Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z nfc

(Temat utworzony: 23-09-2024 03:15 PM)
595 Wyświetlenia
marc161
Journeyman
Opcje
Po ostatniej aktualizacji systemu (oneui 6.1) w moim s23 nie działa NFC. Nie wykrywa nic przy przybliżeniu do czytnika w sklepie. Wszystko podpięte jak należy, aplikacja banku (PKO) przeinstalowana, płatności włączone. Dane aplikacji NFC były czyszczone. Macie jakieś inne pomysły czy czekać na aktualizację?
77 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@xdziunia, nie mówię o aktualizacji urządzenia. W sumie sprawdź jeszcze jedną rzecz. Zablokuj smartfon,  odblokuj go i od razu wejdź w aplikację Portfel i zobacz, czy nad kartą, która jest ustawiona do płatności, widnieje okienko z informacją o tym, że musisz potwierdzić swoją tożsamość, zanim zaczniesz płacić.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

xdziunia
Pioneer
Opcje
Jezu faktycznie, racja. Miałam komunikat. Potwierdziłam tozszamosc. Tetaz mi się przypomniało, że jak płaciłam to właśnie był lokunikat o potwierdzeniu tożsamości więc na 99 to jest to. Jeszcze raz dzięki 🙂
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@xdziunia, zrób teraz eksperyment. Zamknij całkowicie apkę, usuń ją z listy ostatnich aplikacji, zablokuj urządzenie, odblokuj i sprawdź, czy ten komunikat w apce się pojawi, czy już nie.

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
xdziunia
Pioneer
Opcje
Nadal jest komunikat. Co teraz? Myślałam, że jak potwierdze to to zapamieta
0 Like
xdziunia
Pioneer
Opcje
Wychodzi na to że komunikat jest chyba po dłuższej chwili bo teraz próbowałam kilka razy i komunikatu żadnego nie ma
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@xdziunia, zgadza się, tak jak pisałem wyżej, jeśli wejdziemy w apkę od razu po odblokowaniu, tego komunikatu nie będzie, pojawi się, tylko jeśli po odblokowaniu minie jakiś czas. I tak samo z płatnościami, jeśli odblokowujemy i od razu płacimy, to nie prosi drugi raz o uwierzytelnianie, ale jeśli odblokujemy i odczekamy, to poprosi.

Wychodzi jednak na to, że po zmienia tych zasad przez Google, pierwszy raz i tak trzeba było wejść w apkę i to potwierdzić, co dzisiaj zrobiłaś. Pozostaje teraz tylko przetestować na jakiejś płatności.

Witaj na Forum Samsung!

Kamil1980
Pioneer
Opcje
Problem rozwiązałem . Nalezy wejsc w ustawienia platnosci NFC wczesniej wlaczyc nfc , wejsc w ustawienia i wylaczyc opcję. Zapłać otwartą aplikacją. Wszystko działa jak należy😉 czy pomogło?
Slawek23
Hotshot
Opcje
mam tak samo jak Ty, po prostu niedawno Google zmieniło zasady bezpieczeństwa w Portfelu i teraz trzeba potwierdzać każdą najmniejszą płatność w zależności od ustawień odciskiem palca lub pinem (nie dotyczy to tylko płatności za transport publiczny, tu nie jest wymagane potwierdzenie).
PS.
To że po pierwszej weryfikacji następnej nie trzeba potwierdzać zależy tylko od czasokresu który minął pomiędzy pierwszym potwierdzeniem, a kolejną płatnością, jeśli był krótki to nie jest wymagana kolejna weryfikacja, jeśli dłuższy to niestety weryfikacja będzie konieczna.
Adrian300
Journeyman
Opcje
Miałem ten sam problem, mogłem płacić kartą ING tylko podczas włączonej aplikacji. Odinstalowałem aplikację ING, zainstalowałem ponownie i działa płatność bez włączonej aplikacji 😎
Kamil1980
Pioneer
Opcje
U mnie tez i o jeszcze lepiej hehehe w ulamek sekundy jak tylko zbliże czary mary🤣