Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Słabsza jasność obrazu w s23 ultra niż s22 ultra

(Temat utworzony: 08-02-2023 02:37 PM)
3623 Wyświetlenia
Saintsilver
Navigator
Opcje

Cześć,

Dotarł do mnie mój nowy s23 ultra w kolorze grafitowym ze strony samsunga. Do tej pory korzystałem z s22 ultra. Mogę więc łatwo porównywać oba modele. To co rzuciło mi się w oczy od razu, to to, że s23 ultra jest ciemniejszy. Wszędzie mam te same ustawienia, zezwalam na maksymalną jasność i niestety s23 ultra ma tak jakby "sprany" kolor biały, a s22 świeci jak 1000 słońc. Wszystkie ustawienia dotyczące wyświetlacza, nasycenia kolorów itp. mam tożsame. Czy to problem mojego egzemplarza, czy ktoś też zauważył taką sytuację?

2 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
PatrykF
Expert
Opcje

@Saintsilver Osobiście pokusiłbym się o jakiś reset. Przykładowo dostępności oraz wszystkich ustawień:

Ustawienia > Zarządzanie ogólne > Resetowanie > Resetuj wszystkie ustawienia/Resetuj ustawienia dostępności

Zrób też czyszczenie partycji cache. Jeżeli przenosiłeś dane pomiędzy urządzeniami to proces ten potrafi czasem płatać jakieś figle. Podpinasz telefon do komputera kablem USB i postępuj zgodnie z instrukcją:

https://www.youtube.com/watch?v=5RrGHHwvARM

Ostatecznie, można też dać do serwisu na diagnostykę.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Lesiuk , Prawdopodobnie Ty oraz autor wątku mieliście włączoną funkcję Bardzo ciemno. Można ją wyłączyć z panelu skrótów lub korzystając z poniższej ścieżki

Ustawienia --> Dostępność --> Ulepszenia widoczności --> Bardzo ciemno

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

37 Odpowiedzi
Voltar
Pathfinder
Opcje

Widocznie masz coś nie tak ze swoim egzemplarzem, ustaw poza tym taką samą tapetę bo tapeta i dobrana kolorystyka wpływa na odcień bieli w aplikacjach. Jest dokładnie na odwrót, w porównaniu z moim starym s22 ultra jakość ekranu jest o poziom wyższa, zresztą zwraca na to uwagę również szereg recenzentów, niby te same parametry ale wyższa jakość.FoW5Qf3aMAAxPMs.jpg

Saintsilver
Navigator
Opcje
Tego się bałem... Wszystko mam tak samo. Ten sam motyw, ta sama tapeta, ale wyraźnie ciemniejszy ekran.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

A jesteś w stanie wstawić zdjęcie przedstawiające oba telefony?

0 Like
Saintsilver
Navigator
Opcje

Tak, tylko trochę później, jak żona wróci z pracy. Obawiam się, że mam jakiś lewy egzemplarz, a skorzystałem z opcji "Odkup" więc lada dzień będę musiał odesłać s22 Ultra i trochę boję się, że zostanę z jakimś wadliwym egzemplarzem. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Saintsilver, jeżeli uważasz, że model jest wadliwy to najprostszym sposobem będzie odstąpienie od umowy kupna na odległość (jeżeli kupiłeś w sklepie internetowym z dostawą do domu).

Saintsilver
Navigator
Opcje

Wszystko fajnie, ale już nie zamówię ponownie a) ze zniżką od Samsunga b) nie ma już na stronie Samsunga ani koloru czarnego ani grafitowego, a inne mi się nie podobają. Wychodzi na to, że jedyne sensowne rozwiązanie to oddać i darować sobie, a szkoda, bo czekałem na niego - pierwszy od lat z snapdragonem 😞

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Saintsilver, niestety nic więcej nie wymyślimy na forum. Samsung co jakiś czas przygotowuje promocje więc możliwe, że za jakiś czas ten model znów będzie można kupić w lepszej cenie.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Saintsilver, Porównaj oba ekrany, korzystając z menu testowego dostępnego pod kodem *#0*#. Możliwe też, że w S23 masz włączoną jakąś opcję, o której nie wiesz.

Saintsilver
Navigator
Opcje
Dzięki. Tak zrobiłem. S23 ewidentnie ciemniejszy. Co za pech 😕
0 Like