Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung s23+ Problem z aparatem i zdjęciami w nocy

(Temat utworzony: 31-07-2023 01:20 AM)
2884 Wyświetlenia
Antain
Explorer
Opcje

Zdjęcia robione przez s23+ są jakby przeostrzone, na moim starym telefonie są bardziej gładkie a przez to wyraźne, a na s23+ strasznie dziwny efekt jest, ale jak to da się przeżyć to zdjęcia w nocy wyglądają jakbym zrobił je telefonem z 2012 roku, na dole porównanie s23+ i s20fe, myślę że będzie wiadomo które zrobił owy s23+, nie wiem o co chodzi, czy to jakaś wada fabryczna, telefonu używam dosłownie tydzień a zdjęcia takie były od poczatku, gdy dzis próbowałem zrobić zdjęcie księżyca to się przeraziłem jak bardzo dużo rozmytych pikseli jest, nie mówiąc już o tym że telefon sam próbuje poprawić zdjęcia w galerii przez co wychodzą jakby się kompletnie kolory zepsuły, nie wiem co się dzieje.

Antain_0-1690759177169.jpeg

Antain_1-1690759195758.jpeg

21 Odpowiedzi
Antain
Explorer
Opcje

Tak wygląda zdjęcie przed i po "ulepszeniu" które samsung robi w galerii

Antain_0-1690760114074.jpegAntain_1-1690760120319.jpeg

0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, pojawią się pytanie, czy robił Pan zdjęcia dedykowanym trybem nocnym?

Co do zdjęć księżyca, to nie ma co się dziwić...
To jest jednak daleki obiekt i tylko model S23 Ultra jest wyposażony w obiektyw, który może mniej więcej uchwycić go w dobrej jakości.

Proszę też nie oczekiwać cudów w takich warunkach oświetleniowych...

Na zdjęciach widzę kompletną ciemność, bardzo mało światła i jest efekt
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
A czy w aparacie wyłączony jest optymalizator scenerii? Przy jego włączeniu, zdjęcia często są przeostrzone i na siłę poprawiane.

Przy okazji, to nocne niebo w przypadku serii 23 raczej nie jest idealne. Propo zdjęć księżyca (, to tak jak napisał @W99), to będą one gorsze niż w wersji Ultra, jako że w wersji z plusem maksymalny Zoom wynosi 30x a w Ultra aż 100x.

Rozłożenie MP:

S23 Plus - 50MP + 12MP + 10MP
S23 Ultra - 200MP + 12MP + 10MP + 10MP.

Zresztą w nocy mamy 2 opcję w takiej ciemności:

- dziwne i niewyraźne niebo z optymalizatorem bez trybu nocnego.

- na trybie nocnym, niebo dzienne.

Z tego też powodu zdjęcia nocne zalecam robić Przy oświetleniu.
Antain
Explorer
Opcje
Zdjęcia robione trybem nocnym są okropne, zamiast uchwycić noc to zdjęcie wygląda jak zrobione w dzień i jest bardzo rozpikselizowane. Problem jest taki, że mi nie chodzi o to by mieć księżyc w detalach, chciałem normalne zdjęcie takie jak robi s20fe, jeśli porównacie sobie zdjęcie o tym samym oświetleniu w s20fe które jest powyżej to obszary czarne są czarne i nie ma jakiś przebarwień na zdjęciu, a na screenie z s23+ są jakby piksele rozmazane w jaśniejszych kolorach
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Rozumiem, ale nawet przy poglądowych zdjęciach księżyca trudno będzie o tak dobry efekt, jak w wersji ultra. W nocy, tak jak pisałem no te zdjęcia wychodzą na dzienne i jakieś pixele wlatują, ale głównie w sytuacjach, w których probojemy fotografować samo niebo np. Na rynku wieczorem z oświetleniem, nie powinno być jakiś większych problemów z dobrych działaniem tego trybu. W dodatku bierzmy pod uwagę, to że aparaty w S23 Plus i S20 FE się różnią, jak i posiadają inną przysłonę. Jeśli chce Pan wykonywać zdjęcia nieba w nocy, tak aby efekty były dobre, to zalecam używać trybu pro, a nie automatu.

Chcąc czy niechcąc każdy smartfon jest inaczej dostosowany, jak i posiada różnego rodzaju ograniczenia, ale w trybie pro łatwiej będzie można kontrolować, to jak niebo ma wyglądać na zdjęciu. Z księżycem tak samo powinno, to leciutko pomóc, ale wciąż nie będzie to taki efekt, jak na S23 Ultra. W wersji podstawowej oraz tej z plusem, to zdjęcia księżyca są bardziej takie poglądowe, trochę jak ten 100x zoom w wersji ultra, czyli niby jest, ale to bardziej na kodzik QR czy księżyc pójdzie.
0 Like
Maniollo
Troubleshooter
Opcje
S23 i s23+ to porażka jeżeli chodzi o fotografie. Proszę pracowników Samsunga, żeby nie myśli oczu że wszystko jest ok a to my posiadacze tych tel nie potrafimy korzystać z aparatów w tych urządzeniach . Starsze modele z rodziny S robiły DUUUUUUUŻO lepsze zdjęcia. Dlatego dołożę kilkaset złotych i Samsung pa pa. iPhone 15 pro to moja kolejna słuchawka. Jest jeszcze BANANOWY problem z fotkami z serii 23
smutny_michalek
Journeyman
Opcje
Dokladnie jak napisał @Maniollo - skopaliscie serie S23 i tylko jeden telefon jest naprawdę z niej dobry - ultra. Pozostale dwa na samym starcie znacząco pogorszyliscie - poczawszy od banana blur a kończąc na overprocessingu. Partacze. Malo wam ze ludzie kupują telefon za 5k?
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
ostatnio zauważyłem że przy wykonywaniu zdjęć nocnych z prawej strony wyświetlacza na całej długości pokazuje się wyraznie jasnieszy pasek, nie widać go na zdjęciu ale czy to kwestia błędu oprogramowania czy wyświetlacz lub jego listwa lub inne elementy powoli padają 

3 klatki z rejestracji ekranu, jeden wyostrzony w galerii dla lepszego poglądu 

image

image

image

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Anonymous User Stawiałbym raczej na jakiś błąd oprogramowania - szczególnie, jeżeli widać pasek na zrzutach ekranu, ale nie na zdjęciach robionych aparatem. Jakiś błąd wyświetlania. Możesz standardowo starać się przeczyścić dane aplikacji Aparat:

Ustawienia > Aplikacje > Aparat > Pamięć > Wyczyść Dane.

Albo możesz też wyczyścić pamięć cache bądź przesłać raport o błędach przez apkę Samsung Members > Wsparcie > Raporty o błędach i załączyć tam powyższe zrzuty.

0 Like