Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S22 Ultra - najgorszy flagowiec jakiego miałem

(Temat utworzony: 15-03-2022 10:19 AM)
2798 Wyświetlenia
jacekes
Explorer
Opcje

Witam, 

jestem nieszczęśliwym posiadaczem S22 Ultra od dwóch tygodni. 

Gdybym kupił ten telefon do tiktoka i instagrama pewnie byłbym zadowolony, ale kupiłem go do pracy i jestem załamany. 

poniżej lista problemów, które ni występowały w moim poprzednim telefonie (chińska marka, zbanowana przez usa, ostatni model z usługami google, modelu proszę się domyślic:))

Lista aktualnych problemów: 

- muszę ładować dwa razy dziennie (stary telefon ładowałem raz, tylko przez noc),
- co chwila gubią się aplikacje z ekranu (od noszenia w kieszeni?!?), dziś np. z ekranu głównego zniknął aparat. Wiem, że mogę zablokować ekran główny, ale po co? 
- czujnik odcisku palca działa gorzej niż w telefonie który miałem chyba z 5 lat temu, z poprzednim nie ma co porównywać 
- Ostatnio przez błąd telefonu zostałem wyrzucony z bankowości elektronicznej (błąd aplikacji mbank - na starym telefonie to nie wydarzyło się nigdy przez 3 lata) i godzinę odzyskiwałem dostępy
- na ekranie blokady co chwila włączają mi się ustawienia, nie pomagają zmiany konfiguracji ekranu blokady, co 2 raz jak wciągam telefon z kieszeni muszę się cofać, aby móc go odblokować

- podczas rozmów telefonicznych ekran odblokowuje się i rozłączam lub zawieszam rozmowę uchem (problem występuje kilka razy dziennie) - to raczej na pewno ucho, bo rozmawiając na słuchawkach nie rozłącza

- gdy rozmawiam na słuchawkach BT i ktoś dzwoni na połączeniu oczekującym - rozłącza słuchawki BT, problem występuje na słuchawkach Huawei i Jabra, wcześniej nigdy tego nie miałem)

- gdy używam bardziej zaawansowanych aplikacji lub gier i ktoś zadzwoni a ja od razu kliknę odbierz - telefon się zwiesza, potrzebny restart. 

gdybym zapłacił za niego 1500 zł i gdybym miał18 lat, to pewnie bym nie narzekał, ale kupiłem go przede wszystkim jako narzędzie do pracy i trochę rozrywki i jestem załamany. 

A może ktoś ma podobne problemy i wie jak je rozwiązać? 

61 Odpowiedzi
jacekes
Explorer
Opcje
Akurat jestem na urlopie i mogę dodać kolejną porcje problemów.

Jeszcze raz napisze o baterii która jest BEZNADZIEJNA, telefon ładuje z 20 do 100 dwa razy dziennie a i tak wieczorem o 23 wyłącza się bo bateria jest na zerze.

Bardziej denerwuje mnie to, że w roamingu pojawił się komunikat "odświeżanie karty SIM", gdy pojawią się na ekranie telefon gubi sygnał i rozłącza połączenia, internet.
Czy tak robi flagowiec za 6 tysięcy? Nie miałem tego NIGDY nawet w Samsungu galaxy s2.

Co jakiś czas gdy wyciągam telefon z kieszeni nie działa w nim internet. Teraz już wiem, ale na początku się naszukałem, włącznie z restartami tel, że po prostu wyłączają się dane w roamingu. Co ciekawe, mam dwie karty sim i może to przez to a może przez to, że ten telefon to porażka, dane w roamingu włącza się na dwa różne sposoby.
Za każdym razem zajmuje to dobre 5 minut, aby odzyskać internet. Akurat są momenty kiedy go intensywnie potrzebuje i jest to strasznie frustrujące.

Kolejna rzecz to sygnał sieci komórkowej. Na lotniskach było tak, że telefon po wyłączeniu trybu samolotowego szukał sieci komorkowej po 10 minut, dosłownie. Wszyscy już wysyłali wiadomości do bliskich a ja walczyłem z restartami i sprawdzamiem czy może drugi sim działa. Co ciekawe, działał mi czasami wtedy internet a nie mogłem wysłać Smsa czy zadzwonić.

Dodam, że cały czas jest koło mnie telefon P30pro, taki jak kiedyś miałem, bo używa go moja narzeczona.
Korzysta tak jak ja, a dodatkowo jeszcze na nim nawigujemy, telefon trzyma cały dzień (serio) zero problemów z internetem, wszystko gra.

To jest ostatni raz jak dałem się oszukać przez marketing samsunga, to jest totalna porażka
0 Like
Toshiro
Apprentice
Opcje
Też mam ten problem. Podczas rozmowy gdy telefon mam przyłożony przy uchu wygląda to tak, jakby czujnik zbliżeniowy nie zawsze działał i nie wyłączał ekranu podczas rozmowy przez co czasami uchem albo policzkiem coś nawciskam.
0 Like
Toshiro
Apprentice
Opcje
Też przesiadłem się z P30 pro na s22 ultra i zaczynam żałować. Największy problem to bateria oraz zasięg sieci. W P30 pro tam gdzie miałem zasięg lte+ na full kreskach, w s22 ultra ledwo lte+ z jedną lub dwiema kreskami, a czasami nawet nie łapię lte. W P30 pro nie zwracałem uwagi na zdrowie baterii, zawsze ładowałem do 100% i po 3 latach użytkowania popularny program do monitorowania baterii którego używałem pokazywał pojemność 3700mah zamiast nominalnych 4200. Samsung przy 5000mah ładuje do 85% (zablokowałem w ustawieniach chcąc dbać bardziej o baterię) i muszę to robić 2, czasami 3x dziennie. Nauczyłem się chodzić z ładowarką, a zastanawiam się nad powerbankiem, żeby sobie po trochę doładowywać w chwili kiedy nie używam telefonu.
jacekes
Explorer
Opcje
Witajcie, moich zmagań ciąg dalszy.
Dziś coś, w co ciężko uwierzyc, a jednak.
Otóż mój telefon nie potrafi... Pokazywać właściwej godziny.
Jestem akurat na urlopie i jestem w strefie czasowej gdzie jest godzina wcześniej.
Samsung S22 ultra naturalnie zaraz po przylocie zaczął pokazywać dwie strefy czasowe, wszystko ok. Dziś zacząłem jednak zauważać, że czasami pokazuje właściwie - w strefie dom jest godzina później a w lokalnej godzina wcześniej. Czasami jednak, totalnie losowo w obydwu strefach telefon pokazuje tą samą, polską godzinę.
Czy to jest jakiś cyrk, smartfon który jest tak ***** aby nie potrafić pokazać godziny?
To jest jakiś dramat
0 Like
jacekes
Explorer
Opcje
O Wow, słowo g ł u p i zostało ocenzurowane i zagwiazdkowane automatycznie, nie wiedziałem że pisząc tak używam niedozwolonego słownictwa..
0 Like
Mariuszuzd
Helping Hand
Opcje

u mnie z tym nie było problemu. Masz zaznaczone wszystkie opcje roamingu itd ?  Weź zrób wipe cache i najlepiej w recovery też app repair. Ogólnie po tym prawie dobrze działa mi bateria. Screenshot_20220321-082357_Device care.jpg

jacekes
Explorer
Opcje
Czym jest wipe cache? Chodzi Ci o reset do fabrycznych?
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@jacekes  Nie to nie jest reset do ustawień fabrycznych, jest to miekki reset nie usuwający danych, poniżej link do instrukcji:

https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn... 

Mariuszuzd
Helping Hand
Opcje

I jeszcze to repair app. Naprawdę polecam to zrobić. W tym momencie mam 39% i sot około 5h. Naprawdę te metody z posta z xdA pomagają. Nie bawiłem się w usuwanie nic w adb. Jedynie zmieniłem ustawienia i wyłączyłem trochę rzeczy. 

0 Like
jacekes
Explorer
Opcje
Dzięki, wykonałem obydwa kroki i szybko streszcze jakie widzę postępy, a nie widzę żadnych.

Jedyne do czego doszedłem to godzina w roamingu, okazało się, że to należy zmienić w ustawieniach, bo telefon domyślnie pokazywał godzinę polską a nie lokalna. Nie tłumaczy to, dlaczego wcześniej czasami pokazywał godzinę w miejscu mojego pobytu a czasami nie.
0 Like