Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Seria S23 - bateria

(Temat utworzony: 27-06-2024 12:56 PM)
391 Wyświetlenia
ZiutkaLutka
First Poster
Opcje
Po aktualizacji One UI do wersji 6.1 na S23 Ultra zauważyłam znaczne pogorszenie w trzymaniu baterii. Czy to kwestia konfiguracji, czy taka natura tej wersji OUI, bo wiem, że S24U od początku słabiej trzymał niż S23U?

#S23Ultra #oneui6.1 #bateria

230 Odpowiedzi
Eminem_
Pioneer
Opcje
Cześć, w Maju 2023 kupiłem S23U 8/256. Kiedy warto wymienić baterię w telefonie? Mam jeszcze rok gwarancji na telefon, na baterię jest chyba 12 miesięcy, czyli już po gwarancji. Zdarzyło mi się nie raz rozładowanie do 0% czy to przez zaśnięcie, przez brak ładowarki, powerbanka lub świadome działanie (czytałem, że raz na jakiś czas warto rozładować do 0%). Staram się operować w przedziale 10-20% do 95%. Telefon głównie działa na WiFi (router mobilny lub stacjonarny), z racji pracy za granicą, gdzie zasieg bywa różny i naliczało mi roaming na karcie. Kilka razy wytrzymał mi 1.5 - 2 dni przy 6 - 8h SOT, najczęściej 1 dzień przy 6 -8h SOT, teraz 1 dzień przy 4 -6h SOT, czasem dobijam do 8h
Cena za wymianę to 95€ czyli jakieś 400 zł 
Warto? Czy przeczekać na S25U?

0 Like
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
ja bym poczekał 25 będą na początku roku bateria przez te 8 miesięcy tak nie podupadnie chyba że będziesz grał i rozładowywał tel w 2h i na nowo lądował a baterie zawsze zdążysz wymienić to trwa max godz w serwisie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Jeżeli nie zauważyłeś znaczących spadków długości działania na jednym ładowaniu to uważam, że jest zbyt wcześnie na wymianę baterii. Ponadto czas gwarancji na baterię wynosi 24 miesiące.

mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Póki wszystko działa i czas pracy jest akceptowalny to nie warto. To jest poważna ingerencja w fabrycznie złożony telefon, który jest tam w jakimś stopniu zabezpieczony przed wilgocią i dopóki coś poważnie się nie "rozklamota" to nie warto iść w rozbieranie go na części.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Eminem_, odniosę się również do kwestii "świadomego" rozładowywania do 0% co jakiś czas. Współczesne baterie tego nie potrzebują, na odwrót rozładowywanie do 0% jest bardzo szkodliwe, więc przeczytana przez Ciebie informacja jest nieaktualna.

Takie rozładowywanie jest zalecane tylko w konkretnych specyficznych przypadkach, kiedy z baterią coś się dzieje, więc nie należy tego stosować profilaktycznie co jakiś czas, bo można po prostu ją uszkodzić.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

mhrek
Journeyman
Opcje

image
Czy 5h 6m, to jest mój czas SOT mojego s23 ultra ? 

0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
I tak i nie 😅 Generalnie tak, bo w przypadku tej funkcji telefonu (Cyfrowy Dobrostan), pokazuje czas spędzony przed telefonem z włączonym ekranem. Jednakże ten parametr (Screen On Time) najczęściej wykorzystuje się do określania żywotności baterii i jego wartość odczytuje się w ustawieniach baterii.
W Cyfrowym Dobrostanie wykorzystanie ekranu jest przedstawione dobowo. W Ustawieniach baterii po każdym podłączeniu ładowarki resetuje się on.
Zwyczajowo jako SOT bierze się ten drugi parametr czyli od naładowania baterii.
0 Like
mhrek
Journeyman
Opcje
Gdzie znajdę ten drugi parametr ?
0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Settings -> Device Care -> Battery1720048585315.jpg1720048585339.jpg
mhrek
Journeyman
Opcje
Czy jakieś 4h SOT (80-20%) w galaxy s23 ultra, jest to ok wynik? 
0 Like