Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z zoom w galaxy s23 ultra

(Temat utworzony: 06-09-2024 09:19 AM)
832 Wyświetlenia
Galaxys23ultrabezzoo
First Poster
Opcje

Witam, 

Mam problem z zoomem w s23 ultra. Telefon nie zmienia obiektywów podczas przybliżania obiektów. Fotografie można wykonywać tylkona ręcznie wybranym obiektywie, przez co traci się na jakości np. gdy chcemy przybliżyć obiekt znajdujacy się daleko. 

Przy ręcznej zmianie obiektywu wszystko działa, jednak jest to bardzo niewygodne. Poczytałem trochę o tym w internecie i zainstalowałem "samsung camera assistant", zaznaczyłem w opcjach aparatu "automatyczna zmiana obiektywu" i problem dalej występuje. 

Czy ktoś wie jak to naprawić?

Screenshot_20240906_090120_Camera Assistant.jpg

0 Like
14 Odpowiedzi
Piwkoo
Helping Hand
Opcje
A jak doszedłeś do wnioski że przy zoomie nie zmienia obiektywu? Zakrywales obiektywy żeby sprawdzić? Przy zoomie 1.1x-2.9x masz główny obiektyw, przy 3x-9.9x masz obiektyw 3x a przy zoomie 10x+ masz już ten ostatni 10x. Skoro nie przelaczaja się obiektywy to coś nie tak z modułem aparatu lub oprogramowaniem.
0 Like
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
na pewno wyłącz automatyczne przełączanie obiektywów bo będziesz miał często kropy a nie foty z dedykowanych obiektywów
Galaxys23ultrabezzoo
First Poster
Opcje

Normalnie, jak przybliżam coś oddalonego np. o 30m na obiektywie 200M, to przybliżenie jest nieostre. Jak zmienię manualnie na obiektyw 12M, to obraz od razu jest ostry - jak być powinien. Telefon sam tego nie zmienia, wszystkie przybliżenia są nieostre bo telefon dziala na jednym obiektywie, chyba że zmieni się obiektyw manualnie.

0 Like
Galaxys23ultrabezzoo
First Poster
Opcje

Dosłownie temat jest o tym, że chce mieć automatyczna zmianę i mi to nie dziala. 

0 Like
Piwkoo
Helping Hand
Opcje
Rozdzielczość 200 mpx obsługuje tylko obiektyw główny;) więc jeśli ustawiasz taką rozdzielczość i robisz zoom to jest to zoom cyfrowy z głównego obiektywu. Przy 50 mpx jest chyba tak samo. Tylko na 12 mpx przelaczaja się obiektywy tak jak napisałem
0 Like
Galaxys23ultrabezzoo
First Poster
Opcje

Widzę, że dalej jestem niezrozumiany. Więc wyjaśnię prosto: chce wejscwaparat i moc zrobić ostre zdjęcie tablic rejestracyjnych auta oddalonego o 30 m. Jak mam ustawić aparat, bo obecnie takich zdjęć bez manualnej ingerencji nie robi?

Dodam, że mam dostęp do telefonu innej marki wtej samej klasie i tam żadnych takich cyrków nie ma. Nie trzeba się doktoryzować z opcji i instalować "asystenta aparatu" z osobnego sklepu (XD) żeby zrobić zjecie :smiling-face:

0 Like
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
nie zrobisz tego przy automatycznym przełączaniu obiektywów algorytm decyduje czy skorzysta z głównego czy z pozostałych czym trudniejsze warunki tym częściej robi kropa z głównej matrycy innych możliwości nie masz w tym telefonie
do tego możesz tylko manualnie przybliżać a i często wymusicz ostrzenie na danym punkcie który Cie interesuje
ten typ ta ma i każdy galaxy
0 Like
lukaslake2626
Helping Hand
Opcje
Jak chcesz zrobić zdjęcie czegoś daleko to wystarczy szczypać ekran. Obiektywy w trybie 12 MPx będą się automatycznie przełączać.
W funkcji "automatyczne przełączanie obiektywów" chodzi o to, że jak jesteś w odległości np 30 cm od czegoś to aparat np na przybliżeniu 3x zdecyduje sobie by użyć głównej matrycy z cropem zamiast dedykowanego obiektywu. Jak chcesz mieć zdjęcie wykonane na pewno konretnym obiektywem dla obiektów w bliskiej odległości to wyłączasz dodatkową funkcję w camera assistant.
0 Like
PrzemoL82
Helping Hand
Opcje
Przywrócenie ustawień fabrycznych aplikacji pomoże, to jakiś błąd aplikacji i tak się dzieje u żony na s23ultra, również na moim s24, wyczyść dane aplikacji i po problemie.
0 Like