28-01-2024 08:52 PM
Witam,
Jestem posiadaczem S23 od niespełna miesiąca i spotkała mnie dzisiaj przykra niespodzianka związana z transmisją danych w roamingu. Sporo czasu spędzam w Szwajcarii stąd mam w telefonie lokalną kartę sim oraz Polską.
Ponieważ mam darmowy internet na całą Europę i nie tylko na zagranicznej karcie to tą właśnie mam ustawioną jako domyślną do transmisji danych. Natomiast dzisiaj dostałem pierwszy rachunek z NJU od kiedy mam nowego S23 i zdziwiłem się, że mam naliczone 200PLN za transmisję w roamingu. Po sprawdzeniu billingu okazuje się, że telefon pociągał co kilka dni po kilka megabajtów podczas pobytu za granicą. Transmisja danych była i jest ustawiona na szwajcarską kartę jako domyślna. Pomimo tego telefon łączył się z internetem co kilka dni używając polskiego SIMa.
Jestem totalnie zagubiony skąd takie zachowanie telefonu? Czy można jakoś w ustawieniach wymusić, aby nigdy, ale to nigdy nie używał drugiej karty do internetu? Niestety nie mogę wyłączyć roamingu danych.
Dodam, że wcześniej używałem Xiaomi z tymi samymi kartami SIM i nigdy taka sytuacja nie miała miejsca. Z billingów jasno widać, że pierwszy raz transmisja w roamingu została naliczona dzień po zakupie telefonu.
Będę wdzięczny za wszelkie porady jak ogarnąć temat.
28-01-2024 10:17 PM
29-01-2024 01:23 PM
Dzięki za hint, prawdopodobnie ta opcja jest powodem problemu. Choć przysiągłbym, że zaraz po pierwszym odpaleniu telefonu przebrnąłem przez ustawienia sieci i nie rzuciło mi się to na oczy. Ale telefon miał też trzy upgrejdy firmware dzień po dniu.
Szkoda, że nie ma jak u innych producentów, opcji ustawień dla poszczególnych kart SIM a nie tylko globalnie dla transmisji danych. Tak np w starym telefonie mogłem wybrać osobno per karta gdzie ma być dostępny roaming danych. Póki co dokopałem się, że można ustawić limit danych osobno dla kart SIM więc dla polskiej karty ustawiłem 1MB.
Ostatecznie nie kumam jak taka opcja może być domyślnie włączona.