Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung Galaxy S22 Ultra z odblokowanym adaptacyjnym odświeżaniem 10-120 Hz

(Temat utworzony: 10-04-2022 01:40 PM)
2145 Wyświetlenia
Teth
Navigator
Opcje

Na reklamach miało być 1-120 Hz.

Później Samsung po cichu się z tego wycofał pozostawiając w materiałach reklamowych (i z pozoru faktycznie) odświeżanie adaptacyjne w zakresie 24-120 Hz.

A tu się okazuje, że na GitHubie jest już apka, dzięki której można odświeżanie adaptacyjne odblokować do najniższej częstotliwości 10Hz. Bez roota. Po prostu w apce. Sprawdzone, działa.
Samsung, dlaczego nam to zrobiłeś?

image

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Teth
Navigator
Opcje

Dokładnie. W apce można ustawić odświeżanie w zakresie 10-60 Hz, czyli jeszcze bardziej oszczędzać baterię niż w opcji Standardowa, która odświeża ekran non-stop częstotliwością 60 Hz, nawet wtedy, gdy nie ma to sensu (czytanie, AOD). I wszystko chodzi płynnie, żadnych przycięć. Nie do pojęcia, dlaczego Samsung tak ogranicza użytkowników i trzeba posiłkować się zewnętrzną apką, żeby korzystać z ekranu z adaptacyjnym odświeżaniem.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 Odpowiedzi
Peciok
Explorer
Opcje
A czy dla s22 zwykłego też coś takiego jest?
Teth
Navigator
Opcje
Tak.
Peciok
Explorer
Opcje
Z tego linku co podałeś to jest? Czy inny?

I czy to darmowe?
Teth
Navigator
Opcje
Ta sama apka.
Możesz przetestować za darmo i jeśli Ci pasuje, to wykupić pełną wersję za 17 zł.
_Użytkownik_
Helping Hand
Opcje
Co to zmienia czy aktualnie masz 1Hz czy 24Hz jeśli można wiedzieć? Ekran tak samo zacina w tych obu
Teth
Navigator
Opcje

U mnie nic nie zacina, nawet mam w ustawieniach wyłączone niektóre animacje, bo mnie nie potrzebne. A zmienia bardzo wiele, zwłaszcza przy korzystaniu z AOD i czytaniu, bo po co ma się wtedy w ogóle odświeżać ekran i zużywać baterię.

Peciok
Explorer
Opcje
No właśnie o to chodzi. Im mniejsze odświeżanie tym mniejsze zużycie baterii
0 Like
Rozwiązanie
Teth
Navigator
Opcje

Dokładnie. W apce można ustawić odświeżanie w zakresie 10-60 Hz, czyli jeszcze bardziej oszczędzać baterię niż w opcji Standardowa, która odświeża ekran non-stop częstotliwością 60 Hz, nawet wtedy, gdy nie ma to sensu (czytanie, AOD). I wszystko chodzi płynnie, żadnych przycięć. Nie do pojęcia, dlaczego Samsung tak ogranicza użytkowników i trzeba posiłkować się zewnętrzną apką, żeby korzystać z ekranu z adaptacyjnym odświeżaniem.

Oliw34
Journeyman
Opcje
Czy Samsung łaskawie pokwapi się, by naprawić usterkę związaną z odświeżaniem adaptacyjnym? Chodzi o to, że przy 120hz filmy odtwarzane na platformach takich jak facebook tracą swoją płynność i nie da się temu zapobiec, na 60hz problem nie występuje i ratunkiem jest tylko i wyłącznie użycie aplikacji Galaxy max hz, co w mojej opinii jest kpiną, żeby tak porządna firma nie umiała zapewnić pełnego komfortu w telefonie za 4 tysiące tylko musi to robić aplikacja, która ma 5 tysięcy pobrań...... nie ładnie samsung, nie ładnie.