15-03-2022 10:19 AM
Witam,
jestem nieszczęśliwym posiadaczem S22 Ultra od dwóch tygodni.
Gdybym kupił ten telefon do tiktoka i instagrama pewnie byłbym zadowolony, ale kupiłem go do pracy i jestem załamany.
poniżej lista problemów, które ni występowały w moim poprzednim telefonie (chińska marka, zbanowana przez usa, ostatni model z usługami google, modelu proszę się domyślic:))
Lista aktualnych problemów:
- muszę ładować dwa razy dziennie (stary telefon ładowałem raz, tylko przez noc),
- co chwila gubią się aplikacje z ekranu (od noszenia w kieszeni?!?), dziś np. z ekranu głównego zniknął aparat. Wiem, że mogę zablokować ekran główny, ale po co?
- czujnik odcisku palca działa gorzej niż w telefonie który miałem chyba z 5 lat temu, z poprzednim nie ma co porównywać
- Ostatnio przez błąd telefonu zostałem wyrzucony z bankowości elektronicznej (błąd aplikacji mbank - na starym telefonie to nie wydarzyło się nigdy przez 3 lata) i godzinę odzyskiwałem dostępy
- na ekranie blokady co chwila włączają mi się ustawienia, nie pomagają zmiany konfiguracji ekranu blokady, co 2 raz jak wciągam telefon z kieszeni muszę się cofać, aby móc go odblokować
- podczas rozmów telefonicznych ekran odblokowuje się i rozłączam lub zawieszam rozmowę uchem (problem występuje kilka razy dziennie) - to raczej na pewno ucho, bo rozmawiając na słuchawkach nie rozłącza
- gdy rozmawiam na słuchawkach BT i ktoś dzwoni na połączeniu oczekującym - rozłącza słuchawki BT, problem występuje na słuchawkach Huawei i Jabra, wcześniej nigdy tego nie miałem)
- gdy używam bardziej zaawansowanych aplikacji lub gier i ktoś zadzwoni a ja od razu kliknę odbierz - telefon się zwiesza, potrzebny restart.
gdybym zapłacił za niego 1500 zł i gdybym miał18 lat, to pewnie bym nie narzekał, ale kupiłem go przede wszystkim jako narzędzie do pracy i trochę rozrywki i jestem załamany.
A może ktoś ma podobne problemy i wie jak je rozwiązać?
01-09-2022 10:28 AM
Możesz jeszcze wykonać hard reset bez przywracania kopii zapasowej. Jeżeli to nie pomoże to pozostają dwie opcje. Pierwsza to zgłoszenie błędu w aplikacji Samsung Members. Druga to dostarczenie telefonu do serwisu. Możesz wybrać jedną opcję lub skorzystać z obu.
Instrukcja - hard reset
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...
01-09-2022 04:13 PM
01-09-2022 08:58 PM
U mnie wciąż jest ok. Zwróciłem uwagę, że po odsunięciu od twarzy ekran zaświeca się z +/- jednosekundowym opóźnieniem. Dla mnie - ok. Drugi dzień po WCP i wciąż działa :).
BTW. Sprawdziłem jaki mam ustawiony Debug Level- jest LOW.
02-09-2022 07:48 PM
Też dzisiaj zrobiłem WCP.. od rana do teraz było wszystko ok.. a teraz znów problem występuje 😕
02-09-2022 11:14 PM — edytowano 04-09-2022 11:50 AM
@lkski, Sprawdź poprawność działania czujnika zbliżeniowego, korzystając z kodu *#77692#.
03-09-2022 10:51 AM
Problem występowal przez chwile, pozniej znow wrocilo do normy.. @kamil40013 sprawdzilem za pomoca kodu.. wyglada na to ze dziala.. po czasie "testowania" sam sie wyłącza (PROXIMITY: Off).. czy to normalne?
Oczywiscie jesli problem bedzie wystepowal to zrobie Hard Reset jednak wolalbym tego uniknac z uwagi na ilosc danych.. bo cos mi sie ciezko zdaje ze jesli problem wystepuje od ostaniej aktualizacji to nastepna powinna by go wyeliminiwac.. dobrze mysle??
Przed włączeniem
Po włączeniu
Małe przybliżenie
Prawie całe zakrycie.
03-09-2022 03:54 PM
@lkski, Tak. Test sam się wyłącza po chwili nieaktywności. U Ciebie czujnik działa, więc wszystko wskazuje na problem z oprogramowaniem. Proponuję wykonać hard reset lub zaczekać na następną aktualizację.
03-09-2022 09:15 PM
@kamil40013Od tego czasu jak wczoraj napisalem jest wszystko ok. Wyglada ze on czasem robi "psikusy".. zobaczymy jak bedzie dalej.. w razie co zrobie jeszcze reset.. a tak przy okazji czy parametr ADC ma jakies "optymalne ustawienie" ?? u mnie np. po włączeniu mial 1192 (jak powyzej na screenach) a u Ciebie jaki jest "początkowy" stan??
04-09-2022 11:52 AM
@lkski napisał(a):
u mnie np. po włączeniu mial 1192 (jak powyzej na screenach) a u Ciebie jaki jest "początkowy" stan??
S22 Ultra
05-09-2022 10:01 PM
Mnie również dopadł problem wybiórczego działania czujnika zbliżeniowego po aktualizacji z końca sierpnia.
Widzę że to problem od strony softu bardziej. Nie jest to rzecz bez której nie da się żyć bo zawsze można głównym wybudzić telefon, jednak w takim modelu jest to irytujące.
Po wyłączeniu i włączeniu telefonu jest dobrze przez parę minut i później temat wraca