Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Expert RAW - niestety rozmazane ... znów problem z ostrością ...

(Temat utworzony: 29-08-2023 11:50 AM)
881 Wyświetlenia
do-doriska
Explorer
Opcje

image

22 Odpowiedzi
Blueberry009
Pioneer
Opcje
Też początkowo miałem problem z ustawieniem ostrości. Była ona ustawiana manualnie? Jeśli nie to warto przybliżyć na obiekt który chce się zfotografować a potem ustawić focus i oddalić. I pytanie, czy zdjęcie było robione ze statywem czy ręcznie? I czy zdjęcie było robione z przybliżeniem?
0 Like
do-doriska
Explorer
Opcje
zdjęcie bez statywu, z przybliżeniem, na automacie ... wiem, drganie ręki 🫤
0 Like
Blueberry009
Pioneer
Opcje
To problemem będzie zbyt długi czas naświetlania. Iso może i powoduje ziarnistość ale w czasie naświetlania musi być stabilizacja. Sam używam statywu można kupić za ok 80zł
0 Like
do-doriska
Explorer
Opcje
mam statyw 😊
ale w tym momencie nie był pod ręką ... to było uchwycenie chwili 😊
0 Like
Blueberry009
Pioneer
Opcje
Rozumiem. Także w takich momentach może i nawet lepiej wybrać większe ISO np. Tak żeby czas naświetlania wynosił mniej niż sekundę
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@do-doriska  A jakie to przybliżenie, bo wygląda na spore i wówczas taka jest jakość zdjęcia

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Blueberry009  na razie skupmy się na automacie a nie trybie ręcznym

Blueberry009
Pioneer
Opcje
Wiem dlatego też pisałem o naświetlaniu obrazu i ISO. Faktycznie, nie zauważyłem wzmianki o automacie. I nie wiadomo czy to było szybkie skierowanie na ptaka i zrobienie zdjęcia bo mógł telefon nie nadążyć.
0 Like
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
jakość zdjęć astrofotografii z expert raw to żeby nie używać epitetów, jakiś żart w załączeniu porównanie s22 i s23U kupione z nadzieją na super aparat
1. zdjęcie s22 goły raw wyświetlany w galerii
2. zdjęcie s23U jak wyżej telefon 3 razy tańszy z matrycą dużo mniejszą wyk lepsze zdjęcie
3. zdjęcie s22 lightroom automatyczne ustawienia
4. zdjęcie s23U tylko wgrane do lightroom
5. zdjęcie s23U lightroom automat

jak widać jest to fatalny błąd oprogramowania

i tak nie ma szkła na obiektywie obiektw nie jest uszkodzony aplikacja była przywrócona do ustawień fabrycznych telefon jest aktualizowany nie ma żadnych uszkodzeń mechanicznych

dodam że zdjęcia pro są poprawne

z tego wynika że expert raw ma powazny błąd w oprogramowaniu

to jest porażające że smart... za 7 tys. zł robi tak fatalne zdjęcia w dedykowanej własnej aplikacji, gdzie nocne zdjęcia i astrofotografia była napędem kampanii reklamowejimageimageimageimage
0 Like