.jpeg

De fapt ca sa va spun drept, sunt „husele” nu „husa” pentru că am comandat mai multe...nu reușeam să mă hotărăsc.

Două sunt de la Samsung apărute acum odată cu seria S24: este vorba despre husa Standing Grip Dark Violet ce are pe spate un „mâner” ce servește și ca suport de pus telefonul pe masă și ca sistem de prindere a telefonului atunci când îl ții în mână și mi-a mai plăcut husa Clear Gadget care vine cu 2 accesorii ce se atașează la spate: un inel care poate fi folosit și ca stand și o agățătoare de mână din material textil.

RapierXDA_3-1708845904504.jpeg

În afara lor, mi-au picat ochii și pe o altă husă pe care am așteptat-o cu nerăbdare. Fiecare bucată este unicat, se produc manual în mare parte și este mai mult o operă de artă decât o husă (având și un preț pe măsură evident). Am făcut un topic dedicat ei AICI pentru cine e interesat de detalii.

ASPECT

OK, am vorbit destul despre huse și cred că subiectul principal este altul. Telefonul arată extraordinar, un lucru de așteptat de altfel fiind o evoluție a modelelor anterioare.

Am văzut modelul argintiu în showroom, am un altul violet și după cum am spus la început, negrul era a doua mea alegere, arată nemaipomenit și este diferit de nuanțele de negru ale generațiilor anterioare. Acesta este mai subtil ca o patină, aș spune că este mai degrabă un negru „grafit” decât un negru curat.

RapierXDA_4-1708845904506.jpeg

RapierXDA_5-1708845904510.jpeg

RapierXDA_6-1708845904516.jpeg

Titanul care a înlocuit armor-aluminium la cadrul exterior, are un aspect mat-satinat și este puțin mai întunecat, se potrivește perfect culorilor capacului spate și reprezintă o schimbare comparativ cu luciul, magnet de amprente al modelului S23 Ultra.

RapierXDA_7-1708845904519.jpeg

Grila difuzorului inferior beneficiază de prima schimbare după o lunga serie de generații și are acum aspectul unei singure fante, oferind o acustică mai buna. Personal nu am remarcat diferențe față de S23 Ultra la acest capitol, ambele având un sunet puternic, clar și echilibrat.

Butoanele își păstrează poziția si dimensiunile anterioare dar au același aspect satinat, în ton cu rama de titan.

Marginile laterale au o curbură ușoară, ceea ce fac telefonul să se simtă bine în mână cu toate că am senzația că îl scap de fiecare dată și nu mă liniștesc până nu îl văd în husă, recomand din toată inima o asigurare la el.

După ce îl deschizi, unul din lucrurile pe care le remarci aproape imediat este uniformitatea bezel-ului pe toate laturile sau mai bine zis lipsa acestuia (aproape). Cu noua generație, Samsung a uniformizat dimensiunea astfel încât acum ele sunt egale și aproape insesizabile, fapt care a dus și la micșorarea lungimii telefonului cu 1.1 mm. Aparent telefonul pare mai mare cu toate că lățimea a crescut doar cu 0.9 mm iar grosimea acestuia a scăzut de la 8.9 mm la 8.6 mm, senzația fiind dată însă de ecranul plat și raportul puțin diferit intre lățime și lungime.

ECRAN

Cred că este primul lucru care îți sare în ochi atunci când este aprins (și cel care mi-a cauzat cele mai mari bătăi de cap și semne de întrebare), știu că este ceva care ține de preferință, știu ca nu toată lumea este de acord cu mine (și sunt perfect OK cu asta) dar trebuie să o spun: „Îmi place la nebunie ecranul curbat”. O să râdeți dar ăsta a fost principalul motiv când am achiziționat primul Samsung, un S6 Edge. Da, cunosc discuțiile și argumentele pro/contra dar vă spun părerea mea sinceră...totul este marketing. Ok, au fost modele la care curbura era mai pronunțată și să zicem că îți aluneca S-Pen-ul de pe ecran dar hai să fim serioși, la S23 Ultra acea curbură era atât de inexistentă încât trebuia să te chinui ca să iți scape pe laterale S-Pen-ul, cine a spus asta ori nu a folosit niciodată un stilus pe ultima serie Ultra ori este foarte neîndemânatic.

Mai degrabă este vorba de tendința și înclinarea oamenilor spre schimbare, lucru care se manifestă practic în orice domeniu. Lumea voia ceva nou, cerea schimbarea design-ului și la fel cum acum mulți ani de zile la apariția primului ecran curbat au aclamat și au lăudat aspectul revoluționar și deosebit, acum s-au plictisit și vor altceva așa încât revine la modă ecranul plat, la fel de deosebit și de revoluționar...iar Samsung le-a făcut pe plac.

„De gustibus non est disputandum” vorba chinezului, așa încât oricât îmi place mie ecranul curbat, nu am avut de ales și a trebui să mă re-adaptez la ecranul plat, cu toate că respectivele curbe sunt mai plăcute decât liniile drepte, atunci când folosești gesturi nu butoanele de navigație.

RapierXDA_8-1708845904524.jpeg

Acum că mi-am spus oful, trebuie să recunosc faptul că, nu mai există nicio senzație de „agațare” când treci cu degetul peste margine cum simțeam de ex la Fold și Flip, ecranul acesta este cu adevărat o bijuterie. Am pus unul lângă altul S23 Ultra și S24 Ultra si diferența de luminozitate se vede imediat ca și capacitatea mult mai scăzuta de reflexie. Momentan S24 Ultra este nou comparativ cu al meu „bătrân” (de 6 luni) S23 Ultra dar ambele au stratul de protecție din fabrică intact și este diferență clară între cele două, mai ales în soare puternic.

Avantajul suplimentar al unui ecran plat este și ușurința cu care acum, poți monta folii de sticlă pentru protecția telefonului tău, fără adezivi speciali care erau necesari în cazul ecranelor curbate. Există deja o gama destul de largă disponibilă din care să alegi, atât de sticlă cât și de silicon ,de la bine-cunoscutul Whitestone Dome și mergând până la ESR sau Spigen. Nici Samsung nu a rămas în urmă, anul acesta a lansat niște protecții de ecran din silicon, pe care vi le recomand cu încredere, au calitate și transparență excelente, se potrivesc perfect cu telefonul și sunt singurele despre care am citit că reduc reflexiile.

Noul Corning Gorila Armor nu este teoretic doar mai rezistent (sper să nu aflu dacă este adevărat sau nu) dar oferă și o reflexie mai scăzuta care influențează pozitiv experiența de utilizare a telefonului în soare puternic (cu 75% mai redusă spun sursele, eu nu am avut cu ce să măsor). Ca o mică paranteză, atât la S23 Ultra dar mai ales la S22 Ultra, cu toată lauda pentru ecranele lor (care la vremea respectivă au fost printre cele mai bune), am avut destul de furcă cu vizibilitatea în condiții de iluminare foarte puternică (de ex la plajă pe malul mării). Era un chin să îmi citesc e-mail-urile sau mesajele ca și să conversez pe whatsapp...evident, o să spuneți, ce îți trebuia să muncești pe malul mării?...și aveți dreptate. Există totuși situații în care vrei să utilizezi telefonul în condiții de genul ăsta și am aflat că este posibil fără probleme cu noul S24 Ultra, diferența fiind semnificativă față de ecranele precedente.

Se vede diferența între ecranul lui S24 Ultra și cel al lui S23 Ultra și in poza de mai jos...vă las să ghiciți care din ele este S24 Ultra

RapierXDA_9-1708845904531.jpeg

Țin să fac o precizare amatorilor de folii pe ecran...ORICE folie ați pune să știți că va anula acea reflexie scăzută a sticlei originale. Da, chiar și folia Samsung „anti reflexie” va reduce reflexia dar nu la fel de bine ca Corning Gorila Armor. În concluzie, dacă vă doriți protecție va trebui să faceți și ceva concesii din punctul de vedere al modului cum se vede ecranul. Ținând cont de faptul că noul model de Corning se zgârie abia la nivelul 7 pe scara MOHS și cu zgârieturi pronunțate abia la nivel 8 (conform testelor lui Zach Nelson aka. JerryRigEverything), eu personal nu am aplicat nicio folie pe ecran iar în caz că se întâmplă ceva (Doamne ferește), există Care+.

Am observat încă ceva, citisem și înainte despre asta dar una este să citești și alta să experimentezi „la prima mână”, vorba aceea. Este vorba de fluiditatea ecranului și a tot ce se întâmplă pe el atunci când îl folosești. Nu este vorba doar de animații ci și de sensibilitatea crescută la atingere (o creștere de aprox 10%). Nu am cum să măsor efectiv asta dar senzația generală este de „merge ca uns”, fluid, impecabil, fără agățări, lag sau alte probleme. Cum fac de obicei, am redus viteza animațiilor la 0.5 din Dev Options dar și cu ele la 100%, totul se mișcă incredibil. Venind de pe un S23 Ultra care nu este cu aproape nimic mai slab și totuși putând observa asta, înseamnă ceva.

După câteva zile de utilizare mărturisesc că m-am obișnuit totuși cu ecranul și nu simt deloc marginea aia, iar S-Pen-ul într-adevăr poate fi folosit acum „edge-to-edge” fără nicio problemă. Gesturile din lateral merg ușor și fluid, cred că noua sensibilitate a ecranului ajută la asta semnificativ, iar utilizarea panourilor laterale (Edge Panel) este la fel de ușoară și nu sesizez o reducere a productivității mele.

Nu pot să vorbesc despre ecran și să nu amintesc despre problema „culorilor mai puțin vii” sau „șterse” cum o intitulează multă lume. Aici se cuvine să menționez faptul că pe mine personal nu mă afectează absolut deloc, de ani buni folosind telefonul în mod „natural” și nu „vivid”, dar respect dorința sau opinia altor persoane care vor să aibă un ecran „punchy” cu culori vii...și după cum am observat și Samsung respectă dorința clienților săi astfel încât, noul update lansat în Coreea și disponibil deja și la noi, aduce un reglaj specific al culorilor astfel încât să apară mult mai vibrante pentru cei care preferă asta. Mergeți în Settings – Display, alegeți „Vivid” apoi dați pe „Advanced settings” și veți avea un slider din care puteți regla intensitatea efectului de „vivid”

Screenshot_20240223_113921_Settings.jpg

PERFORMANȚĂ

Evident, fiind înzestrat cu cel mai nou procesor, S24 Ultra va fi superior modelelor anterioare și cu această ocazie am vrut să fac și niște teste, rulând Geekbench 6 pe ambele telefoane. Rezultatele sunt prezentate mai jos și puteți aprecia singuri diferențele. Am rulat atat benchmark-ul de procesor cât și pe cel de grafică și in varianta OpenGL și în Vulkan.

Încep cu rezultatele obținute cu S23 Ultra:

RapierXDA_11-1708845904537.jpegRapierXDA_12-1708845904538.jpgRapierXDA_13-1708845904541.jpeg

S24 Ultra își umflă mușchii și obține evident niște rezultate mult mai bune, la absolut toate capitolele...dar in special la multi-core și GPU

RapierXDA_14-1708845904544.jpegRapierXDA_15-1708845904552.jpegRapierXDA_16-1708845904558.jpeg

Se vede clar că există diferență semnificativă la toate capitolele (și era de așteptat), Samsung ridicând ștacheta ca de fiecare dată la lansarea unei noi generații a flagship-ului său principal (am văzut pe net chiar și valori de 7000 la multi-core).

Lăsând însă cifrele la o parte, vă pot spune că diferența nu se vede neapărat în task-urile de zi cu zi, acolo și generația anterioară face față cu brio. Unde este necesară mai multă putere de calcul este la partea de post-procesare foto/video, în jocuri și la AI.

BATERIA

Telefonul a terminat de învățat modul de utilizare în vreo 3 zile și un pic, pot spune cu certitudine că se menține la cel puțin același nivel cu S23 Ultra și am văzut destule teste comparative pe net care mă bucură și confirmă faptul că ca este noul „rege” al autonomiei.

Ca idee, în condiții de utilizare mediu spre intens (întotdeauna în primele zile te joci mai mult cu un telefon nou), bateria mă ține lejer peste 24 ore, practic dacă scot telefonul de la încărcat dimineața, mă va ține toată ziua, noaptea care vine și ziua următoare până spre seara (sigur trece de ora 15:00).

Acum de ex estimarea este de 2 zile, în condițiile în care am scos telefonul de la încărcat acum mai mult de 18 ore, l-am folosit destul de mult, am vizionat și ceva filme pe Netflix si Amazon Prime, am făcut și teste Geekbench 6 (care solicita telefonul).

Screenshot_20240222_083827_Device care.jpg

Ca setări, folosesc o temă întunecată, luminozitatea adaptivă, ecranul la rezoluția maximă WQHD+ și rata de reîmprospătare adaptivă. Am activate tot timpul locație, date mobile, Bluetooth, WiFi, Dolby Atmos și activez din când în când NFC (atunci când fac plăți). Samsung Health are și el ceva servicii active pentru că se conectează cu ceasul și trebuie să comunice.

Per total sunt mulțumit și sigur vor urma actualizări de optimizare care vor avea un efect (sper) pozitiv asupra bateriei.

Din motive ce țin de limitarea la un anume număr maxim de caractere a trebuit să împart review-ul în două așa încât urmează... PART II

Consideri ca un comentariu ti-a fost de ajutor? Marcheaza-l ca solutie in discutia pe care ai deschis-o... Asa vei ajuta si pe altii sa gaseasca rapid rezolvari la probleme similare
8 Răspunsuri
ȘIȘIN
Hotshot
Opțiuni
Sa-l utilizezi sănătos!
GeorgeH
GrandMaster
Opțiuni
👍
0 Aprecieri
SebaTr
Explorer
Opțiuni
ceau puteti sa îmi spuneți samsung s24 ultra are folie de sticla din fabrica?
0 Aprecieri
RapierXDA
Samsung Members Star ★★★
Opțiuni
Nu, nu exista folie aplicata pe display din fabrica.

Ce trebuie sa specific este faptul ca, orice folie vei pune, o sa diminuezi sau anulezi reducerea reflexiei care este o caracteristica speciala a ecranului.

Consideri ca un comentariu ti-a fost de ajutor? Marcheaza-l ca solutie in discutia pe care ai deschis-o... Asa vei ajuta si pe altii sa gaseasca rapid rezolvari la probleme similare
0 Aprecieri
SebaTr
Explorer
Opțiuni
multumesc
dar funcția sa se aprindă luminile.cand suna are?
0 Aprecieri
RapierXDA
Samsung Members Star ★★★
Opțiuni
Se aprinde ecranul si becul led de pe spate poate fi facut sa notifice

0 Aprecieri
SebaTr
Explorer
Opțiuni
ai idee cum?
0 Aprecieri
RapierXDA
Samsung Members Star ★★★
Opțiuni
Settings - Accessibility - Advanced Settings - Flash Notification1718384707543.jpg

0 Aprecieri